Airpang

Direktlänk till inlägg 24 april 2014

Utvecklingen...

Av Johnny Ottosson - 24 april 2014 09:30



Licensläget i Västra Götaland


Tidigare i månaden så hade en klubbkamrat förhört sig hos Tillståndsenheten för Västra Götaland nere i Göteborg om handläggningstiderna och fått besked om ca 9 månaders väntetid för ett PCP på målskytte. En före detta kollega på jobbet hade förra veckan fått ett snarlikt men något glidande besked på 7-8 månader. Ifrån forumet Robsoft så talas de emellertid om betydligt kortare (relativt sett) väntetider för jaktvapen samtidigt som det forumet också bär ett flertal exempel på väntetider runt ett år för nya licenser till enhandsvapen. Min före detta kollega sökte sin licens för målskytte i början av november men lovades få en handläggare tilldelad ”innan semestern” så att själva handläggningsprocessen kunde påbörjas (ytterligare 6-8 veckor).


Vad jag förstår så är en del av förklaringen till de exceptionellt långa väntetiderna att man i Västra Götaland tillämpar en lite egen praxis med synnerligen omfattande förutsättningsundersökningar innan ett bifall eller avslag beslutas. Förutom skyttekortet, föreningsintyget och i förekommande fall kvitto på vapenskåp så begär man nu regelmässigt in även verifikationer på tidigare tävlingsresultat och i vissa fall så har man även ifrågasatt själva klubben.


Den första juli förändras som bekant vapenlagen och det som blev kvar av utredarens tämligen drastiska förslag (licensplikt på magasin etc) var främst möjligheten för tillståndsenheterna att ställa högre krav på såväl skytteförbund som de enskilda klubbarna. Tanken ifrån myndigheternas sida (läs, RPS) är att man ska försöka motverka att ett antal entusiaster skapar ett eget skytteförbund (ex ”Svenska AK47-sällskapet”) och hittar på ett helt eget regelverk för en ”tävlingsform” så att man den vägen kan trixa in vapen på målskytte som myndigheterna egentligen inte vill se i civila händer. Man har helt enkelt lärt sig läxan av IPSC och deras nya tävlingsform för automatgevär.


Vidare så kommer man också i större utsträckning att granska det klubb som står bakom föreningsintyget. Här vill man motverka att Pelle, Kalle och Sune en sen kväll över några öl helt enkelt slänger ihop en klubb på pappret, arrenderar grannens åker till skjutplats och ansluter sig till något mindre nogräknat paraplyförbund varpå man försöker få ut licenser. Till den här kategorin hör också de som ”ärver” (övertar) äldre klubbar på dekis vilka är etablerade i förbund och kanske redan besitter en godkänd men nedgången skjutbana att nyttja.


Nu är det naturligtvis inget fel i sak att man omstrukturerar en äldre klubb för ny eller till och med annan verksamhet, med de mest seriösa intentioner – detta är både lagligt och lovvärt för skyttehobbyn som sådan, men man får nog ändå räkna med att få tillståndsenhetens uppmärksamhet på sig i en helt annan utsträckning än tidigare. Det verktyg man främst kommer att använda mot nya och mindre äldre klubbar är att hårdare trycka på aktivitetsrapporter.


Det är därför av synnerligen vikt att ansvariga i styrelsen för den här typen av klubbar mycket samvetsgrant protokollför alla aktiviteter för att styrka en livfull verksamhet i klubben. Här tror jag att man bör ha åtminstone någon nationell tävling med stort deltagande (helst flera) liksom ett större antal (tiotalet?) klubbtävlingar under ett verksamhetsår för att ett aktivitetsintyg ska se hyfsat vettigt ut i tillståndsenhetens framtida tillsyn. Likaså bör enskilda medlemmar tillse att man får sina träningstillfällen noga dokumenterade och videminerade av styrelsen så att man (både klubb och medlem) har så mycket dokumentation som det bara går att uppbringa om en licensansökan ska ha rimliga utsikter att lyckas i framtiden.


Vi kan alltså inte direkt vänta oss någon lättnad framöver bara för att de mest obskyra förklaringen i utredningen bordlades utan bifall – snarare tvärtom. Det kommer förmodligen att bli allt svårare att få ut licenser i framtiden.

 
 
Ingen bild

kj

24 april 2014 15:08

skriv rent ut att rps i västra Götaland tillämpar sina egna regler,som inte har stöd i vapenlagen,skitstövlar är dom rent ut sagt,är man påstridig och går efter vapenlagen och hotar med att anlita jurist,då ger dom med sig,eller nämner att man är med i svf,detta kallas för laga hot,dom vet att dom inte FÅR köra med egna regler likförbannat jävlas dom med laglydiga medborgare.

 
Ingen bild

_Axel_

24 april 2014 16:01

IPSC har ingen klass för automatgevär i Sverige. Däremot pysslar dom med halvautomatgevär, civila sportskytteversioner av automatkarbiner.

Detta med tävlingsverkskamhetskrav från polisen är i mitt tycke lite skumt. Skytterörelsen har ju inte till uppgift att producera medaljer, utan att lära folk att skjuta och hantera vapen?!

 
Ingen bild

Luftvapen.miffo

25 april 2014 01:18

Det bara några få kanske två tre stycken som söker licens då dom får vänta ett tag,kanske en på hundra . Alla andra som skuter luftgevär klarar sej bra uten licensen.Det är ett väldigt litet problem för de flesta . Det som oroar mäst är det förslag om licens på luftgevärskott i framtiden,då blir det problem.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards