Airpang

Direktlänk till inlägg 18 april 2014

Mätlarvighet...

Av Johnny Ottosson - 18 april 2014 14:00


 

 

Kronografmätningar vid tävlingarna

 

 

En bra kronografanläggning för en skytteklubb...


På det svenska luftvapenforumet så pågår nu en mycket intressant tråd och tack vare den eminente Scratch (kul att läsa hans inlägg igen) också en med lite glöd i. Vad frågan gäller den här gången är hur man kontrollmäter tävlingsvapnen inför tävlingarna i Field Target. Detta har tidigare varit en till stor del icke-fråga eftersom stämningen tidigare har varit avslappnad och några mps hit eller dit inte har spelat någon roll. Den tiden verkar nu vara borta och eftersom allt plötsligt ska vara ordentligt seriöst så ifrågasätts också allt - inklusive arrangörernas kontrollmätningsmetoder. 


Såvitt jag vet så är det bara en gång tidigare som man har haft en snarlik diskussion och det var någon gång nere i Onsala då jag tror någon hade problem med en FWB300 som han inte fick tävla med eftersom den var för snabb. I övrigt så har jag aldrig tidigare varken sett eller råkat ut för några kontrollmätningar. Man har av hävd helt enkelt litat på att deltagarna har varit ärliga - något som av någon anledning inte fungerar att göra när man nu ska vara mera "seriösa". 


Men till sakfrågan. Som jag förstår saken så gäller glasklara 195 mps med 8.44 gn vid mynningen och man tillåter där en avvikelse på +/- 2.00% För klassen med full effekt så verkar man dock inte ha angivit någon mätmetod, i alla fall inte i den aktuella tråden, frågan är då varför? Troligtvis så är detta en klass som man på sikt vill få bort ur tävlingarna.


När man sedan mäter så upprör sig någon över att man mäter EO och att man då får fram en något lägre effekt än om man mäter E4 med samma hastighet. Självfallet så spelar dock denna marginella skillnad ingen som helst praktisk roll för tävlingen. Problemet är emellertid att många ägare av främst fjädervapen har sina vapen ställda över 10J E0 och får då för hög effekt för tävlingen även om vapnen i juridisk mening klarar lagkraven om 10J E4. Utifrån det konkreta problemet, även om det är ett litet sådant, så har diskussionen eskalerat vidare till huruvida man behöver ha en certifierad kronograf fast monterad i en sluten låda för att resultaten ska vara rättvisa och pålitliga. Detta, mina vänner, är naturligtvis rent trams. 


Om jag nu hade fått sätta upp kriterier för en kontrollmätning så hade jag använt en Chony kronograf, undermodell oväsentligt. Den hade fått stå mörkt och fått belysning via sin belysningssats detta eftersom dagsljus faktiskt kan få dem att slå fel. Ofta så är den avvikelsen emellertid väldigt grov så att man som användare direkt inser att detta är fel, men ändå. Sedan hade jag skjutit på E 0.50 meter eftersom luftkvasten från tryckluft (och i synnerhet Co2) också kan få kronografen att visa fel. Därefter så hade jag satt en gräns på 10.00 joule med en avvikelse på +/- 2.00% för att kompensera för eventuella varierande diabolvikter etc.


Jag tycker det fyller en bra funktion att tävlingarna ligger något under den juridiska gränsen så att arrangören har absolut torrt på fötterna ifall något skulle hända. Även om vi sinsemellan kan ha en förlåtande attitid så kan man alltid ha maximal otur och springa på en nitisk åklagare i händelse av en eventuell olycka med personskador. Jag räknade själv på gränsen mot senaste klockningen av min Challenger och den tillåts då maxa ut på 199 mps med JSB 8.44 gn. Mitt högsta värde på hela kurvan var där 198 mps. Genomsnittet hamnade på 196 mps och lägsta värde vid 195 mps. Anledningen till detta är att jag har ställt vapnet för att vara lagligt med den ammunition jag skjuter, som är för kalibern förhållandevis tung (10.30 gn). Då PCP, som bekant, tappar effektivitet med lättare projektiler så har jag inga problem att klara av gränsen för tävlingarna trots att vapnet ligger exakt på gränsen E4.


Förlagsvis så tillämpar man samma princip när man ställer in ett fjädervapen, fast då med exempelvis JSB RS som ligger nere vid 7.33 gn. Har man då 10J E0 så klarar man garanterat gränsen vid E0 för tävlingarna med en tyngre diabol och defintivt den lagliga gränsen.


Svårare än så behöver det inte vara...

 
 
Ingen bild

kj

18 april 2014 16:58

om man skall tävla med licensfria vapen i 10joule så blir ju det kal 177 som gäller,jag anser att satsa på en bössa pcp i kal 22 eller 25,med licens är ju helt värdelöst,så krångligt som det är numera med licenser så är det bättre att köpa en krutbössa 22lr,både billigare och har du jägarexamen kan du ha den till småviltjakt klass 4,ett luftgevär med licens är ju nästan osäljbart,dom flesta trimmar ju upp pcp med kal 22-25 själva och skjuter hemma,har du en sådan i 10joule kan man ju hellre kasta sten ,så låg är ju hastigheten på 22 och 25or,klart det är ju lagbrott, men räknas som trimmad moped,hos dom flesta,om man inte är en extremt laglydig person,och vem är det???

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards