Airpang

Direktlänk till inlägg 20 november 2013

Att oroa sig för framtiden...

Av Johnny Ottosson - 20 november 2013 20:30


 

En ny lagstiftning...?


Jag noterar att ett flertal entusiaster den sista tiden har uttryckt oro för eventuella framtida förändringar av vapenlagstiftningen rörande vapen i allmänhet och luftvapen i synnerhet. En av källorna till oro är tidskriften "Vapenägaren" som ges ut i regi av föreningen "Sveriges Vapenägares Förbund" (SVF).


Det är sedan tidigare ingen hemlighet att Rikspolisstyrelsen (RPS) önskar en förändring av den lagstiftning som berör effektbegränsade luftvapen. Anledningarna till detta är huvudsakligen två;


Airsoft


Man gillar inte Airsoftvapen. Det finns flera skäl till detta, dels så förekommer Airsoft relativt ofta i samband med hot, rån och medveten skadeskjutning av utomstående. Dessa vapen är intill förväxling snarlika sina krutdrivna förlagor rent visuellt och appelerar därmed främst till yngre vapenintresserade grabbar samtidigt som de är billiga och saluförs i alla möjliga och omöjliga kanaler, ifrån knallemarknader till via internet. Till sist så finner man inget legitimt behov av dessa vapen. Förvisso så finns det seriösa Airsoftskyttar som använder sina vapen ungefär som markörerna används i paintball men då resonerar man så att om det trots allt förekommer seriösa Airsoftanvändare så kan de gott organisera sig på ett strukturerat sätt för sin hobby på samma sätt som vilken sportskytteform som helst.


Skenstrypningar


Nästan alla luftvapen som saluförs som tillståndsfria med kaliber 22 eller 25 kommer att smygtrimmas. I de flesta fall så kommer man då att erhålla anslagsenergier mellan 40-60 joule i frågan om moderna PCP. Detta är mycket kraftfulla vapen, tekniskt sett, som hamnar i händerna på ägare med helt okänd bakgrund. De kan vara kriminella, det kan vara underåriga liksom att det kan vara människor som lider av mental ohälsa. De saluförs helt enkelt helt utan tillsyn, förutom i bästa fall en halvtafflig legitimationskontroll. Även här så är det legitima behovet högst tveksamt. Inga erkända tävlingsgrenar i Sverige har krav på kaliber 22 eller grövre för målskytte. För jakt finns det kravet men de vapen som är godkända av NVV för den typen av begränsad skyddsjakt som kan vara aktuell till luftvapen så krävs i praktiken alltid licens och därmed också jägarexamen med tillhörande dokumenterad vapenfärdighet/kunskap.


Lösningen på problemet från RPS sida är därför enkel. Man vill förändra lagstiftningen så att effektbegränsade luftvapen bara är sådana som har maximalt 10 joule OCH högst kaliber 177. Igenom en så enkel formulering så kommer man effektivt att stänga dörren för såväl oseriös Airsoft (jmfr startpistoler) liksom skenstrypningar. Förutom detta så stör man inte den stora massan av luftvapenskyttar som tävlar organiserat (Int 10M etc) vilkas vapen och kalibrar ligger under dessa gränser. För ordningsmaktens lokala representant (läs en polis) så är det enkelt att konstatera vapnets kaliber jämfört med vapnets effekt. Har vapnet en grov kaliber så finns det alltid fog för att undersöka vapnets bakgrund om licens saknas, har den en klen kaliber är risken mindre att det finns ett problem. De som trots allt har ett behov av luftvapen med grövre kalibrar och högre effekter så finns alltid möjligheten till licens, enligt samma princip som idag.


Hur stor är då risken/möjligheten till en förändring? Generellt sett så finns det två faktorer som kan utlösa en förändring - vansinnesdåd och övergripande lagstiftning.


"En galnings verk..."


Genomslaget för vansinnesdåd är oerhört kraftfullt! Den dagen en liten söt flicka på 5-6 år blir ihjälskjuten av en smygstrypt Hatsan med kaliber 25 och 60 joule i händerna på en vårdlös tonåring så är det GAME OVER. Thats it! Den som tror något annat är intill dumhetens rand naiv. Se bara på "Breivikeffekten" och de konsekvenser för legalt skytte som exempelvis Mangs skjutningar har inneburit. Vi har ett helt annan samhällsklimat i frågorna kring legitimiteten för enhandsvapen idag än för bara ett par år sedan. Samtidigt så är det VI ("marknaden") som har drivit på utvecklingen igenom att efterfråga och köpa vapen i kaliber 25 i samma andetag som acceptansen för skenstrypningar har varit hög hos oss entusiaster överlag. Hade vi inte önskat dessa vapen och krävt att få köpa den utan licenskrav för att kunna räcka långfingret åt landets tröga tillståndsenheter så hade den här katastrofrisken aldrig förelegat på samma sätt. Tyvärr så är det inte en fråga OM utan snarare NÄR en sådan tragedi kommer att inträffa. 


Internationell lagstiftning


Igenom vårt medlemskap i EU och vår deltagande i internationella konventioner, exempelvis FN, så kan vi också komma att underställas internationella regler, exempelvis en eventuell europagemensam effektlagstiftning på kanske maximalt 7.50 joule eller liknande. Tyvärr så är det inte så mycket man kan göra åt den här saken. Internationella samarbeten och olika organisationer har en stor påverkan på våra liv och är man med i en sådan struktur så måste man också följa med även in i deras mindre bekväma beslut. Man ska emellertid betänka att ofta så är inte lagen i sak ett problem utan desto oftare den lokala tillämpningen av densamma. Detta är ett förhållande som kan fungera lika bra åt båda håll. Ett tydligt exempel på detta har ju varit vår egen nationella effektgräns på 10 joule. Den gränsen har av många uppfattas som låg (lagen) men beivrande av densamma (tillämpningen) har internationellt sett varit slapp. Sålunda så har inga praktiska problem förelegat.


Mina åsikter


SVF består till största delen av rättshaveristiska tokstollar i nivå med varghatarna hos SJF! Man är tyvärr låsta i ett endimensionellt tänkande baserat på att "vi har rätt" motiverat med för svenska förhållanden externt sett tämligen obegripliga "för vi vill ha vapen". Man har någon form av mental masturbationsbild av amerikanska konstitutionstillägg framför ögonen och en kronisk svårighet att se sådana självklarheter som att människor betraktar saker utifrån helt andra premisser och detta utan att för den sakens skull vara varken obildade eller på annat sätt dysfunktionella. Så fort något kan tänkas tolkas som ett hot mot sina smala särintressen så går man igång med basunen i högsta hugg, helt oavsett om källmaterialet är pålitligt eller inte.


 RPS brukar jag generellt sett inte ranka speciellt mycket högre i mina egna ögon. Många aktörer där har egna politiska agendor som inte sällan är färgade av svårartad hoplofobi. Logiken är däremot inte lika felkopplad - det KAN bli ett problem med skenstrypta numera effektstarka vapen i fel händer, liksom när skolungdomar ränner runt med Airsoftvapen till höger och vänster. Att man reagerar mot detta är i den meningen fullt begripligt.


Dock så har inget (ännu) inträffat och inte heller i de jämförbara länder som saknar licensiering av den här typen av luftvapen så kan man med bästa villja kunna påstå att den här typen av vapen utgör någon form av samhällsproblem. Den dagen då något händer däremot, då måste man sätta sig ner och fundera över framtiden, helt oavsett på vilken sida som man idag står...


Vad kan vi göra?


Det vi kan göra är helt enkelt att sköta oss. Vi ska klart kunna visa att alla luftvapenentusiaster är inte desamma. Det ska tydligt finnas ett VI och det DEM när det handlar om luftvapen. Vi ska vara seriösa, vi ska ha våra vapen endera på licens eller under 10 joule. Så enkelt är det! Händer det ett vansinnesdåd så ska vi klart kunna särskiljas från de som har valt att INTE vara seriösa i sin vapenhantering. Det är bara på detta sätt som vi kan räkna med en överlevnad över tid. Visst kan det blåsa kalla vindar över det seriösa skyttet men de vindar som blåser över det oseriösa eller rent av illegala skyttet blåser alltid ännu kallare.

 
ANNONS
 
Ingen bild

kj

20 november 2013 21:41

ja tycker man skall förbjuda ALLA vapen och bygga mera golfbanor,aj nu glömde ja licens givetsvis på klubborna,man kan ju slå ihjäl folk och fä med dom,eller hota ,eller råna,mmmmmmmmmmmmmm

 
Ingen bild

Ogster

20 november 2013 22:51

Att skaffa kraftfulla pcp vapen kräver mycket pengar och så måste man även kunna den tekniska biten för att få dom i fullfart, vågar nog påstå att det är tio gånger enklare för en dåre att skaffa en gammal balt pistol och framför allt billigare.

Är det inte miljöpartiet som vill ha blyförbud på skjutbanorna, det borde va sämsta partiet att rösta på om man är orolig för den hör hobbyns framtid.

Johnny Ottosson

21 november 2013 20:43


Det saluför ju färdigsmygtrimmade vapen på Blocket. En Hatsan för 4000 kr ny kostar inte många kronor där efter ett par år..

Såvitt jag vet så driver inte MP längre blyfrågan och överlag så motionerar man mycket sällan om skjutvapen överhuvudtaget.

Flest motioner om vapen hittar man från M, FP, C och KD. Generellt sett så är M och C mest positiva där KD och FP är mest negativa. Från S motionerar man väldigt lite i vapenfrågor med tanke på hur stort och brett som det partiet egentligen är.

 
Ingen bild

Silwer

21 november 2013 10:33

Det blir alltid ett jävla liv om att folk minsan själva har ostrypta bössor utan licens men ändå ifrågasätter folk som dyker upp och i första inlägget frågar vad de ska göra för att ostrypa för att kunna allt mellan att jaga till att skjuta sönder saker i .25.

Det är väldigt låg förståelse till att det inte bara handlar om licens eller inte utan om omdömme och vilja att sköta sig så inte hobbyn skadas.

Airsoft eller CO2 vapen med stålrundkulor kommer nog inte saknas så mycket av mig iaf de senare är de som alltid om och om igen används vid skytte mot folk och fä, är Airsoft det typiska rånarvapnet så är den billiga co2 pistolen just den billiga 3J vapnet man tar fram för att skjuta folk i huvet med.

OCH ingen är ansvarig någonsin.

Att säg inte .25 borde säljas i 10J tycker inet jag är hårt, det är bara ett jävla skoj att nån har dem kvar i det utförandet av alla som säljs.

Men ogster har sin poäng där som jag tar upp 95% av gångerna är det stålrundkula ur 3J lågprispicka från Teknikmagasinet som ligger bakom alltihop och som för löjliga rubriker om "extra kraftigt luftvapen" osv.

Miljöpartiet är sossar som vill låtsas att de är nåt annat bara, de hänger så hårt samman med varandra att det är samma folk, var ärlig isf i stället och rösta på sossarna och tumen ner till det där enfrågepartiet som dessutom inte har nån fråga uppe som betyder nåt för oss när världen ser ut som den gör.

Dock vet jag inga entuiaster av lv hobbyn som diskuterat detta, är det några hemligga gubben som vanligt bara?
De är helt ute ur bilden idag, ingen bryr sig om vad de må tänka iaf med sina inre ränker och fin i kanten attityd.

Eller är det du Johnny som är den just nu orolige? isf är det ju inget som inte varit uppe förr, men du förstår inte, ni som har licenser på allt och kan få fler hur lätt som helst och är seriöst intresserade kommer inte påverkas såklart.

Vi har inte tätt nog mellan klubbarna och de thar gjort ett situationne är som den är, licensvapen är mer eller mindre nästan värdelösa även om vissa låtsas att det inte är så mm.

 
Ingen bild

Luftvapen.miffo

21 november 2013 13:48

Självklart kommer pangandet att fortsätta även ifall miljöpartiet kommer att förstöra.Jag vet att många seriösa har börjat köpa på sej bössor som är lättimade,Hatsan och sånt som smäller på bra,inget som är fel med de eller hur ?Så vanligt med allt som är kul att det händer under mark plan då att säga.

Johnny Ottosson

21 november 2013 20:40


Faktum är att miljöpartister ytterst sällan motionerar om skjutvapen (men desto mera om jakt).

De flesta vapenrelaterade motioner skrivs av moderater eller folkpartister, det var för övrigt en folkpartist som senast motionerade om att kräva licens även för idag tillståndsfria vapen.

 
Ingen bild

theoben

21 november 2013 20:17

Vad är detta för straff???

(http://hd.se/landskrona/2012/03/05/tre-manader-for-grovt-vapenbrott/)

Tre månader för grovt vapenbrott.
När den 35-årige mannen upptäckte att en polisbil följde honom stoppade han enligt åtalet snabbt in en pistol under en lastbil. Nu döms han till tre månaders fängelse för grovt vapenbrott.

Mannen greps och åtalades för grovt vapenbrott. Pistolen som hittades var skjutklar och innehöll åtta patroner.

Mannen är dömd flera gånger tidigare, bland annat för narkotikabrott, brott på vapenlagen, brott mot knivlagen, misshandel och överträdelse av besöksförbud.

Johnny Ottosson

21 november 2013 20:37


Svårt att veta när man inte har läst domen.

 
Ingen bild

Ogster

22 november 2013 08:23

Men kollar man vart alla skjutningar är (förorter till Stockholm,Gbg,Malmö mm så är dessa pojkar knappast intresserade av att flasha med ett hatsan pcp när alla andra har cz75:or.

Den ännu yngre generationen 8-12år det är dom som har teknikmagasinet vapen och ställer till med oreda som drabbar oss, straffa föräldrarna riktigt hårt så händer inte sånt igen.

Staten skiter nog helt fullständigt i Nils Åke 45år som gillar att skjuta prick på ölburkar i sin sommarstuga med 20J istället för 10J.

Johnny Ottosson

22 november 2013 18:46

Visst är det så men samtidigt så existerar det bara två sorters vapen, legal och illegala.

Illegala vapen, oavsett sort, kommer aldrig att få samhällets acceptans, det enda sättet att få acceptans för ett civil vapenanvändande är att tillhöra den kategori som använder legala vapen.

Att Teknikmagasinet kan sälja Airsoft och billiga Co2-vapen beror på att försäljningen av dessa vapen är helt oreglerad.

Här kan man motverka försäljningen igenom att kräva att enbart aktörer med vapenhandlartillstånd får saluföra tillståndsfria luftvapen.

 
Ingen bild

Luftvapen.miffo

22 november 2013 16:34

Man måste våga civil olydnad !

Det säger jag,att jag kommer att skita fullständigt i vad eu och alla politiker försöker tvinga på mig för idiotregler . Nils Åke och jag kommer köra på som vanligt vid sommarstugan vad än miljöpartiet säger. Vi vill inte sättas samman med förortsproblemen. Tycker att politikerna kan skapa två lagar,en lag för förorternas skjutar problem och en lag för oss Svenskar som sköter oss utanför gettotona . På vilket sätt skulle jag kunna hjälpa till med att få bort skjutningarna i förorterna,genom att skrota mina bössor å sluta plinka på burkar ? eller vad menar dom ?

Johnny Ottosson

22 november 2013 18:50


Varför inte vingla runt på vägen under fyllan?

"Man måste ju våga lite civil olydnad"

Nä, detta är trams. Den dagen som någon granne blir grinig och ringer in polisen för att du och Nils Åke plinkar burkar bakom sommarstugan så kommer ni att åka in, så enkelt är det.

Till saken hör också att påföljderna för vapenbrott troligtvis aldrig kommer att bli mildare i framtiden än var de är nu, snarare tvärtom.

Igenom att befatta sig med illegala vapen så sätter ni er i samma båt som förortsligisterna och till skillnad ifrån dem så har ni något att förlora, vilket de saknar.

Då måste man fråga sig, vilka är dummast?

 
Ingen bild

Erik

22 november 2013 18:15

Ogster: Jag tror också polisen struntar i 45-åriga 20joulesolinkaren. Problemet är väl att de måste utreda om grannen anmäler?

Johnny Ottosson

22 november 2013 19:00


Självklart så kommer polisen om någon klagar!

Tror ni på fullaste allvar att de skulle våga att INTE åka och kolla om någon rapporterar att "någon smyger runt med ett vapen" i dagens samhällsklimat?

Tror ni polisen är glada för att åka på ett sådant jobb bara för att hitta två vuxna män som leker med luftvapen i trädgården?

Varför skulle de INTE ta med bössorna om dessa förefaller misstänkta (smäller högt, stora & tunga, futuristiskt utseende)?

Polisen har inget att förlora, bara att vinna, på om vapnen åker med på inspektion. Då kan de kryssa i att deras utåkning var meningsfull och gav en pinne i statistiken snarare än att de bara åkte på ett tomlarm.

Får sedan SKL in ett vapen som ger 20J istället för 10J så LÄR åklagaren åtala, något annat vore självmord för karriären.

Notera följande länk:

http://www.dt.se/nyheter/ludvika/1.6283914-domdes-till-dagsboter-for-vapenbrott

Vapenägaren här fick 40 dagsböter för ringa vapenbrott.

Säg att du tjänar 300K före skatt, då betyder 40 dagsböter precis 10.000 kr under de flesta förhållanden. Till detta kommer att utrustningen (alltså vapen & optik mm) konfiskeras och förverkas, detta så för ytterligare X antal kronor.

Detta är den lindrigaste tänkbara påföljden överhuvudtaget.

Böterna KAN också bli betydligt kraftfullare och man därtill både få fängelse och indraget körkort om man har maximal otur.

 
Ingen bild

Luftvapen.miffo

22 november 2013 22:08

Vadå vingla omkring i bilen på fyllan ? då utsätter du andra trafikanter för stor fara och det förstår du en helt annan sak.Jag kan ge ett till exempel på civil olydnad som även du förmodligen håller på med och det är skytte med ljudämpare påsatt på luftgevret.Vad säger du nu då,du som verkar veta allt ?

Johnny Ottosson

22 november 2013 23:30

Och okvalificerat hanterande av tillståndspliktiga luftvapen är INTE en fara för andra, eller hur menar du?

I fråga om ljuddämpare så kräver dessa licens.

Har man ändå ett behov av ett vapen med såpass mycket effekt att ljudnivån blir ett problem så får man använda en shroud istället.

Mao ingen skillnad mot principen om vapen, krävs det licens så krävs det licens - detta måste vi rätta oss efter.

Kan vi inte det så får får gå runt problemet på ett lagligt sätt.

 
Ingen bild

Luftvapen.miffo

23 november 2013 16:23

Jag känner mej inte inte på något vis okvalifiserad att hantera luftgevär på min sommarstugs tomt,så nu vet du.

Du utger dig på din blogg att ha synnerligen rent mjöl i din påse,så nu undrar jag om DU skulle se mej och Nils Åke vid min sommarstuga skjuta med ett luftgevär med ljudämpare som du upplever som misstänkt överstarkt,skulle du ringa polisen och ange oss då ?

Tänk så här också,att din bästa kompis ringer dej och fråga om du vill komma sommar stugan och plinka med hanns nya trimmade superbössa , en sån bössa som du alltid önskat men inte haft råd med,skulle du avböja pga olagligheterna för att lagen su skriver om anger hur du ska förhålla dej?

Johnny Ottosson

23 november 2013 18:57

Du gör inte det och jag tror inte att du är det heller men detta vet ju inte en bystander om och om denne är orolig och ringer polisen så kommer de att ta upp en anmälan om omständigheterna inte ser bra ut i deras ögon.

Om jag ser någon hantera ett potent vapen med dämpare så utgår jag ifrån att personen i fråga har de tillstånd som krävs.

Jag undviker (numera) alltid att befatta mig med olagligheter. Driver man en blogg som jag gör så fungerar det helt enkelt inte att göra något annat.

Man är en "offentlig" person på gott och ont. Rätt som det är så finns det någon som inte gillar en och ringer på polisen bara för att jävlas. Jag löper igenom bloggen alltså alltid en större risk att få en oväntad inspektion än vad som är fallet för "vanliga" entusiaster.

Därför gäller det att alla mina saker alltid är korrekta.

Samtliga mina vapen är antingen under 10J med marginal eller så har jag dem på licenser. Jag har inga ljuddämpare eller andra olagliga prylar i min ägo och alla andra omständigheter (ex ordentligt fastbultat skåp etc) är alltid i perfekt ordning.

Jag skulle när som helst kunna klara en inspektion av en precis hur nitisk representant för ordningsmakten som helst.

Sålunda så hade jag aldrig provskjutit eller befattat mig med ett "svart" vapen, oavsett vilket.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se