Airpang

Direktlänk till inlägg 19 oktober 2013

Höstmorgon...

Av Johnny Ottosson - 19 oktober 2013 10:00


 

Dagens tävling


  Tidig gryning 131019 - en perfekt dag för en hösttävling...


En underbar dag idag. Hög och ren luft, klart och kallt efter en frostnatt och dessutom helt vindstilla - perfekt för en tävling. Idag går Fuxernas hösttävling av stapeln men dessvärre så har jag i sista stund fått förhinder från att delta. Min sambo är sängliggande sjuk och barnen bor hos oss den här helgen. Vi får se om jag har möjlighet att kommentera tävlingen ifrån åskådarbänk senare under dagen.


Vidare så vill jag knuffa för en av de grupper som har växt fram på Facebook och som relaterar till vår verksamhet, en nyöppnad grupp för den som önskar köpa och sälja luftvapen. 


Länk: https://www.facebook.com/groups/1379441312280706/?fref=ts


Just Facebook har revolutionerat den sociala gemenskapen runt vår hobby på ett helt annat sätt än vad ens forumen förmådde göra för tiotalet år sedan. Här finns mängder med både öppna och slutna grupper som diskuterar precis varje aspekt av luftvapenintresset, inklusive mindre rumsrena sådana, måste tilläggas...


  Kungen av lingonligan - QB-78 (foto: Archer Airguns, http://www.archerairguns.com/)


En annan sak som ligger mig varmt om hjärtat, förutom tävlingar och gemenskap på Facebook, är den fantastiska QB-serien från Shanghai Airguns. Som de flesta vet så är detta kopior på Crosmans legendariska 160/167-serie från tidigt 1960-tal men återuppståndna i Kina och saluförda världen över för mycket måttliga pengar.


En av de entusiaster som har specialiserat sig på dessa budgetvapen är Stephen Archer som skapade Archer Airguns och som har en av internets absolut mest genomarbetade och intressanta hemsidor, en värdig arvtagare till gamla Straighshooters. Till skillnad från Pyramid Airs blogg, som uppdateras ofta men med mycket skiftande kvalité, så har Stephens blogg enbart genomarbetade inlägg med mycket intressant övergripande information om dessa fantastiska luftvapen.


Som de minnesgoda entusiasterna kanske kommer ihåg så hade vi en QB-våg för tiotalet år sedan då bland andra Claes Ohlsson saluföre detta vapen för runt 700 kr, alltså ungefär samma summa som de kostar i USA, idag. Till skillnad från rena skräpvapen som Hatsan och Gamo så har är QB-vapnen tillverkade av stål och trä med en helt accaptabel finish och passning för prisklassen. De har dessutom också de obestridliga fördelarna av att vara helt rekylfria tack vare Co2-driften samt ligger naturligt i vår licensfria nivå, runt 10 joule. Det är alltså inte frågan om några nedstrypta dunderbössor som många större fjädervapen i lingonligan.


Jag har själv skjutit en del med olika exemplar av dessa vapen, dock utan att ha ägt något själv, och kan konstatera att de är riktigt välskjutande för sin prislapp (hey: vi snackar 700 kr här!). För någon som kommer in i hobbyn utifrån eller som önskar ett tredje eller fjärde vapen så är detta helt utmärkta produkter, liksom för den som gillar att meka och modifiera. Här kan man köpa en komplett, rekylfri, rigg med kikarsikte för under 1500 kr! Då handlar det om vapen som "vem som helst" efter en smula träning kan sätta sig ner och skjuta med och som under perfekta förhållanden relativt lätt samlar en femskottsgrupp inom ytan av en enkrona på 25 meter med rätt ammunition. Detta klarar normalt ingen nybörjare av med ett fabriksnytt fjädervapen på "rätt" sida om 2000 kr.


För de som inte tänder på just QB-serien så finns det, som sagt, massor med läsvärda och intressanta artiklar på Archers blogg. En rolig detalj är att han gärna och ganska ofta testar konkurrentvapen, sådana som han själv inte säljer, och matchar dem mot sina egna produkter - dessutom på ett balanserat och schysst sätt.


Absolut läsvärt!

 
 
Ingen bild

kj

19 oktober 2013 12:14

ger inte mycke för facebok,käringen tjötar på där,och det är ju ett tillhåll för damer mest,passar inte min smak ivarjefall.ja läser inte damernas värld mm heller,men smaken är ju olika.

 
Ingen bild

Peter Å

19 oktober 2013 16:39

Jag har en original Crosman 167 från tidigt 60-tal (på licens)!
Vet du om packningar och ventilpinne på Kinabössan passar till min Crosman ? Som det är nu så hinner jag bara skjuta tio kulor innan all luft läckt förbi ventilpinnen.

Johnny Ottosson

19 oktober 2013 17:48


Att den läcker kan ju bero på att den är byggd för Co2.

Luft har ju en mindre molekylär storlek och kan ju då lätt få vapnet att läcka även om det egentligen är tätt.

Kör den på Co2 som det är tänkt egentligen.

 
Ingen bild

Peter Å

20 oktober 2013 09:37

Blev nog något missförstånd här?Jag trodde att QB78 drevs med kolsyrepatroner precis som mitt Crosman och att den var en Kinesisk kloning.Jag har plockat sönder geväret(som är i nyskick)och konstaterat att det måste vara den lilla tätningen som sitter på ventilpinnen som behöver bytas(valve stem seal).Tätningen är gjord av någon sorts vit hårdplast och har en diameter på 3mm ungefär.

Johnny Ottosson

20 oktober 2013 16:43

Båda ska drivas med Co2 men du skrev att "luften smet ut" på din 167 så då antog jag att du hade konverterat den till luft istället för Co2?

 
Ingen bild

Peter Å

21 oktober 2013 16:32

Hej Johnny !

Det var jag som tänkte fel,ska ju givetvis vara Co2 och inte luft som jag skrev.

 
Ingen bild

Silwer

21 oktober 2013 18:11

De här har jag aldrig förstått vitsen med, kast bygda, nä då skaffar jag heller originalet från när det begav sig, och Crossman tom kunde tilverka saker som såg trevliga ut.

Men de här QB78/79 var ju populära att tag som objekt, men det blev ju faktikst sällan nåt som blev färdigt, många startade upp sen hörde man aldrig nåt mer om dem.

En kompis hade ett par, o man kan säga att du fick utföra bassaker själv, de hade tex. bara kapat pipan på den ena så den spred typ som en snusdosa på 20m.

Tumme ner från mitt håll.

 
Ingen bild

Silwer

21 oktober 2013 18:20

Johnny spelar nog upp FB en aning ännu, visst är formens stortid över men det är inte så att FB tagit de personerna, det är en hel del annat folk numera på forum, och OT mm avhandlas nog mer på FB sätt.

Jag hoppas det aldrig lyckas då ddet är att skänka allt man säger till en infiltrerad amerikansk site, folk kavlar ju ut det dummaste grejor man sett.

Har man nåt att erbjuda, starta en blogg då isf i stället för sån smörja av maximalt ointresse vad folk gör om dagarna.

Säkert får jag fel, men jag förljer inte med iaf, ingen större förlust men inget FB för mig, det har blivit totalt huvudlöst korkat och ett jävla gnällande om mobbning, vad konstigt när man lägger upp varenda skit man gör jämt, vad väntar man sig?

En tumme ner till från mig :-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards