Airpang

Direktlänk till inlägg 21 februari 2013

Bigger and better...

Av Johnny Ottosson - 21 februari 2013 21:10


 

Storleken spelar roll...


  Det är alltid enklare att fälla ett levande mål med en grövre kaliber...


På Luftvapeninfo pågår just nu en intressant diskussion om vilken kaliber som är bäst för jaktbruk med luftvapen. Ämnet är inte nytt men känns nästan alltid angeläget och klart intressantare att läsa om än motsvarande topptråd på Airgun som just nu domineras av funderingar på vad folk gör så här års istället för att skjuta...


Man kan alltså med andra ord välja om man vill se och diskutera ett problem eller se och diskutera en lösning..


Nåväl, om vi lämnar de därhän som inte vill se möjligheterna att skjuta bara för att det är minusgrader ute, så är diskussionen om lämpliga kalibrar för luftvapenjakt alltid spännande. Min åsikt, som så många gånger tidigare torgförd här, är att ju grövre kaliber - desto bättre.


Anledningen är lika enkel som självklar, två grova hål i någonting tömmer alltid ut innehållet fortare än ett eller två små hål. Bortsett ifrån detta så innebär även den rena energitransfern att man inte sällan rent fysiskt sett kan slå omkull målet direkt på skottplatsen. Har man exceptionell tur, o detta händer sällan, så kan man därtill få till en terminalt ballistiskt instabil träff med projektilfragmentation.


http://i1220.photobucket.com/albums/dd445/Airpang/facebook_295898437_zps523af22f.jpg


(Obs - bild som kan verka anstötlig)


Hur en dylik träff ser ut kan man studera på fotot ovan. Där har vi en duva påskjuten av en diabol i kaliber 25 med ca 900 fps Vo. Diabolen träffar duvan mer eller mindre på tvären eftersom dess instabilitet gör att den vobblar på färden till målet. Förutom detta så fragmenterar den sig, alltså delas i flera delar, som var och en för sig fortsätter ut igenom duvan på olika håll men ändå i en relativt samlad svärm. Effekten är spektakulär och hela målet förefaller mer eller mindre explodera i en solfjäderformad kaskad bakåt.


Den typen av händelse är naturligtvis exceptionell och inträffar ytterst sällan, även om den är mycket iögonfallande när det väl sker. Viktigare är vetskapen om hur de vitala träffområdena förändras i storlek beroende på vilken kaliber som används, något som framgår av den första bilden i dagens inlägg. En grövre kaliber ger här då större marginal, man behöver alltså helt enkelt inte träffa lika exakt för att ändå fälla målet på skottplatsen. Alternativt omvänt - den som jagar med en klen kaliber måste alltid få en betydligt bättre skottplacering. Kombinerar man detta högre krav på skottplacering med det faktum att klenare kalibrar dessutom är mer känsliga för yttre vindpåverkan så tror jag de flesta läsare inser att de grövre kalibrarna är självklara förstahandsval för den etiske luftvapenjägaren.

 
 
Ingen bild

kj

22 februari 2013 15:21

på 50och 60talet sköt jag skator kråka och en gång en trut med 177kal visste inte om andra kalibrar till luftgevär förrän meteoren kom i kal22,skator gick väl bra kråkor var 177väl klen för och trut sköt ja alldrig mer rena djuplågeriet,egentligen var 177an bäst till råttor,under kal 22 idag är ju ingen vettig människa som jagar kråkfågel med,jagar inte med luftgevär idag bättre och använda 22lr eller en hagelbössa,kal22 salongare är bäst med 22kort till kråkfågel, men 22kort får ju enligt lag inte användas till jakt,men det vet ju inte kråkan om.

 
Ingen bild

Silwer

22 februari 2013 17:17

Du skriver det inte rakt ut men jag tror du menar att .22 tog bättre än .177 även då?
Och isf så märkte jag motsvarande trots väldigt liten effekthöjning att .25 tog bättre än .25 och att kråkfågel jagas på nära håll, ofta som skuggor i träden om vårarna där de slagit sig ned, ett bra skott räcker iofs, mne .25 var väldigt bra där.

Även då med fjädervapen hann man ofta ta ett par sen blev det värdens liv på kajorna och alla stack, snart lärde jag mig tat om jag ställde ifrån mig bössan och bara satt eller stod stilla så kom de igen för att få färre vänner tills det blev för mörkt, jag använde rödpunkt bara ochj som sagt maxavstånd 35m, oftast långt kortare.
De har sian vfavoritställen at sitat på, men de gnabbas ständigt om vem som ska ha en viss plats, så är det större svärmar av dem så låter det alltid, nån ska ständigt bråka om nån bättre pinne, det gjorde att man kunde just smyga sig på dem

Och väntandet när de dragit var bar ta var kall, inte röra sig, för de skickar kajor för att kolla upp om platsen är lugn igen, tar en stund, men kajan verkar inte se en om man ställt ifrån sig vapnet och försöker smälta in, så hör man oljudet när spionkajorna berätgtat att där är tomt, de kommer igen.

Och det gjorde de oftast, dvs då var man mitt i smeten och kune skjuta på säg 15m bara toills de åter fattade att det var fara och färde.

Kråkfåglar är inte dumma men de går att övrlista om man orkar, till slut var det ju för mörkt för jakt och dags att gå hem.

 
Ingen bild

Johan

22 februari 2013 17:56

Jag har skjutit det mesta med ett feinwerkbau 602 som jag fick när jag fyllde 13 för 21 år sedan. 7,5 joule och kaliber 4,5. Allt som är lämpligt att skjuta med ett luftgevär funkar ett feinwerkbau utmärkt. Jag vill påstå att upp till fält/skogshare och huvudskott och ej över 25 meter.

 
Ingen bild

kj

22 februari 2013 18:56

johan von stolle?

 
Ingen bild

Johan

22 februari 2013 22:00

Kj. Åååå bättre kan du väl? Ärligt talat lille gubben. Är "stolle" det bästa du kan? Jag vill ju bli riktigt förolämpad ju. Och det bästa du kan skriva är stolle. Vilken besvikelse.

 
Ingen bild

kj

22 februari 2013 22:08

vill inte förolämpa någon kan nämna att på 40-50talet fanns det stollar som sade att dom tjuvjagat rådjur med svenska excellentbössan,du skjuter harar med fwb????

 
Ingen bild

Ogster

22 februari 2013 23:16

Vet några som skjutit harar med fwb 300, nära håll och en bra huvudträff så är det klart.

"En dålig skytt kompenserar med en grov kaliber"
(Skriv det på robsoft och ni blir nästan bannade...)

 
Peter Å

Peter Å

23 februari 2013 09:25

Jag skulle nog tro att 90% av alla luftgevärsskyttar på 60-talet sköt med kaliber 4,5mm för det fanns knappt några andra kulor att få tag på i sportaffärerna(förutom Gold bullet till Excellentgeväret förstås).Då köpte man Diabolo Dogg som fanns i röda askar 100,200 kulor i varje om jag minns rätt.Det absolut kraftigaste luftgeväret då var BSA Airsporter i kaliber 5,6mm,men det var dyrt som tusan.Jag sköt mycket vildkanin på den tiden för jag älskade kaningryta.Jagade med både 4,5mm och 5,4mm och bägge kalibrarna räckte till.Då kunde jag inte drömma om att det skulle komma att tillverkas så fina gevär i kaliber .25 som FX Royale500 med superbt magasin och superduper precision,jag menar "samma precision som en älgstudsare på hundra meter,det fanns inte i min fantasi att något sådant kunde konstrueras.Ännu mer fantastiskt är att kulan har samma energi efter 300 meter som ett vanligt luftgevär 4,5mm har vid mynningen.Hatten av för Fredrik Axelsson.

http://ermb

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards