WOW !!
Bättre kan jag inte beskriva saken, vilken känsla, vilken tripp...
Det är något väldigt fascinerande med att doppa, den saken är klar. Först den här tråkiga vita detaljen, inte helt olik en ordinär golvlist, som på bara några sekunder förvandlas totalt med ett intrikat mönster runt alla hörn och kanter. Jag följde instruktionerna till punkt och pricka (mycket detaljerade sådana, ska tilläggas) samt studerade den video som jag hittade hos tillverkarens hemsida och som jag lade ut här på bloggen igår.
Naturligtvis så var jag rejält nervös då jag dels aldrig hade gjort detta förrut och dels så instruktionen så tydligt betonade hur noga vissa moment måste genomföras. Till detta hör också att jag har en förmåga att misslyckas med en del andra praktiska moment då vissa saker är lättare att misslyckas med än vad man tror (exempelvis att montera rembygeldubb helt perfekt).
Med ett djupt andetag så började jag andaktsfullt processen..
Rätt vattentemperatur (runt 24 grader), rätt mängd vatten och film samt maskerad och tillklippt enligt alla konstens regler. Försiktigt ner med filmen i vattnet för att inte skapa bubblor och sedan spreja på aktivatorn, som faktiskt luktade väldigt gott, om än skarpt. Därefter en försiktig, långsam och stadig nedsänkning i ett jämnt lugnt tempo.
O allt gick helt perfekt !!
Några minuters avspolning under svalt rinnande vatten så kunde jag förbluffad och kritisk konstatera att allt hade avlöpt helt 100% perfekt! Den enda missen var att jag i farten glömde att ha på mig bifogade latexhandskar. Ett gott råd är att inte glömma detta, jag kommer iaf aldrig att göra det...
Fy satan vad den färgen sitter, även på fingrarna! Trots ihärdigt skrubbande med en synnerligen grov potatisborste och ett grisrött skinn så blev mina tassar ändå inte rena. Det enda jag har råkat ut för med liknande infärgningsproblematik är fönsterkitt till bilar som också är en pest att få bort. Är det måntro samma bläck till dessa mönster som man använder för att spårmärka sedlar i samband med värdetransporter?
Det känns nästan så i alla fall...
Ogster
3 juni 2012 19:27
Tycker den ser konstig ut i mitten, synvilla?
Johnny Ottosson
3 juni 2012 19:30
Den är fortfarande fuktig på bilden.
Efter doppet så ska den lufttorka och inte gnidtorkas, vattnet ger reflexer när jag fotar nere i källaren.
Det kommer bättre bilder framöver.
zeke-cool
3 juni 2012 20:54
Kan den den här metoden funka på en syntetstock typ
Fx-Independence??
Johnny Ottosson
3 juni 2012 20:57
Japp.
Ännu bättre dessutom då plast inte suger vätska som trä gör.
zeke-cool
3 juni 2012 21:22
Johnny kan du inte höra med Axelsson om du kan få en syntetstock till Royale 400 som har någon skavank gratis och testa detta på?
Det skulle bli ett mycket intressant inlägg här på bloggen också!
Johnny Ottosson
3 juni 2012 22:13
Tja, kanske det?
Annars har jag en valnötstock över till Royale som kanske kan få ett dopp?
Tobbe
3 juni 2012 22:09
Riktigt bra jobb
vsen
3 juni 2012 23:09
Blev väldigt sugen att prova detta själv i framtiden, typ i mitt fall piffa till syntetstucken på min Royale 400.
Men kan ju vara så att större delar blir sjuhelsickes krångligt också.
Förresten, uppskattningsvis hur mycket räcker ett sånt här kit till? Klarar man av att göra en stock och lite annat smått eller räcker inte "filmen" till?

Johnny Ottosson
4 juni 2012 08:55
Jag tror inte att större delar är mera krångligt, bortsett ifrån att man måste ha ett större kärl samt hantera en större film. Själva filmen är dock inte så tunn och sladdrig som man tror. Dessutom så blir den stabiliserad av maskeringstejpen runtom.
Det som jag har förstått är svårare, enligt vad folk påstår på forum etc, är att komplexa delar som infästningar och liknande. Dessa bör därför doppas först. Exempel på detta är ju övre delen av pistolgreppet på min 200, se bilderna på själva kolven.
När man sänker ner ett föremål så gäller det ju att filmen, som bildar en hinna, inte rivs sönder av de spretiga och spetsiga delarna utan segar med runt hörn och kanter.
Nästa kritiska moment är ovandelen på saker, alltså den sida som vetter uppåt på det föremål som sänks ner. Har man inte tillräcklig seghet och följsamhet kvar i filmen då så täcker den inte där.
Av denna anledning så är det viktigt att den minst viktiga delen sänks ner sist. I mitt fall så blir det den övre/bakre delen av kolven. Saknar jag täckning någonstans så är det bäst om detta sker där ytan ändå täcks av den separata kolvkammen.
Överlag så verkar raka kanter kunna vara till problem och av denna anledning så tror jag inte att en konventionell stock är så svår, den har ju överlag mjuka konturer med få rena 90 gradersvinklar.
En film ska räcka för ett vapen, o lite till. Min film (hoppas jag) ska räcka till 200, som kräver relativt lite film samt experiment på en pipa och en tub då jag vill testa att provtäcka cylindriska former också.
Svårast att dosera mängden med är nog primerfärgen, på en film så kan man ju lätt se hur mycket som åtgår och förstå om det räcker eller inte. En sprej däremot kan ju läggas på olika tjockt och därför överdoseras, varpå den inte räcker..