Mixade kommentarer
Idag har jag fått många kommentarer och frågor så jag tänkte att jag samlar ihop dem under ett enda inlägg istället.
Handpumpa CZ200T?
Är detta rimligt, förutsatt att vapnet verkligen går som max 10J? Ja, just CZ200T är en av mycket få PCP som jag skulle kunna tänka mig att handpumpa. Anledningen till detta är att modellen har en liten tub (122 cc) samtidigt som den använder ett lågt systemtryck (intervall 130-70 Bar) och dessutom ger många skott (runt 100 st) på en fyllning. På grund av lågt maxtryck (130 Bar) så är den inte tung att pumpa, den lilla tuben gör att pumpandet går fort i tid räknat och det stora antalet skott på fyllningen betyder att man kan skjuta länge mellan pumpningarna. En nackdel är emellertid att modellen har tub av stål, vilket alltid är en nackdel. Tuben måste därför inspekteras regelbundet och ersättas efter några års tjänst. Att man måste skruva av tuben för att fylla är störande vid 16J och uppåt men inget som man retar sig på vid 6-10J.
Använder Air Arms pipor från CZ?
Ja, den första serien av EV-vapen hade pipor från CZ och detta var exakt samma pipor som gick till CZ200-serien. Exakt varför man gjorde detta, vet jag inte. En teori är att man inte fick fram tillräckligt bra LW-pipor då LW hade lite problem i sin produktion vid denna tidpunkt men en annan teori är att man helt enkelt tyckte att CZs pipor var bättre än LW men att man kom ihop sig om prisläget varpå AA bytte till LW. Vilket som är sant, om något, av ovanstående vet jag inte. Theoben använder numera endast LW, detta enligt Ben Taylors utsaga när jag skjutsade honom till flyget efter luftvapenmässan 2011.
Bra avstånd att skjuta CZ200T samt skytte på bakgården?
Liksom de flesta andra 177/10J-vapen så fungerar CZ200T bäst mellan 15-35 meter, för kort avstånd blir lätt tråkigt och längre än 35 meter ger ofta otillfredsställande resultat för den praktiska precisionen om inte absolut perfekta yttre förhållanden råder. Om vi sedan tänker att en liten tomt är på 1000 kvm så blir detta en kvadrat med 33 x 33 meter varpå det är möjligt, men långt ifrån automatiskt tillgängligt, att skapa en 25 meter skjutbana. Om vi däremot ska ha en 50 meter skjutbana på en kvadratisk tomt så kräver detta 50 x 50 meter vilket blir 2500 kvm, en klart större och inte lika vanlig tomt. Ett PCP på full effekt med kaliber 22 eller 25 vill jag åtminstonde ha just 50 meter för och detta eftersom det lätt blir tråkigt på kortare avstånd som 25-30 meter. Därtill så klarar ju de licensfria vapnen av dessa kortare avstånd minst lika bra, åtminstonde när det är vindstilla.
Ljudnivån?
Ett PCP med 177/10J låter klart mer än motsvarande fjädervapen om det inte är försett med shroud. Dock så handlar det ändå om relativt måttliga skottljud och dessa vapen fungerar ändå ofta perfekt även på lite trängre trädgårdstomter. Om man ändå tycker att ljudnivån är för hög så kan man antingen reducera effekten ytterligare, kanske nedåt 6-7J eller ordna någon form av ljudämpning. En smidig lösning då är att montera en airstripper som sänder överskottsluften åt sidorna istället för i en kon snett framåt från mynningen. Därfter placerar man mynningen inuti exempelvis en kort stump dräneringsrör eller liknande. Ljudreduceringen blir faktiskt förbluffande effektiv. Betänk också att om du tycker det låter mycket när du skjuter så låter det alltid betydligt mindre en bit bort. Be någon annan skjuta medan du lyssnar av skottljudet ifrån den position där en ofrivillig åhörare kan tänkas återfinnas, då är det lättare att verkligen avgöra vad som är störande mycket eller inte. Vapen med kaliber 177 och måttlig effekt har ju den obestridliga fördelen av att den lilla diabolen ger ett måttligt flyktljud och ett betydligt mindre anslagsläte än de grövre kaliberarna när de har mera effekt. Slutligen så finns det ett talesätt som säger att den som inte syns inte heller låter. Alltså om någon ser att du skjuter så kommer denne automatiskt, medvetet eller omedvetet, notera att du väsnas. De flesta människor sätter skytte i samband med oljud så om man ser någon som skjuter så brukar man också påstå att oväsen äger rum, alldeles precis som så faktiskt är fallet eller inte. Det kan alltså löna sig att vara lite diskret...
POS
25 maj 2012 22:46
Jag fattar inte varför du tjatar om att ståltuber är sämre, även aluminiumtuber skall bytas efter ett visst antal år.
Seriösa tillverkare stämplar ett datum i tuben oavsätt stål/alu.
Så håller jag med om att CZ200T är mycket för pengarna, själv har jag en hämmerli AR20FT, den är också mycket prisvärd.
Då får man en tub som går att fylla till 300bar och även en regulator som är ovanligt på billiga pcp. I 7,5J får man då ut över 400 skott.
Johnny Ottosson
26 maj 2012 10:05
Visst ska samtliga tuber kontrolleras och kasseras eftersom. Aluminium rostar dock inte.
SverigeDemokraten
26 maj 2012 00:08
efter att ha läst bloggörens inlägg om Cz200 ståltub som alltid är en nackdel undrar jag följande .
Om man bor inom sverige i kustnära område och har en cz200T.Hur många handpumps fyllningar till rekomenderat tryck tål en cz tub innan det börjar blir en risk att använda den ?
Man bor i svenskt kustnära område handpumpar cz tuben till max fyllmadstryck ca 5 gånger per dag,hur länge brukar då dessa tuber vara tjänst innan nackdelen sätter den ur bruk ?
alternativetfrågorna är att man bor på annan ort på svenskt territorium och använder cz under lika förutsättningar som frågorna är ovan ställda ?
Jazz
26 maj 2012 00:24
Eftersom jag förvaltar en CZ 200 T av de första som tillverkades så vet jag att det finns inte ett märke inuti tuben efter att enbart alltid varit handpumpad. F.n vet hur gammal den är. 20 år? Jag har ingen aning.
Johnny Ottosson
26 maj 2012 10:06
Är du säker på att det är en CZ och inte en Tau, alltså föregångaren?
Såvitt jag vet så började T-serien 2004.
hotshot
26 maj 2012 09:30
Livslengde på sylindere må antagelig spesifiseres ganske konservativt. Avhenger også av materialkvalitet og finish.
Jeg har en 12 liter dykkerflaske i (svensk) stål fra ca 1970 som fortsatt er OK etter mer enn 40 år! Hvilket trykkområde anvender du? Dvs. hvor mye stresser du materialet? Varer de gamle FX tubene "evig"? De har jo ekstreme trykkmarginer.Er den nye "Bottle" designen svakere?
Bør stålflasker rustbeskyttes?
Johnny Ottosson
26 maj 2012 10:12
En dykarflaska trycktestar man ju så den kan få en avsevärd livslängd om den bara klarar sina återkommande besiktningar.
Tuber däremot trycktestas ju inte och de har dessutom tunnare gods så jag hade definitivt tagit det säkra före det osäkra och kasserat i förtid istället för att använda dem på övertid.
CZ (om det är den du tänker på) kör jag mellan 140-70 Bar, de får inte fyllas över 200 Bar och blir deformerade/oanvändbara vid 250 Bar.
Tuberna från FX håller ännu, FX kommer att höra av sig när de behöver bytas. De tidigaste produkterna är från 2000 vilket gör dem 12 år gamla. HW rekommenderar 10 år för sina rostfria tuber så jag misstänker att FX varar ytterligare några år, kanske 15?
Jag tror, men vet inte, att Luxfers tubflaskor är tåligare, den stora är ju rated för 250 Bar vilket är klart mer än de 220 Bar som gäller för de smala tuberna.
Jag är tveksamt till att tillföra rostskyddsmedel till tuberna.
Visitors
26 maj 2012 11:48
Tuberna tål allså inte att handpumpas ! Cz 200 T blir en dyr bössa i drift efter som Cz ägare måste köpa en ny tub efter några år , kanske2 till 3 år !
Inte underligt att kvalitetsmedvetna skyttar väljer bort Cz .
Johnny Ottosson
26 maj 2012 13:36
Jag kommer förmodligen att öppna min 2014 för att inspektera, precis som jag gjorde med min Ultra förra året. Ser det bra ut då så kör jag den ytterligare fem år.
Därefter byter jag, en ny kostar 1200 kr.
Vill man handpumpa, o CZ är ju en av få modeller som det är rimligt bekvämt att göra detta med, så får man kolla oftare och framförallt - använda en riktigt bra pump med ordentlig evakuering av vätskan, typ FXs.
Visitors
26 maj 2012 15:10
Ahaaa, du handpumpar inte din tub så då håller den längre,men handpumpar du Cz tuben så förbrukas den på några år . men vad är det som gör Cz tuberna oanvändningsbara så att du måste byta dom ? Tycker det verkar som om Zc bössorna trots allt blir väldigt dyra , på 10 år kan man förbruka en 4-5 tuber då.
Johnny Ottosson
26 maj 2012 18:41
Jag hade nog kontrollerat vart femte år och ersatt vart tionde år, förutsatt att jag använder en bra pump eller dykarflaska.
Kostnaden per år blir då 120 kr, eller ungefär värdet av två stycken diabolaskar.
martinw
27 maj 2012 09:54
Walther har 10 års livslängd på både stål och aluminium.
Efter tio år kan stål provtryckas för ytterligare 10år, medan aluminium ska kasseras.
När jag frågade vad anledningen var så svarar man att stål är förutsägbart jämfört med aluminium.
Säger lite om vad Walther tycker i debatten stål/aluminium.
Tänk på att aluminium inte är samma som aluminium och att stål inte är samma som stål, det finns kvalité och tjocklek som faktorer att räkna in om man funderar på livslängd.
Johnny Ottosson
27 maj 2012 17:48
Självfallet så är inte alla material likvärdiga även om det är samma material på pappret.
Visst kan stål ha en längre teknisk livslängd men då får man inte glömma att Walther har väldigt grovt gods i sina tuber för 300 Bar, vilket kan ge andra nackdelar med vikt etc.
Folke
28 maj 2012 21:38
FWB och Anschutz har 10 år på sina alu och sedan är det dags att kassera. FWBs ståltuber är 10 år och sedan ombesiktning (det är visserligen CO2 och klart lägre tryck).
När vi ändå pratar tryck så försöker jag erinra mig något från dykkursen en gång i tiden. Något i den här stilen var det, från ca 200 bar och uppåt ökar inte trycket linjärt med volymen längre. Dvs en dykflaska på 10 liter, 300 bar ska innehålla 3000 liter? Inte då, i praktiken ska man dra bort ca 10% och det blir alltså 2700 liter. Samma gäller såklart en 300 bars flaska på ett luftgevär. Resultatet borde bli att man tappar tryck snabbare i början på flaskan (och därmed hastighet). Är det någon som har observerat det fenomenet? van det Waals lag tror jag man refererar till inom fysiken.