Airpang

Direktlänk till inlägg 8 maj 2012

Ammunitionstest koppardiaboler....

Av Johnny Ottosson - 8 maj 2012 10:00


Excite by HN


  En intressant diabol...


Haendler & Natermann har förutom sin vanliga linje av premiumdiaboler även en serie med lite enklare diaboler tänkta främst för rekreativt skytte utan de typer av prestationskrav som finns när det handlar om jakt eller tävling. För att dessa inte ska beblandas med de mer påkostade sorterna så saluförs dessa under ett eget sub-brand, nämligen "Excite". En av de tre sorterna som (ännu) erbjuds är "Coppa-Spitzkugel" som jag nyligen har prövat.


Som vanligt så är det ur Hurricanes omfångsrika hyllor som denna ask härrör och ifrån denna handlare så kan man utan tvekan hitta landets absolut största sortiment av ammunition på ett och samma ställe - rakt över disk.


Udda utseende, indeed...  


Så, vad är då poängen med kopparplätering? Snyggare finish bara? Nej då, enligt HN så bidrar detta ytskikt till att diabolen blir 20% hårdare än den rena blylegeringen. Tanken bakom detta är att minska deformeringen av diabolen i asken samt motverka uppbyggnaden av beläggningar inuti pipan vid frekvent skytte. Att diabolen inte deformeras av transport och hantering är synnerligen viktigt för spetsnosdiaboler då desssa måste vara absolut oskadade i din främre del för att kunna leverera vettig precision. Är inte toppen centrerad utan exempelvis snedtryckt så kommer diabolen aldrig att färdas rakt igenom lufthavet och därmed inte heller att träffa där man önskar. En annan fördel (!) enligt HN är att kopparpläterade diaboler peneterar bättre, så även Spitzkugeln...


För att kolla läget så började jag med att skjuta några serier över uppmätta femtio meter, med min Elite:


  Det blåste rejält med en motvind dragande åt vänster...


Som ni ser så består tavlan av sex stycken riktpunkter vilka skapar lika många träffbilder. Träffbild nummer 1 (upptill vänster) är skjuten med Baracuda Hunter Extreme eftersom jag ville se hur den fungerade i såpass vind. Något förvånande så kan jag konstatera att motvinden bromsar upp den onormalt mycket (jämfört med övriga) så att den träffar väldigt lågt. Jämför gärna med träffbild nummer 5 (längst ner, vänster) som är skjuten med den vanliga Baracudan.

Den främsta referensdiabolen för kaliber 25 är naturligtvis JSB King som jag vet sedan tidigare är väldigt vindkänslig, här man man se den på mitten vänster. Minst vindkänslig av alla diaboler som jag har testat i min Elite är den formidabla (men dyra) Defiant Exterminator by Hurricane, den gjorde den tighta och för förhållandena synnerligen trevliga träffbilden nummer 2, högst upp höger.


Den för dagen aktuella Spitzkugeln gav mig träffbilderna nummer 4 & 6, relativt stora grupper men spridda jämnt åt vänster. Givet förutsättningarna så levererade den klart bättre än vad jag vågade tro innan, baserat på min tidigare erfarenhet av spetsnosdiaboler. Självfallet så ska jag skjuta dem ännu fler gånger och då naturligtvis i lugnare väder för att se hur de presterar under bättre förhållanden. 


Rent spontant så känns det emellertid så att de levererar klart bättre än vad jag vågade hoppas på och detta är naturligtvis alltid en behaglig överraskning. Med ett pris på 59 kr för 200 st så ligger de i paritet med Baracudan. Detta kan naturligtvis tyckas vara lite dyrt för en "budgetdiabol" men betänker man att kopparpläteringen kostar lite så känns ändå priset högst rimligt, om diabolen bara levererar vettig precision.

 
ANNONS
 
Johan

Johan

8 maj 2012 11:24

En kopparpläterad flatnos eller hålspets hade varit intressant för skyddsjakt runt foderplatser.

http://www.skyddsjakt.n.nu

 
Ingen bild

Rollo

8 maj 2012 19:47

Om de är så hårda kan de väl också ge otäcka richoshetter o va ska man med högre penetration till? skjuta hål i takplåt går utmärkt med blykulor också. De blir ju bättre effekt om kulan stannar i djuret vid jakt, åtminstone har det sagts så tidigare här i forumet.

Johnny Ottosson

8 maj 2012 20:23

Richoshetter ger de minsann, det märkte jag när jag sköt på ett snurrmål av metall.

Exakt vad kopparen ger som fördel i praktiken, tja - de ser ju roliga ut?

 
Johan

Johan

8 maj 2012 20:25

Jovisst är det så, men i vissa situationer vill man inte få ner blykulor i tex foder till djur. Då kan en kopparkula vara användbar.

http://www.skyddsjakt.n.nu

Johnny Ottosson

8 maj 2012 20:28


Nu är ju koppar inte helt hälsosamt heller..

 
Ingen bild

-Jonas-

9 maj 2012 13:58

Fast om de nu är plåterade så är det ju bara ett tunt lager koppar och resen något annat...troligtvis bly.

 
Johan

Johan

9 maj 2012 20:31

Tanken är då att om djuret får i sig diabolen så skall den komma ut den naturliag vägen, nypolerad! =)

http://www.skyddsjakt.n.nu

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se