Airpang

Direktlänk till inlägg 7 maj 2012

Resultatlistan...

Av Johnny Ottosson - 7 maj 2012 15:00


Utfallet av gårdagens tävlingar


När så äntligen resultatlistan kom loss så bjuder den som vanligt på en mycket intressant läsning. Här kommer därför mina reflektioner på de prestationer som ägde rum under den gångna helgen.


Fjäder 10J

Klassen vanns av Hans med imponerande 48 poäng, viket är mer än vad bäste skytte i klassen PCP 10J presterande! Som vanligt så är denna klass en uppgörelse mellan gamla matchgevär och Weihrauchs guldkorn HW30S. Utav totalt 17 stycken skyttar så använde 6 stycken gamla rekylfria matchgevär för 10M Int. och dessa vapen tog placeringarna 1 till och med 4. Weihrauch HW30S var mycket populär med 8 utav 17 deltagande, bästa placering här var nummer 5.

Tar vi bort matchgevären och HW30S så återstod 3 andra vapen av 17 deltagare. En Stoeger, en Slavia 630 samt en Weihrauch HW50S. Den här klassen är med andra ord i princip uppgjord för HW30S och äldre matchvapen, bästa placering för övriga var en mycket hedrande sjundeplats för Stoegern.

Fjäder FP

Här fanns bara 4 st deltagare och hälften använde rekylfria vapen, Dianas modell 54. De tog placering 1 & 2 eftersom rekylfrihet är en enorm fördel hos dessa vapen, liksom i klassen för Fjäder 10J. Plats tre togs av en HW97k vilket också understryker hur viktig rekylfriheten är för dessa starka fjädervapen. Jumbo blev en HW95. Poängmässigt sett så presterade de båda Dianorna i en klass för sig själva med 50 resp 47 poäng, detta hade räckt till en fjärdeplats hos klassen för ostrypta PCP!

Åter igen så frågar man sig - när ska skiljelinjen gå mellan rekylfria och icke rekylfria vapen snarare än mellan fjädervapen och PCP?

PCP 10J

Den absolut intressantaste och hetaste klassen med 16 deltagare. Det känns mer och mer som att det är den här klassen som man kommer för att tävla i och dessutom tar man med sig ett gammalt 10J fjädervapen för att bredda tävlingsdagen. Detta då till skillnad för några år sedan då fulleffektsvapnen var main feature för de flesta. Klassen är också intressant då det är en PCP-klass vars toppskikt inte fullständigt domineras av FX Airguns på samma sätt som klassen för full effekt. Här är bara ett vapen från FX med på den fem främsta placeringarna och detta var Tomaz nya Verminator Mk II med dess nya matchavtryck. Kaliber 177 dominerar stort och endast tre vapen hade kaliber 22. Min egen femteplats känns sur då jag sköt ett luftskott av misstag på den första stationen mot ett enkelt mål. Där hade jag åtminstonde fått ett poäng (plåtträff) och därmed hamnat i särskjutning mot Tomaz och Nicklas om bronsplatsen. Hade mitt luftskott även fällt målet så hade jag haft en klar bronsplats säkrad utan särskjutning. Det är på det små marginalerna som det hänger och detta är nog den mest spännande klassen med väldigt täta toppresultat.

Åter igen så måste jag flagga för CZ200T och det är för mig en fullständig gåta varför inte fler tävlanden satsar på detta vapen. Fabriksnytt kostar det under 5000 kr (med fyllkit dessutom) och begagnade i nyskick (MartinWs) har jag sett cirkulera för runt 3500 kr. Mer precision hos ett PCP med 10J är svårt att hitta för mindre pengar. Jag är själv en högst medioker skytt men lyckades ändå säkra en femteplats trots tuff konkurrens med detta vapen som är klart billigare än alla övriga vapen på topp-fem. Hade jag skött mig bättre och inte fällt ett enda mål mera så hade det varit medaljplats och då med vapen som HW100 och Verminator II slagna. Ett mycket bra vapenval för den som vill börja tävla och det rekomenderas varmt.

PCP FP

Denna klass domineras fullständigt av FX Airguns! Utav 13 deltagare så sköt 12 stycken detta fabrikat. Endast Tomaz valde något annat och fick en mycket medioker placering med sin Steyr. Förmodligen en dålig dag för det ska normalt sett bli klart bättre resultat både för Tomaz som skytt och Steyr som vapen. Kul att Independence har börjat slå igenom som tävlingsvapen och nu har vi även sett de första Elite dyka upp på arenorna, här som bäst på silverplatsen. Åtminstonde 12 av 13 skyttar valde kaliber 22 som så att säga kan anses dominera den här grenen.

Öppna Riktmedel

Ännu en riktigt kul klass som har blivit mer och mer populär. Med 9 deltagare så är den dubbelt så stor som Fjäder FP och hälften så stor som Fjäder 10J. Tyvärr så blandar man vapen med full effekt med vapen på 10J vilket är en stor nackdel just för de klenare vapnen. Resultatlistan här talar sitt tydliga språk med de fyra främsta platserna för vapen på licens och resten på licensfritt. En tydlig tröskel på hela fyra poäng skiljer den licenspliktiga ledningsligan från de övriga licensfria vapnen. Trist med tanke på att Öppna Riktmedel egentligen var tänkt som en instegsklass för nytillkomna och inte en tidsutfyllnad för de som har mänger med licensvapen.

Slutsatser

Liksom tidigare så skapar klassfördelningarna en hel del konstigheter. Rekylfria fjädervapen tävlar mot rekylerande fjädervapen i samma klass, licensfria vapen tävlar mot vapen med fyra gånger så hög effekt i klassen för Öppna Riktmedel. Detta trots att åratal av poänglistor tydligt visar att rekylfria fjädervapen aldrig har haft ett poängunderläge mot rekylfria PCP, inte sällan tvärtom faktiskt. Klassen Öppna Riktmedel har i sin nuvarande form till stor del överlevt sig självt, den är numera en tummelplats för folk som har mer tid och vapen än vad de egentligen behöver. Hur meningsfullt är det egentligen att jogga runt banan med två vapen på ryggen för att hinna skjuta samtliga klasser? Den indirekta tidspressen skapar bara irritation, något som tydligt märktes då vi hade en osedvanligt långsam deltagare med på tävlingen under gårdagen och som bakom sin rygg fick utstå en hel del knorrande, inte minst ifrån undertecknad. Är det kanske dags för någon form av begränsning för att bredda sporten, kanske maximalt 3 klasser per tävlande och tävlingsdag för att få ner tempot och säkna prestationshetsen?

 
ANNONS
 
Ingen bild

Ogster

8 maj 2012 16:33

Varför vill du begränsa öppna riktmedel till olika klasser, jag lovar att det är mycket enklare att skjuta ett bra resultat med en hw30 än med min patriot på 40J.

Sen att folk vill hinna med fler klasser ska väl uppmuntras, jag hann precis med 3st vilket känns lite.

Johnny Ottosson

8 maj 2012 20:25

Jag är högst tveksamt till det påståendet, Ogster.

Däremot så är den avsevärt lättare att bära runt banan..

 
Ingen bild

martinw

8 maj 2012 18:31

Jag upplever inte att "folk" vill hinna med fler klasser.
Vi är tvärtom ett rätt stort gäng som står och hänger nere på gräsmattan i flera timmar medan några är uppe och går flera varv.

Johnny Ottosson

8 maj 2012 20:24

Visst finns det en polarisering, Nisse sitter ju gärna och jäser där nere men de som skjuter mera aktivt på banan är nog mer de som upplever det stressat.

Det var iofs rätt roande att se en joggande Lindfors med två bössor över axeln för att kunna klämma 4 klasser..

 
Ingen bild

SverigeDemokraten

8 maj 2012 20:47

jo, det finns allt en hel del bitterhet inbakat i recensionen,en av orsakerna är säkert att nervositeten gjorde sig gällande, vilket medförde att ett luftskott avlossades,annars är det en mycket bra och begriplig sammanfattning av tillställningen för en sådan offsidekille som mig. Johnny knep allt 5:e platsen i en av klasserna,trots sin mediokra talang för luftgevärsskytte . Man kan ur recensionen tolka detta som att resten av klassens 16 deltagare under 5e plats dvs 11 skyttar, med råge ansågs uppfyllde kriterierna för mediokert skytte. Kanske inte så roligt fär dessa skyttar att bli inbegripen i sin roll ut på Ft-touren tillika vetskapen om att man även är otillräckligt utrustad med ett sämre setup av ej svensk fabrikation.
Inte för ens Johnny lyckas göra sig fri från sitt noradrenalinspöke och får in alla skotten i plåten,ja först då når han om möjligt sin drömstatus som Sveriges luftgevärsguru nr:1 . Som sagt,då kanske skyttefolket med respekt börjar lyssna på hans försök att forma sporten till en nedstrippad och trist tempojämn avart av traditionellt svenskt Ft skytte . Hur du tänker Johnny,du skriver bredda sporten med en begränsning ? En begränsning i det här fallet innebär i praktiken mindre svängrum och valmöjlighet för människor som kanske åkt bortåt 50 mil för att tävla . Vilka tre vapen klasser föreslår du skall finnas kavar i det föreslagna begränsade antalet av 3 ?

Skall man vara med och skjuta på den här typen av tävling så får man alltså inte bete sig så man uppfattas ha för bråttom eller ta för lång tid på sig vid stationerna,lagom är åter igen bäst .

Eller ?

 
Ingen bild

Skogshuggarn

11 maj 2012 14:24

Aj då, den missade jag !

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se