Airpang

Direktlänk till inlägg 25 april 2012

Att demontera en shroud...

Av Johnny Ottosson - 25 april 2012 10:00


En enkel operation


  Nackdelen är att patienten inte överlevde....


Igår så fick jag en fråga av signaturen HD om hur jag bär mig åt för att demontera en shroud från Royale/Elite. Jag vet en del entusiaster som har lyckats lösa detta med hjälp av ordentligt med värme, mer än en varmluftpistol, men själv så gjorde jag en lite mera brutal lösning.

Först så tar jag loss pipan från vapnet.


Därefter så är min strategi att först kapa shroudröret så att röret kan dras framåt ut över airstrippern. Sedan så "sprättar" jag upp resterande shroudrör som sitter fast på konan/gaveln. Syftet med detta är att lokalisera den skruv som håller fast konan/gaveln vid pipan. Det gäller alltså att vara försiktig så att man inte skadar själva pipans finish eller den skruv som håller konan/gaveln. Den skruven måste ju vara intakt för att kunna lossas med en insexnyckel.

När man har gjort detta några gånger så kan man ganska lätt förutse var skruven finns och direkt angripa den punkten. Skruven är dessutom ganska så försänkt, vilket skyddar den från Dremelns kapskiva. Skuven är bara att skruva loss och sedan så för man konan/gaveln försiktigt bakåt längs pipans hela längd tills man har loss den. 

Överlevande del ifrån den kompletta enheten är airstrippern (sitter med Loctite på gängan) samt locket framtill på shroudröret. De delar som måste beställas nya är; shroudröret, kona/gavel, lockinsats framtill på shroudröret och ev den skruv som håller konan/gaveln mot pipan. Lockinsatsen sitter med Loctite i själva shroudröret och någon sådan har jag aldrig lyckats få loss i användbart tillstånd.

Med en ny, löstagbar, shroud så går det avsevärt enklare att dra rent pipan med draglappar men i gengäld så måste man vara försiktig för blydammsprut bakåt och täta ordentligt mellan kona/gavel och pipan.

 
 
Ingen bild

POS

25 april 2012 12:42

Skruven är ju enkel att hitta med en magnet eftersom allt annat är i aluminium...
Sen är det bara att borra/fäsa så man får fram skruven.
Gör om gör rätt ;)

Johnny Ottosson

26 april 2012 06:54

Problemet är att shroudröret sitter fast med Loctite mot konan så även om man får loss skruven så måste man ändå separera röret ifrån konan.

Insatsen på röret framtill gör att man inte kan föra röret bakåt över airstrippern och insatsen sitter också med Loctite.

Så om man väljer att slipa fram eller använda en magnet för att lokalisera skruven så måste röret ändå kapas och konan blir ju alltid förstörd eftersom röret är limmat på detta.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards