Airpang

Direktlänk till inlägg 17 april 2012

Tänkvärt...

Av Johnny Ottosson - 17 april 2012 10:00


Blydamm !


Det är säkert många av er som har läst varningstexten på diabolaskar avsedda för USA-marknaden där tillverkaren/importören varnar för kontaminering av blystoft. Enligt dessa föreskrifter så bör man tvätta händerna noga efter skyttet och absolut undvika att inhalera blydamm eller ha diabolerna i munnen - slemhinnor är ju som bekant ytterst absorbenta (jmfr stolspiller/vagitorier).


Så långt är kanske inget nytt men har ni någonsin tänkt på hur mycket blystoft som en bra airstripper riktar bakåt mot skytten vid varje avfyrning? 


För skojs skull så tänkte jag testa skillnaden mellan att skjuta en airstripper utan shroudrör och en med, detta eftersom Mikebike (mfl) hävdar att själva röret är helt onödigt och att airstrippern fungerar precis lika bra utan densamma - i precisionshänseende. 


Kort sagt, jag sköt ett skott och noterade ett stoftmoln, nästan som en grå ring, slå ut runt airstripperns evakueringshål. Egendomligt, tänkte jag och fortsatte skjuta. Fler små ringar uppenbarade sig och jag kunde snart konstatera stoftpartiklar på själv objektivet.

Utomhus kanske man inte tänker på det men inomhus, som jag sköt vid detta tillfälle (började pröva ev skillnader i källaren framför kronografen) så var detta ytterst påtagligt. Jag gick upp och började granska min bössa lite mera noga...

Som många av er vet så använder jag en kort, rak, gavel på mina shroudrör till Elite, denna gavel hör egentligen till de långa shroudrören för 200/250-serien men jag använder den eftersom jag då enkelt kan byta olika rör mot varann och testa fram lite olika positioner för shroudrörens början och slut i syfte att utröna eventuella precisionsskillnader.

Förutom utseendet så är en annan skillnad att denna gavel är kortare än de vanliga konformade gavlarna som är original på vapnen med halv- och kvartsshroud, därtill så är den inte försedd med Loctite. Nu kändes det som att jag var på G med något så jag gjorde omsorgsfullt rent mitt vapen och gjorde sedan detsamma med min Royale.

Därefter började jag skjuta, femtio skott med varje vapen..

Royale visade sig vara helt ren bakåt, den längre konan och skiktet av Loctite höll effektivt tätt så att allt bakåtgående blydamm kapslades in i shroudröret. Återstod gjorde Elite..

  Blydamm i mängder...


Till min förvåning, vilket jag inte hade reagerat på tidigare, så smet en hel del blydamm emellan min korta gavel och pipan. Kvasten av damm var dock relativt fokuserad mot själva blocket på vapnet så objektivet berördes inte, detta trots att jag har ett relativt lågt montage på Elite enär den saknar magasin. Notera att på fotot ovan så har jag ljusat upp bilden avsevärt för att blydammet lättare ska framgå, utan pålagt ljus så är det betydligt svårare att se:

  Med normal belysning, dock inzoomat med kameran


Vad kan man då dra för slutsats av allt detta? Jo, personligen så tätade jag min kona mot pipan fortare än kvickt. Jag vet inte hur ohälsosamt blydamm egentligen är men det är definitivt ingen tillgång att få det sprutat mot sig vid varje skott. Efter att ha tätat skarven mellan pipa och gavel så höll Elite lika tätt som Royale eller vilket annat originalvapen som helst med Loctite pålagt av fabriken.

Jag gjorde sedan rent airstrippern till en ett glänsande nyskick innan jag monterade röret. Därefter sköt jag femtiotalet skott och tog av röret, airstrippern såg då ut på följande sätt:

Beklagar dålig bild med skuggorna syns tydligt mellan varje hål och bakåt..  


Vad kan man då dra för slutsatser av allt detta:

1. Airstrippern fungerar utmärkt, den avleder rejält med luft ifrån projektilbanan

2. Utan shroudrör på så sprutar airstrippern stora volymer blystoftblandad luft bakåt

3. Orginal ifrån fabriken så är vapnen täta, tack vare Loctite och en längre gavel

4. Har man en kort gavel så är Loctite (eller motsvarande) ännu viktigare för tätheten

5. Öppna inte shrouderna, låt de vara original


Sammanfattningsvis - ja, det går säkert utmärkt att skjuta ett vapen utan shroudrör med en naken airstripper men personligen så skulle jag inte göra detta av ren självbevarelsedrift. Försiktighetsprincipen i fråga om blydamm bör råda. Om det finns någon skillnad i praktisk precision mellan ett vapen som har täckt eller öppen airstripper vet jag inte ännu och det känns liksom onödigt att testa -  som jag ser saken så är en kapsling över airstrippern helt nödvändig.


Om man då har en airstripper av annat fabrikat som inte har ett täckrör över sig?

Då ser jag två scenarion; antingen så fungerar inte airstrippern (alt fungerar inte så bra), då är det inget problem. Fungerar däremot airstrippern lika bra som den från FX Airguns, tja, då bör man nog skjuta utomhus eller vara väl medveten om att det KAN finnas risker förknippade med dessa.

 
 
Ingen bild

ocy

18 april 2012 12:49

Hej Johnny!
En mycket tänkvärd artikel, den är i allra högsta grad relevant. Även om det är skillnad att andas in bly ångor vid kulgjutning och metallisk blydamm så kvarstår faktum att bly är giftigt, det fick gruvarbetare i sovjet erfara som arbetade utan skyddsutrustning i blygruvor. Naturligtvis går det inte att jämföra en gruvarbetare i en blygruva med lite plinkande, men vi får i oss en massa annat skit så det finns all anledning att skydda sig mot blydamm.
Det vore intressant att veta hur mycket blydamm som yr omkring om man har smort diabolerna med olja? Om man nu skjuter med smorda diaboler, hur påverkar det shrouden efter ett par hundra skott? Måste den öppnas för rengöring,t.ex.?

Johnny Ottosson

18 april 2012 21:19


Att shrouderna inte är demonterbara är ett bekymmer för rengöringen, som jag ser saken.

Shroudrör som har suttit oöppnade länge ÄR inte så fräscha inuti precis...

Dessutom så är det hästlängder enklare att dra rent pipan hos ett vapen utan shroudrör än ett vapen med ett shroudrör monterat.

 
Ingen bild

Rasmus

18 april 2012 18:12

Intressant inlägg, men jag måste ändock fråga: hur sitter shrouden fäst i pipan/gaveln? Antar att den som standard är gängad på gaveln, som i sin tur är loctightad i pipan? Är den höger-, eller vänstergängad?

Äger själv ett Royale 500 och är väl kanske inte riktigt hundraprocentigt nöjd med att shrouden ser ut som en ljuddämpare, utan funderar på en lite mer omfattande modifiering eller helt enkelt montera av den permanent. Eftersom det är en snygg pipa hade det varit bra om man kunde undvika att repa och förstöra den allt för mycket vid demontering.

Johnny Ottosson

18 april 2012 21:16

Shrouden sitter fast med en konad infästning som i sin tur sitter fast mot pipan med hjälp av en stoppskruv.

Den konade infästningen är gängad och shroudröret gängas fast med handkraft.

Airstrippern har en fet O-ring på utsidan och denna håller fast shroudröret på mitten av densamma.

Längst fram på shroudröret så sitter det ett lock fastgängat och i det locket så sitter en insats med en koning på insidan.

Shroudrörets insida är försett med Loctite mot konans utsida (gängan).

Vidare så är locket i andra änden av shroudröret monterat med Loctite, dock inte insatsen. Även airstrippern sitter på pipans gänga med Loctite.

Alla förband är normalt högergängade.

Tänk på att pipan inte alltid är så snygg under shroudröret, blystoftet tenderar till att "blästra" blåneringen.

Själv demonterade jag shrouderna igenom att skära av shroudröret framför konan med en Dremel. Sedan vet jag var skruven sitter så då fräser jag bort en del av det kvarvarande shroudröret över konan och skruvar loss skruven varpå konan lossar.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards