Airpang

Direktlänk till inlägg 26 mars 2012

Ingen vanlig Royale...

Av Johnny Ottosson - 26 mars 2012 10:00


Andra våren med Elite...


Nu har redan ett år gått sedan jag tog leverans av min FX Airguns Elite


FXs flaggskeppsmodell Elite väcker alltid uppseende på utländska forum och relativt få exemplar av detta vapen har gått ut i produktion. Jag har frågat Fredrik om saken och han gissade lite svävande på rak fot att ungefär 35 stycken exemplar har producerats. Ifrån AoA så finns det uppgifter om 15 stycken exemplar exporterade till USA så detta innebär maximalt 20 stycken kvar här i Sverige.


Mitt exemplar har ett kikarsikte från Clearridge Optics..


Det exemplar som jag äger är #006, nummer #005 finns i Stockholm och #007 finns i Australien. Vidare så känner jag till ännu ett exemplar i Sverige som ägs av en kille i Göteborg. Alla dessa vapen är äkta fullpower, ett antal Elite har också sålts strypta och är då stämplade med 10J samt har, om de är i full effekt, konverterats av ägarna själva.


Jag kör med 400cc tub, tillbakaflyttad långshroud samt 600 mm pipa..


Räknar vi av 15 ex för USA, ett par ex för övriga exportmarknader (finns en i Holland) så återstår runt 20 ex där troligtvis 15 st är strypta. Det lämnar oss med kanske 5 ex svensksålda ostrypta fullpower. Det är med andra ord inte så konstigt att man sällan läser om Elite på utländska forum.


Fler exemplar lär det inte heller bli av Elite Mk I då lådan numera borras för det nya matchavtrycket vilket betyder att lådan blir en Mk II som borrad. Oavsett om vapnet levereras med det nya avtrycket eller inte så finns ju hålen där så att en framtida ägare kan uppgradera vapnet med matchavtryck om denne så önskar, såvida vapnet inte har det tillvalt redan som original.


Ett oerhört komplett och kompetent vapen..underbart söndagsväder..


Så, vad är då poängen med att köpa en Elite för mer pengar än en Royale som dessutom har både magasin och fartomställare som standard? Även en Royale kan ju utrustas med regulator och därmed få fullständiga specifikationer som en Elite vad gäller prestandan.


Femtio meter bort väntar måltavlan.


Det som är unikt för Elite är ju laddningen direkt till pipan samt möjligheten att enkelt byta pipa/kaliber eftersom det inte finns någon matarpinne som är kaliberspecifik. Rent praktiskt så betyder detta att inget annat vapen som jag har prövat är lika förlåtande och förutsägbar med så många olika sorters diaboler. Just denna ammunitionsokänslighet är en stor tillgång eftersom man då lätt kan välja ut 2-3 olika sorter för speciella omständigheter, exempelvis lugnt väder, blåsigt väder och jakt etc.


Första raden Kings, andra Exterminators, sista Baracuda - 50 meter


Hemligheten med Elite är alltså att den alltid presterar förutsägbart med en hög och jämn nivå vilket är oerhört tacksamt för skytten. Detta betyder inte bara att vapnet de facto skjuter bra utan även att skytten får ett stort förtroende för vapnet och därför tror sig skjuta bra vilket naturligtvis också innebär att man även gör detta i praktiken. Man ska alltså inte underskatta kraften i en egen övertygelse.


Plinking på 80 meter är kul...  


 
 
Ingen bild

Anonymus

26 mars 2012 11:43

Eliten är ett intressant pcp men det skulle vara mer intressant att se den upp i test mot en royale 500.
Samma hastighet, ammo, och skytt/ar.
Med ett test som detta skulle man se lite mer om eller hur magasin, matarpinne, luftkanaler ändrar precisionen.

Lite tankar bara..
Din blogg håller bra standard trots vad alla gnällspikar säjer...

Johnny Ottosson

26 mars 2012 11:45

Det är en mycket intressant frågeställning.

Nu har jag ingen Royale 500 men däremot en Royale 400.

Det enda som krävs är i princip att jag skaffar en 22 pipa till min Elite så kan jag jämföra dem rakt av, förutsatt att de olika ventilerna inte ställer till det.

 
Ingen bild

MG

26 mars 2012 18:17

Ja det är ju så att det sitter olika ventiler i dem, så om du byter både ventil och pipa så blir de likadana. Ska inte vara nån skillnad i mellan dem då, största skillnaden är själva laddnings förfarandet.

 
Ingen bild

Anonymus

26 mars 2012 19:28

Om det sitter samma ventil i R400 och 500 så tycker inte jag att några ventiler ska bytas.
Som jag tänkte det så ska jämförelsen vara den elit som man köper utan moddar samt royalen utan moddar för utom att båda ska ha ventil.

 
Ingen bild

MG

26 mars 2012 19:40

Hur är det med läsförståelsen ??

 
Ingen bild

Anonymus

26 mars 2012 20:16

MG om det var till mej så fattar jag fortfarande inte....

 
Ingen bild

ogster

27 mars 2012 20:00

Jag väntar ännu på min Elit, med lite tur kommer den kanske snart.

 
Johan

Johan

27 mars 2012 21:39

Gillade inte utseendet på Royalen i början (tyckte inte att något flasktubsgevär såg klokt ut faktiskt...) men efter att ha läst ett par reportage i Airgun World om Ian Harford som var och jagade i Afrika med en Daystate Air Wolf så börjar jag tycka flasktubsbössorna är riktigt snygga...=)

http://www.skyddsjakt.n.nu

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards