Airpang

Direktlänk till inlägg 11 mars 2012

Quislingar i våra led..

Av Johnny Ottosson - 11 mars 2012 11:30


Den mörka baksidan...


Som ni säkert vet så har FX Airguns haft en enorm framgångssaga och har under snart 15 år bidragit till att popularisera PCP här i Sverige, till gagn för alla oss entusiaster. Med runt 6000 vapen producerade varje år och ungefär 200 st sålda på svensk mark så är man en av de drivande krafterna i hobbyn. Igenom att ligga i förgrunden för den tekniska utvecklingen så har man varit med och presenterat många av de finesser som idag bidrar till att PCP av idag är de tysta, effektiva och miljövänliga precisionsvapen vi känner dem som.


En av de bärande finesser som på ett otroligt sätt har kunnat bredda användbarheten hos PCP är utveckligen av den lagliga shrouden, vars bieffekt är att den reducerar vapnets skottljud - detta till gagn för både skytt och omgivning.


Detta borde naturligtvis glädja alla men så är dessvärre inte fallet.

Jag är positiv till airstripperbaserade shrouds eftersom dessa inte kan användas på krutvapen, något som självfallet minskar risken för att dessa shrouds missbrukas till kriminalitet, samt gör den illegala importen av konventionella ljuddämpare (vilka kan användas på krutvapen) onödig.

Vi förbättrar vapnets tekniska precision, vi minskar skottljudet och vi minskar risken för svartimport av olagliga vapendelar - en win-win för alla.

Tyvärr så finns det dock mörkermän även i våra egna led som av olika anledningar (avundsjuka, frustaration, whatever) gör sitt bästa för att sätta stopp för den här typen av tekniska framsteg.

Signaturen "Mikebike", känd från LuftvapenInfo samt skribent om luftvapen i "Handvapenguiden" har sedan länge fört en agenda för att försöka kriminalisera våra shrouder. Nu har han laddat om ordentligt och berättar på Robsofts forum att hans kommande artikel i Handvapenguiden kommer att vara en brandfackla mot FX Airguns i allmänhet och våra shrouds i synnerhet. Jag citerar:


"...en shroud av FX konstruktion är att jämställa med ljuddämpare, men vi får vänta på en polisanmälan och en prejudicerande dom innan vi VET hur det ligger till. 
Jag misstänker att det kan börja hända något efter min artikel i kommande HLVG."


Vi får med andra ord vänta och se vad den här artikeln innebär men troligtvis så kommer den att försöka ställa till problem för FX Airguns och brukandet av våra lagliga och effektiva shrouder, såsom vi känner till dem idag. Ännu är det naturligtvis svårt att säga något om innebörden av en ännu inte publicerad artikel men i mina ögon förefaller det illavarslande och naturligtvis inget som gynnar vår hobby.

Numera så bevakar jag väldigt sällan LuftvapenInfo eftersom detta forum främst vänder sig mot de som roas av lite enklare och billigare produkter med tonvikten lagd på varumärken som Hatsan, Gamo och liknande. Naturligtvis är det inget fel på detta, var smak inom vår breda hobby ska självklart ha sin egen kanal, men visst uppstår misstanken om att denne Mikebikes tankar även kan delas av andra skribenter på detta forum? 

Hittils så har forumsledningen på LuftvapenInfo i alla fall varken tagit avstånd eller ens kommenterat Mikebikes tankar och ambitioner att sätta käppar i hjulen för FX Airguns eller shrouderna som företeelse. Detta för tankarna till doktor Martin Luther Kings berömda tal däri han konstaterar "Den stora tragedin är inte de onda människornas ondska utan de goda människornas tystnad"

Frågan är alltså om vi ska acceptera att människor i våra egna led aktivt ska motarbeta vår hobby?

 
 
Ingen bild

ocy

11 mars 2012 12:43

Hej Jonny!
Visst ska man kunna häckla varandra på olika sätt,typ FX VS turkvapen, -"en sminkad gris är ändå en gris" osv. Detta är ok, och ger en krydda till forum och sporten i stort.
Der tragiska är all form av "sabotage" i form av i ditt inlägg nämda inlägg av MikeBike. Det är ingen som tjänar på splittring inom luftvapen Sverige. Naturligtvis kan man inte vara älskad av alla, det vet ju du hur det är. Men när det kommer till luftvapen skytte, i andra former än enbart 10m bana MÅSTE vi akla hålla ihop. ALLA måste inse att så länge vi är splittrade så har vi ingen chans att påverka våran situation. Jag kan dra en paralell till SMC (motrrcyken org.)dit dom flesta av klubbarna är anslutna. SMC har under åren stoppat många otroligt korkade lagförslag gällande motorcyklar.
Genom att hålla ihop, Även om man inte kan med vissa individer,för sportens skull och sportens överlevnad, kan vi undvika kommande begränsningar i sporten. Tillsammans kan vi så småningom påverka lagstiftare om förnuftiga regler för tex. fullfartsbössor, som gör det lättare för alla att få tillstånd oavsätt var man bor i landet. (det borde kanske räcka med en kurs i handhavande/säkerhet osv, vapenskåp, registrering av vapen kanske en åldersgräns som är högre än 18 årmm.) Jag förstår kravet på licens kontroll på tävlingar, men att enbart införa kontroll utan att samtidigt ge övriga en ärlig chans att över tid få licens, gör bara att det leder till splittring, det kommer att bli inoficiella träffar i skogarna där glada grabbar träffas och skjuter dricker lite pilsner och har trevligt tillsammans, utan att det egentligen finns någon som håller koll på att inget spårar ur. På detta sätt ökar risken för olyckor som ofelbart leder till inskränkningar i form av lagskärpningar.
Du har helt rätt den där MikeBike är helt ute och cyklar, han kommer att ställa till en katastrof inte bara för FX utan ffa. för dom som livnär sig på försäljning av luftvapen och tillbehör för dessa. Jag tror att det mycket väl kan bli en liten exotisk grupp av gamla gubbar som har licens som kommer att plinka ibland, som får importera allt för att ingen kommer att kunna hålla ett sånt utbud vi har i dag. (Blev visst en lång kommentar, du får vel stryka icke relevanta delar, det blir lätt så när jag blir förbannad...)

 
Ingen bild

Silwer

11 mars 2012 12:53

Mikebike är ingen enormt drivande medlem på .info ska man kanske veta.

Så det här käns lite överdrivet då det inte flockas folk kring det där.

rågan är vilken praktisk påverkan han kan ha?

Jag menar jag kan ju ställa mig driven so mfan mot bigbore som han gillar, jag är inte intresserad av sånna vapen, men kan jag verkligen göra nån skillnad om jag la ner massor av tid på det?

SEN allt är inte om FX, det finns andra tillverkare, FX behöver inte slå igen några portar även om de måste kasta de fula halvshrouderna åt helvete.

Men vissst jag personligen föredrar ju att de som har nån makt att påvberka jobbar för "oss" som luftvapenintresserade, vi har så mycket mot oss redan och folk skrattar åt oss då det är mycket fåniga bataljer om skitsaker internt.

Nä fram för luftskytte, framtuidens skytteform, drivs på luft, kan det blir bättre?

Johnny Ottosson

11 mars 2012 18:15

Missta dig inte, Mikebike KAN skriva. Jag känner igen en driven skribent när jag ser en och man ska aldrig underskatta effekten av det skriva ordet.

Det är förbluffande/skrämmande så mycket man kan göra om man önskar driva en opinion ifrån ett tangentbord.

Mikebike är utan tvekan duktig, desto mer angeläget att han ska stå på vår ("rätt") sida och inte springa myndigheternas ärenden som en insider här i hobbyn.

 
Ingen bild

Peter i Karlskrona

11 mars 2012 13:47

Måste vara en snorunge som inte torkat upp bakom öronen.Att bara komma på en sån idè att negativisera shrouds visar ju att hans hobby borde vara slangbågar istället för luftvapen.Den Svenska avundsjukan och dåligt självförtroende kan ha många skepnader.För min egen del så är FX excellenta shrouds en förutsättning för att jag ska kunna skjuta där jag bor och gillas av både mig och mina goda grannar(hade nog varit onda grannar utan shroud).Undrar hur en sån knäppskalle är funtad som smutskastar shrouds?Bojkotta typen från alla forum som finns.Nu slutar jag skriva för jag blir så irriterad över att det finns såna typer.

 
Ingen bild

Silwer

11 mars 2012 14:17

Ljudämpningsförbud är inte bar för nån egentligen, och jag tycker mest det är fånigt det här med agt de monteras på krutvapen.

Som sagt bovar på den nivån har olagliga vapen redan, varför skulle de bry sigg om att de har en olaglig ljudämpare, bara en korkskalle kan ju tro att det påverkar nånting i den undre världen.

Nä sätt stopp för de här biliga skit co2 pistolerna så försvann nog det mesta av alla problem med, nån skulle få vara ansvarig för varje vapen och få ta konsekvenserna, så kan pappa Hassan sluta gnälla i tidningen sen hur polisen föröljer deras barn.

Men det vore ju inte politiskt korrrekt utan hoppa på de som betalar dubbelt upp eller mer för ett luftapen i stället för ett krutvapen i klassen, det låter som en smart grej, de är ju ofta skurkar, händer alltid att de rånar banker och sånt.

Nä jag tror på en personlig vendetta som sagt här, de som skjuter krut får sig ett gott skratt igen då låtsaskyttarna får på käften igen bara, fast att de råkar var de seriösa det sover de inte dåligt för, de är ju på riktigt.

 
Ingen bild

mikabike

11 mars 2012 14:28

Så här ser jag ut! kom å ta mig då.

http://i167.photobucket.com/albums/u158/pml69/27laxa080705.jpg

 
Ingen bild

Sergeanten

11 mars 2012 14:30

Det skulle förvåna mig mycket om någon åklagare skulle finna shrouder olagliga enligt nuvarande vapenlag.

För övrigt håller jag inte med om att Luftvapen.info bara handlar om enklare vapen.

 
Ingen bild

Per K

11 mars 2012 15:21

mikebike, är du tre personer alltså!!?

 
Ingen bild

Ogster

11 mars 2012 15:31

Då ett shroudat vapen redan varit uppe i rätten och godkändes pga av att shrouden inte gjorde någon skillnad på ljudet, dock var detta vapen under 10j.
Så i fortsättningen kanske det bara säljs licensfria bössor med shroud...

Hela den här historien känns som en personlig hämd.
Alla vet ju att mikebike och Johnny hatar varandra och nu när Johnny skriver många spaltmeter med blogginlägg och även för vapentidningen med bra resultat så måste ju självklart nån avundsjuk försöka sabotera allt.

Tänk om den avundsjuka personen istället la lika mycket energi på att själv skriva bra artiklar istället för att försöka sabba en massa, det är nått alla vapenägare skulle tjäna på.

Johnny Ottosson

11 mars 2012 16:35

Jag vill bara tillägga att jag absolut inte hatar Mikebike men jag blir väldigt lessen, arg och besviken när någon i våra egna led motarbetar vår hobby.

Vår verksamhet är den säkraste, miljövänligaste och minst störande skytteverksamhet som existerar och det räcker att vi blir motarbetade av okunniga representanter för myndigheterna utan att vi ska behöva uppleva samma saker ifrån människor som istället borde dela vår skytteglädje snarare än agera ledarhund åt myndigheter som av rena fördomar kan få för sig att misstolka lagen på ett sådant sätt att vi får mer restriktioner för vår hobby i framtiden.

Vi förtjänar bättre uppmärksamhet för vad vi gör än den som han är beredd att ge oss.

 
Ingen bild

Silwer

11 mars 2012 16:11

Men den riktige Mikebike är väl också "erkänd" från att skriva saker om vapen.

Att dessa inte gått ihop är gammla nyheter, jag trodde nån skulle dö när jag hörde de skulle träffas på nån skjuttävling.

Jag vet inte alltså, men jag hoppas det här inte drabbar oss vanliga obetydliga personer.

Jag vill inte var den som skriver att den ene eller den andre ska ha en shroud uppkörd i arslet här, jag kan läsa Johnnys hållning men inte Mikebikes på samma sätt.

Storm i ett vattenglas eller vad?

Johnny av idag är inte Johnny från förr för mig, så jag vet inte.

Johnny Ottosson

11 mars 2012 18:11

Jag har träffat Mikebike ett flertal gånger och alltid i god sämja. Vi må tycka olika om saker och ting men vi kan båda skilja på sak och person.

Förhoppningsvis så har han bara fått ett tillfälligt hjärnsläpp och kommer att tänka om framöver.

Det är inget konstigt med detta, jag har själv skrivet ett antal usla/ogenomtänkta saker, sådant händer.

 
Ingen bild

öberg

11 mars 2012 17:52

ser inte det igentliga problemet med shroud alls? Men jag ser de ständigt återkommande smågliringarna mot Luftvapen.info Johnny! Vad skulle dom gjort åt det han skrivit på Luftvapen? det strider inte mot några regler vad jag vet. Det gangnar väl knappast skytteformen att försöka skapa en klyfta mellan forumen, eller? Nä visst ja det är väl skitsamma för det är ju bara loosers med billiga skitvapen som hänger där!

Johnny Ottosson

11 mars 2012 18:12

Det finns folk som har blivit bannade för mindre saker än så, det minsta man kan begära är ju att man trots allt markerar igenom att ta ställning.

 
Ingen bild

Silwer

11 mars 2012 18:06

Han kan inte göra nåt åt det, liksom Airgun.se så står forumet utanför ett personligt bråk.

För kom inte och skriv att Airgun.se är stödjande för en sida i nåt sånt.

Det är ju bara personligt snack, Johnny är bannad från .info.

 
Ingen bild

Tomaz

11 mars 2012 18:46

Johnny, vad var det som hände på det amerikanska gula forumet...?
Blev det ett inlägg för mycket där du propagerade för FX, eller hur lyckades du bli bannad där...? Det forumet har ju annars varit en mycket FX-vänlig miljö...

Johnny Ottosson

11 mars 2012 18:54

Jag rök ihop med den dåvarande ägaren av forumet runt den amerikanska filosofin om rätten att bära vapen i tid och otid.

 
Ingen bild

Tomaz

11 mars 2012 19:08

Men du är väl bannad där nu...?

Johnny Ottosson

11 mars 2012 22:55

Huh? Nej. Jag har ju legat online där hela kvällen...?

 
Ingen bild

Silwer

11 mars 2012 19:14

Jag vet tat ni träffades och att det inte blev bråk, men det var ett jäkla liv före så man började ju undra.

Jag är iaf tveksam om det här verkligen kommer komma nånstans, du fick en del besökare och det bildades en del intresse om saken, men alltså det du tycker är det hemska är hur det ska gå för FX, det käns som ett dåligt skämt.

Det är verkliga personer bakom med, vi få som har PCP vapen överhuvudtaget.

Och i viss mån kan jag hålla med om att det finns gråzoner där det käns so matt den ena polisen haffar en och en annan struntar i saken, som med shrouderna.

Det vore ju jävligt bar att vet om det är ok att ha en tom shrud liknade FX på bössan, då kan vi ha de tsen utan att behöva smyga runt.

Det är inet ett problem relaterat till en tillverkare, utan det är bara så för att ljudämpare är förbjudna här anars hade FX bössor saknat shrouder de med och kjanske haft enbart gängor som förr för de marknader som förbjuder saken.

 
Ingen bild

Tomaz

12 mars 2012 09:02

@ Johnny
OK, vad bra. Har nämligen inte sett inlägg från dig på gula forumet sen Steve gav dig en skopa ovett för nån månad sedan...

Johnny Ottosson

12 mars 2012 09:32

Bara för att jag inte skriver något på ett forum så betyder det inte per automatik att jag är bannad.

Samma sak med AirgunBBS o Airgun, jag skriver inte där heller men jag är ändå inte bannad.

Jag kan alltså skriva om jag vill men jag har valt att avstå.

Det finns mängder med forum numera och man kan inte lägga tid och engagemang på samtliga, alltså väljer jag de forum som jag upplever som mest tilltalande att producera material åt.

 
Ingen bild

Outlaw

20 mars 2013 04:36

Vart på mikebike ? någon som har namn o adress till han, bäst han har gevalia kaffe och värma på hemma, när han får oväntat besök. :-)

 
Ingen bild

Silwer

20 mars 2013 16:53

Han besöker iaf. .info d och då, kasta ett PM åt honom, få vill nog ge infon utan hans tillåtelse.

 
Ingen bild

kj

20 mars 2013 20:04

såna som den där mikebike som går myndigheternas vägar ofjäskar för dom ,dentypen känns ju igen, finns ju politiker i sverige som gör samma sak bara för och skaffa sig och sitt parti fördelar,fanns en man i tyskland som agerade på 30talet,han visste ju bäst och blev farlig,nej fram för lättnader inom luftvapen inte förtryck och förbud på allting som vissa gubbar vill ha,låt folk välja vad dom vill köpa med shroud eller utan,såg att han skrev i vapenguiden mikebike,då skall ju inte jag köpa den mer,mvh kj

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards