Airpang

Direktlänk till inlägg 16 februari 2012

En nyhet eller inte...?

Av Johnny Ottosson - 16 februari 2012 10:00


Femton år gammal teknik femton år för sent...


Airgun TV med Nigel Allen

Sedan några månader så har Diana sålt sin nya PCP med benämningen P1000 och trots att detta är Dianas första PCP någonsin så har man inte lyckats imponera på marknaden. Vapnet är en helt konventionell konstruktion med en relativt häftig prislapp (£825 = 9075 kr) och bitvis mycket gammal konstruktion.

Idag så är det få vapen som fylls igenom att man skruvar loss cylindern för att sedan fylla den direkt på dykarflaskan. Numera är det bara budgetvapen (ex CZ200-serien mfl) samt tävlingsvapen med mycket måttliga effekter som har den här primitiva lösningen, alltså företrädelsevis vapen som ger mängder med skott på en fyllning. Att ha denna omständiga fyllningsprocedur på ett fullpower PCP är enbart dumt och onödligt omständigt. Jag är övertygad om att den som skjuter detta vapen i fullpower och måste fylla om på runt 30 skott kommer att hålla sig för skratt.

Nästa udda lösning är att man utrustar vapnet med ett systemtryck på upp till 300 Bar. I de allra flesta fall så lär mycket få vapen i praktiken fyllas till ett så högt tryck men detta spelar ingen större roll då vapnet har en regulator som borde ge en ungefär lika jämn effekt helt oavsett systemtryck. En konsekvens av att man ger möjligheten till ett så högt tryck är dessvärre att man i kombination med stål som materialval för tuben skapar ett väldigt tungt vapen rent fysiskt sett. Mycket få andra PCP på marknaden väger över 3600 gram tomma, ett lysande undantag är den osedvanligt klunsiga Hatsan BT-65 med otroliga 4100 gram. Som jämförelse så kan man se FX Airguns Royale med 500 cc tub och 119 cm totallängd på 3300 gram.

I detta avseende så hade P1000 tjänat på en modernare layout med grov kort tub istället, helst i aluminium för viktens skull. Ett exempel på en vettigare lösning är på bloggen aktuella BSA R10 som bara har 200 cc men ändå en kort grovtub. De grövre tuberna har ju de obestridliga fördelarna av bättre balans (inte lika framtunga) samt frånvaro av störande avfyrningsping. Dessutom så slipper man självmordsmanometer på tubens gavel, under pipan.

En annan udda och förmodligen i längden mycket störande detalj är automatsäkringen, något som många tyska vapen envisas med. Detta är en "finess" som är lika störande på ett PCP som det är på en fjäderbössa. Föreligger det inga lagkrav på detta ifrån myndigheternas sida så finns det absolut inget skäl att utrusta vapnen med detta frivilligt, tror man det så har man antingen lagt dövörat till marknaden eller skjutit för lite luftvapen själva. 

Något som däremot är bra är magasin av typ Axsor. Dessa är enkla funktionella och (bör vara) billiga. Här ser man hur före sin tid de svenska gevären var i mitten på 90-talet, den här typen av magasin står sig ännu och är med all rätt flitigt kopierade av diverse tillverkare. Mindre bra är att man inte kan ladda manuella enkelskott utan att använda en adapter. Både Theoben MFR och FX Airguns Royale har visat att den begränsningen hör till en förgången teknologi. Fler tecken på traditionellt, snarare än innovativt, vapenbyggande är den lösa skruva-på ljuddämparen. 

Kruxet med lösa dämpare är dels att vapnet saluförs helt oreducerat på de marknader som förbjuder innehav av lösa dämpare och dels att vapnets totallängd rakar iväg ytterligare då hela dämpenheten skjuter fram framför pipan. En modernare och bättre lösning är naturligtvis reflexdämpare vars större del av luftvolymen omsluter pipan bakåt istället för att bygga på längd framåt. Det finns alltså inget skäl för Diana att inte ha använt en modern shroud på sitt nya vapen istället för att hänfalla åt 80-talsteknologi.

Slutligen - design. Om detta kan man tycka mycket men att designa ett vapen som i bästa fall liknar en Career och i sämsta fall ett Remington pumphagelgevär från 1950-talet är ett försäljningstekniskt sett djärvt grepp. Gör man det så får man verkligen hoppas att köparna öppnar plånboken för vapnets tekniska egenskaper allena.

 
 
Ingen bild

POS

16 februari 2012 16:13

Nja, jag håller inte med om att 300bars fylltryck ihop med regulator är en udda eller på nått vis negativ lösning.

Jag har exakt så på min Hämmerli AR20 och det är mycket skönt att inte behöva fylla så ofta, och att skruva av tuben när man behöver göra det så sällan känns inte jobbigt.

Johnny Ottosson

16 februari 2012 19:20

Fast om du kör Dianan på full effekt så får du skruva av och på ungefär efter 20-30 skott.

Jag antar att du får ut avsevärt fler skott på en fyllning med din AR20?

 
Ingen bild

brytpipa

16 februari 2012 19:28

När provskjuter du Dianan, så vi vet om den är användbar.

Frånvaron av reflexdämpare gör nog att jag aldrig blir innehavare av denna annars skitsnygga bössa.

300 bar max fylltryck och löstagbar tub tycker jag är helt ok.

 
Ingen bild

micke

16 februari 2012 19:59

Jag har dena lösningen på min Steyr LG 110 hunting. Det är varken ett lågbudjet vapen eller tävlingsgevär. Tycker att det funkar fint att skruva av tuben och fylla den direkt i flaskan. Ingen risk att fyllnippeln blir fyld med jord eller vad det nu kan vara när man är ute på tur med bössan i skogen. Jag kan inte heller se någon nackdel med 300 bar.

Johnny Ottosson

16 februari 2012 22:13

Man får väl trots allt räkna den som tävlingsvapen, eller åtminstone med starka rötter där?

Precis som CZ200 etc

 
Ingen bild

POS

16 februari 2012 21:00

Jo jag får ut ett par hundra skott beroende på fart.
400 i 7,5J

har du exakta siffror på vad man faktiskt får ut i fullfart och 300 bar med dianan?

Johnny Ottosson

16 februari 2012 22:16

Diana har inte publicerat några uppgifter på detta ännu.

Om behållaren är på 216 cc så borde det handla om ett femtiotal från 300 Bar med tanke på kurvan som visades i filmen på 16J från ett betydligt lägre tryck..

 
Ingen bild

Silwer

22 februari 2012 00:23

Usch va ful den är med sin delade stock och armhål, andra älskar sånt, lite påminnande om de gamla cowboybössorna från Career tycker jag, ja förutom armhålet.

Ståltyb läste jag nånstans, det brukar ju du gilla :-D

300 bar i som systemtryck innebär problemom mna ställer den efter det då tuber inte ger mer, ska bar folk med kompressorer använda denna?

Magssinplacerinegn lågt ner trots måna skott är det smarta jag ser, annars verkar deen ju inte ens slå en HW100 på fingrarna och de är ju lika vanliga som 2 måndagar på en vecka i sverige, jag trro inte många kommer krängas här i landet om de inte får ett särdeles lågt pris.

Kommer det en ny HW100 nu tro?

Bössan är inte tänkt för tävlingsskytte så att ta bort tuben käns rätt ute får jag erkänna.

Iaf kan jag inte förstå den som sätter det på plussidan.

CZ200 lades ner 2011, vet inte om det kommer nåt nytt heller.

Nä det här säljer i Tyskland men inte annars nästan alls, konstiga priser tar död på dem för andra.

Mig gör det inget mellanklassen för PCPer är så stor ändå, det är inte direkt så att den här tilför nånting man inte kan få av nån annan tillverkare, ja mer än att det är en Diana då.

Lycka till, får se om nån säljs här.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards