Airpang

Direktlänk till inlägg 15 februari 2012

En del som undrar...

Av Johnny Ottosson - 15 februari 2012 10:00


Driften av bloggen o sponsring


För inte så länge sedan så fick jag en kommentar med följande inlägg:

"Du ljuger och är okonsekvent så att du tror dig själv! Det mesta i dina recentioner är så färgat och så subjektivt att det blir helt värdelöst att läsa för besökare! Tex. att du är sponsrad av FX gör ju att du inte alls är trovärdig när det gäller PCP. Du har ju fått stockar av dem och dom förser dig med annat smått och gott. Mutor.....kan man ju undra, ja om man har en helt reklamfinansierad blogg för att man är så snål att man gråter när man skiter så är det ju dejtingreklam ok mellan varje inlägg"

Detta inlägg väcker onekligen en del frågor och några av dem har kanske till och med ett allmänt intresse?

Låt oss börja med sponsring, är bloggen sponsrad och i så fall av vem?

Nej, bloggen är inte sponsrad, jag får inget ekonomiskt understöd av någon för att driva bloggen, den är helt gratis och den ger inga som helst direkta intäkter för mig. Den produceras bara av mig själv och jag gör det enbart för att roa och glädja andra entusiaster. Jag tar inte betalt på något sätt för att bereda någon tillträde till bloggen.

Däremot så är det frivilligt för komersionella aktörer att låna eller skänka produkter till mig personligen och där kan man tala om konventionell sponsring, alltså ett rent symbiotiskt förhållande. Jag tjänar på det arbete som kommer ut av det samarbetet och motparten gör likaså. Det handlar alltså om ett rent win-win förhållande och det är inte frågan om att någon betalar (i pengar, varor eller tjänster) för att jag ska företräda någon form av ståndpunkt. Det som en aktör "köper" av mig är medial publicitet och inget annat.

Vad innebär då detta?

Tänk er följande scenario; en aktör på marknaden vill ha en produkt exponerad, säg ett luftgevär. Han kan då lätt köpa en helsidesannons i en facktidning som handlar om jakt eller vapen. En sådan annons kostar minst 15.000 kr. Ni har säkert sett de stora annonser med svart bakgrund som FX Airguns publicerar i diverse relevanta tidskrifter. En sådan annons har dock en begränsad exponeringseffekt, läsaren konstaterar att det är en annons och kastar en hastig blick på den (i bästa fall) innan man bläddar vidare. Annonser är ju trots allt inte så roliga att läsa, läsvärdet är i regel mycket begränsat och i förekommande fall koncentrerat till ett par rader med specifikationer samt möjligtvis kontaktuppgifter till lite återförsäljare. En normalbegåvad läsare identifierar snabbt annonsen som just en annons och utgår därför medvetet eller omedvetet ifrån att annonsen i högsta grad är subjektiv till annonsörens förmån.

Om aktören inte vill göra så då kan denne istället skicka en bössa till undertecknad. Jag författar då en artikel om vapnet där dess olika för- och nackdelar blir belysta och där dess konstruktion dessutom blir ingående analyserad. Därefter så säljer jag själv in artikeln till en relevant facktidskrift där den publiceras med tre-fyra sidors längd. Till skillnad ifrån annonsen så har artikeln (förhoppningsvis) ett klart större läsvärde, både för entusiaster, samt - om den är välskriven - även för nybörjare/utomstående. 

Vad tror ni är värdet på en sådan artikel i aktörens ögon?

Fyra helsidors annons kostar minst 40.000 kr (+moms) och då är innehållet  dessutom av en lägre trovärdighetsgrad eftersom annonsen är köpt av aktören. Min artikel kostar däremot aktören rena växelpengarna i jämförelse och den högre trovärdighetsgraden för produkten ökar värdet ytterligare.

I värsta fall så kanske låneobjektet blir begagnat (= att säljas till reducerat pris som demoex) eller så kanske jag rent av köper loss testobjektet för en smärre kostnad, om jag gillar det. Oavsett vilket så är det mycket små belopp som är aktuella i relation till aktörens vinst i form av sin flersidiga artikel som jag producerar åt denne.

Principen är naturligtvis tillämplig på annat än vapen, exempelvis optik, tillbehör och ammunition. Dessutom, förutom publiceringen i en tidning så förekommer oftast testobjektet även här på bloggen under ett flertal tillfällen då jag skriver inlägg om detta hårdare riktat mot de redan frälsta. Värdet på dessa blogginlägg är emellertid svårare att uppskatta. 

Tyvärr är det många som inte inser ovanstående utan tror att jag antingen bara får prylar av diverse aktörer av pur godhet (!) eller att jag i princip bara sätter mitt namn under vad aktören själv önskar ha omskrivet.

Så fungerar det inte.

Jag lägger ner timmar av arbete på varje artikel, inte bara för själva nedknackandet av bokstäverna, utan även på research och egna praktiska tester. Jag ringer tillverkare, importörer och återförsäljare samt lyssnar in ett flertal andra ägare av samma testobjekt. Jag skjuter mängder, jag skjuter i kronograf, jag skruvar isär och skruvar ihop. Jag fotograferar mängder, redigerar, klipper och bildbehandlar. En bra artikel som en etablerad tidskrift betalar mig ett antal tusenlappar för skriver sannerligen inte sig självt, det är ett förbluffande omfattande arbete runt detta, ett arbete som jag iofs har förmånen av att tycka är oslagbart roligt.

Hur är det då med objektiviteten?

Fredrik Axelsson, Tobias Rosén, Marcus Jonsson mfl representerar alla olika företag som har sponsrat mig med produkter och information av de varumärken som dessa herrar saluför. Jag har författat artiklar som har gynnat dem alla och jag anser att det som jag har skapat har ett värde som gott och väl motsvarar det värde som jag har erhållit i förmån av dem. Att de ställer upp för mig innebär dock inte att de köper ett gott betyg för sina produkter, det som de köper är, som sagt, enbart ett medialt utrymme som jag själv säljer in till en tredje part (facktidningen). 

Jag skriver alltså precis det som jag själv önskar och på det sätt som jag själv vill. När jag därefter får reprot tillbaka ifrån tidningen så är det mina samarbetspartners som får läsa detta först - innan det går till tryck. Då kan man hojta till och leverera synpunkter på om man anser att man har blivit orättvist bedömd eller om man vill klargöra något som jag har haft åsikter om i själva artikeln.

Kan de inte påverka alls då?

Jovisst, se bara på Marcus från Fondprodukter som ringde mig i förra veckan och önskade att jag prövade en av deras produkter. Varken han eller hans chef Robert är knappast tappade bakom en vagn, de vet mycket väl vad jag anser om deras produktsortiment och att de valde att erbjuda mig just en BSA R10 var självfallet ingen slump. Jag är personligen övertygad om att Fondprodukter som företag hade tjänat mer (i direkta ekonomiska termer) på att få en Hatsan 44/65 exponerad snarare än en udda och exklusiv BSA men de inser också direkt att om jag hade författat en artikel om just Hatsan 44/65 så skulle detta knappast leda till någon direkt föräljningsökning av modellen, snarare tvärtom. I denna mening så kan naturligtvis aktören påverka artikelns inriktning indirekt igenom att välja de objekt som ställs till mitt förfogande.

En del aktörer är däremot mer säkra på alla sina produkter och kan sträcka på sig igenom att erbjuda mig ett valfritt vapen ifrån hela sin lineup att matcha mot vilket annat vapen som helst på marknaden i samma prisklass utan att känna direkt oro - men tro mig, om jag bara hittar något att anmärka där så hugger jag direkt...

Nog om detta...

Nästa fråga är finansieringen av bloggen. Upplägget idag är enkelt; Bloggplatsen lägger ut annonser på min blogg mot att jag i gengäld får webutrymme helt gratis. Om jag inte vill ha reklam på min blogg så får jag betala för att slippa detta, till gagn för mina besökare. Då är naturligtvis frågan varifrån dessa pengar ska komma? Det finns tre tänkbara alternativ till finansieringen av bloggen:

1. Jag sätter upp en frivillig donor-knapp (som forumen) o hoppas att inkomsterna räcker

2. Jag lösenordskodar bloggen och säljer entré, man prenumererar på bloggen för x kr/dag

3. Jag låter det fungera som det fungerar just nu, ni får leva med reklamen men bloggen förblir gratis

För att reda klarhet i detta (Vox Populari) så ska jag per omgående lägga upp en poll om just detta.

 
 
Ingen bild

at

15 februari 2012 19:20

recentioner, din antagonist kan stava, man ser sällan det ordet rätt stavat på forumen...

 
Ingen bild

mpl

16 februari 2012 10:10

Eller hur?????????

 
Ingen bild

jimmy

18 februari 2012 12:45

Den Svenska Avundsjukan

 
Ingen bild

Silwer

22 februari 2012 00:12

Men alltså du vill väl vara lite edgy så att folk kan bli arga på det du skriver, så var det alltid förr.

Och när de är tillräkligt arga så kommer det här, dvs inga konkreta egna tankar om ddet som du skriver utan lite av typen, när hjärnan tar slut tar nävarna vid men över nätet.

Ärligt talat, med lite sånt där så vet du tat du lever, eller så skulle iaf jag tänka.

Jag håller ju inte med dig så mycket men jag vet ju att det du iaf skriver är det DU tycker, det är intressanatre än valfri fanboy som skriver vad nån nana tycker och har läst nåt nånstans och tycker så osv, sånt tråkar ut mig.

Då tar jag hellre nåt helt motsatt tänkande som jag har men iaf från egna tankar och egna erfarenheter.

Johnny Ottosson

22 februari 2012 19:39

Kul o se dig här igen, Silwer.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards