Airpang

Direktlänk till inlägg 13 februari 2012

Ammunitionstest kaliber 25

Av Johnny Ottosson - 13 februari 2012 10:00


Benjamin Domes


De är faktiskt av bly och inte guld...


Jag har länge funderat på att testa Benjamins diaboler i kaliber 25 men det har aldrig blivit av eftersom dessa har varit rent oförskämt dyra och dessutom försedda med Benjamins etikett. Prislappen har visat 129 kr för 200 stycken vilket lägger dem i den absolut högsta prisklassen med 65 öre/st. Som jämförlse så betingar dyra Exterminator 145 kr för 275 st, alltså 53 öre styck. I jämförelse med dessa så är JSB King rena kapet då den kostar 105 kr för 350 st - mao bara 30 öre st.

Slår man ut kostnaden på 5000 diaboler, ett års förbrukning (125 st/veckan under 40 veckor) så har vi summorna på 3250 kr för Benjamin, 2650 kr för Exterminator och slutligen 1500 kr för JSB King. Då får perspektiv på vad en sådan prisskillnad innebär i långa loppet.

Nog om detta, dyra som guld med andra ord. Varumärket Benjamin har också legat dessa diaboler i fatet, hade de hetat Crosman Premier och levererats i en fyrkantig pappkartong så hade säkert betydligt fler entusiaster varit villiga att öppna plånboken, åtminstonde för att införskaffa en provask för utvärdering.

Smart förpackning, pinpac kombinerat med skruvbar ask..


Nu levereras dessa diaboler i en rejäl skruvask som dessutom ligger i en butiksvänligt pinpacförpackning. Inuti så finns det inga skumplastskivor men däremot avsevärda mängder blydamm. Har man någon gång svurit över smutsen hos Crosman Premier så är detta ingenting mot vad man hittar hos den här sorten. Att ladda 45 skott för en av mina måltavlor gjorde att fingrarna såg ut ungfär som om man hade sotat oljepannan utan handskar - Yäck !!

Igenom att upptäcka äckelpeckelfaktorn hos veritabla kulturlager av smuts och en prislapp som bör undvikas av hjärtsvaga så har man i stort sett avhandlat nackdelarna hos Benjamin Domes, nu återstår i princip bara fördelar.

Viktigast av allt - dessa diaboler skjuter bra, riktigt bra dessutom och i synnerhet hos just min unika Elite. Visst blir det ett enstaka slängskott men om man tvättar diabolerna, smörjer dem korrekt och väger upp viktstyrda batcher så hade nog åtminstonde jag kunnat tangera all time high i resultat med dessa diaboler. De är mycket homogena, bättre än Kings på detta men sämre än Exterminators, detta gynnar naturligtvis den praktiska precisionen och minskar behovat av manuell selektering, alltså att man manuellt väger fram så lika diaboler som möjligt.

Att tvätta dessa diaboler får man nog snarare se som en nödvändighet än en lyx och eftersom man ändå måste ta sig för detta manuella arbete så är kanske inte smörjning och vägning någon större olägenhet?

  Ett riktigt bra resultat givet förutsättningarna, uppmätta 50 meter...

Diabolerna är lättladdade, åter igen, bortsett smutsen, samt skjuter både tyst och förutsägbart. Jag har inte mätt BC för dem men det finns inget som får mig o tro att dessa skulle vara sämre än exempelvis Kings på detta sätt. Liksom Premiers så känns de hårda i konsistensen och har troligtvis en riktigt bra (för bra) penetration. De slår helt enkelt hårt, trots att de inte har tyngden bakom sig på samma sätt som Exterminators.

Efter att ha skjutit så var det dags att besöka vågen, för en kontrollvägning. Angiven vikt för dessa diaboler är 27.50 grains och genomsnittet av tio st slumpmässigt samvägda exemplar blev 27.84 gn. Tio stycken andra exemplar vägde enskilt; 27.88, 28.08, 27,84, 27.94, 27.42, 27.74, 27.50, 27.48, 27.54, 27.42 gn. Man kan alltså säga att dessa diaboler tenderar till att väga något över angiven vikt, vilket inte alls behöver vara en nackdel. Viktigare är att dessa diaboler är mycket homogena och det betyder bättre praktisk precision downrange.

En lång harang med varningstexter, american style...

Så, hur ska man då runda av det hela? Benjamin Domes ÄR bra diaboler som verkligen förtjänar en chans. Råkar de vara den optimala ammunitionen i just ditt unika vapenexemplar så kan dessa diaboler vara värda att införskaffa för användning under speciella omständigheter då praktisk precision är viktigare än någonsin, exempelvis jakt eller tävling. Då kan de möjligtvis vara värda sitt pris.

Annars är det tyvärr så att prislappen ställer dem i skamvrån, detta är bra men mycket dyra diaboler. I mitt vapen så gör JSB King samma jobb betydligt billigare, noga räknat halva priset och dessutom inte med ett omedelbart och oundgängligt krav på grundlig tvätt. För en gångs skull så är kanske inte varningstexterna på burkens baksida att underskatta.

 
 
Ingen bild

Dyra diaboler

14 februari 2012 05:27

Du förespråkar vapen riggar för 15000 kr och ondgör dig över att årsförbrukningen av en diabol är 600 kr dyrare än en annan diabol och då skjuter den dyrare diabolen bättre så man har ett mervärde i det högre priset......

Hur får man detta att gå ihop

Jag skulle gärna betala 600 kr mer om året för en ammo som får så bra betyg som du ger den :-)

Vadå sila mygg och svälja elefanter!

Johnny Ottosson

14 februari 2012 06:35

Jag förespråkar alltid en så ekonomisk hållning som möjligt, därav att exempelvis hyllar Elite som är oförskämt prisvärd jämfört med en Air Wolf och som gör samma jobb bättre.

Likadant med diaboler, JSB Kings kostar häften av Benjamin och gör samma jobb på samma nivå.

 
Ingen bild

Dyra diaboler

14 februari 2012 10:02

Nu ljuger du ju!

Du skriver ju att dom är så bra att dom är värda pengarna vid tex. Tävling......då skulle du ju ha skrivit att king är kika bra för halva priset.

Du ljuger och är okonsekvent så att du tror dig själv!

Det mesta i dina recentioner är så färgat och så subjektivt att det blir helt värdelöst att läsa för besökare!
Tex. Att du är sponsrad av Fx görvju att du alls inte är trovärdig när det gäller pcp. Du har ju fått stockar av dem och dom förser dig med annat smått och gott.
Mutor.....kan man ju undra, ja om man har en helt reklamfinansierad blogg för att man är så snål så att man gråter när man skiter så är ju dejtingreklam ok mellan varje inlägg
Tänk om forumen skulle ha det, fy fasen vad värdelöst det skulle vara och det skulle bli ett surt inlägg på din blogg!

Lägg ner det här skräpet eller döp om det till airfun och ha det som skämtblogg som det ju är ändå :-)

Du kan ju inte ens vara på dom två svenska forumen underveget namn utan smyger runt där under antaget namn och smygläser utan att bidra med ett skit.......din föredetting!!!

 
Ingen bild

Peter i Karlskrona

14 februari 2012 12:31

Förstår inte din konstiga attityd.Om det nu är så att Johnny är så kass som du säger,och att han är sponsrad och jag vet inte allt,varför håller du dig inte borta ifrån hans blogg då.Jag föreslår att du ägnar dig åt att läsa de två andra forumen istället,eller varför inte gå in på yellow och vädra dina åsikter istället.Kommer du med såna dumheter som du kastar in på Johnnys bloggså får du lära dig vad ordet portad betyder.Du tillför bloggen nada och skapar endast irritation.Bloggen är ju seriös för vuxna människor och inte småungar som inte är torra bakom öronen.Väx upp!!

 
Ingen bild

Peter i Karlskrona

14 februari 2012 12:45

Ursäkta Johnny att jag kapar bloggen,vill bara tala om att Nigel Allen har testat Dianas pcp och videoklippet ligger ute nu.Här ser man verkligen skillnad på vad man får för pengarna.Jämför finishen och du ser vilken enorm skillnad det är emot FX motsvarande.Plast,gjuten aluminium och sjabbigt intryck skulle jag vilja säga.Jämförbar med Hatsan medan FX Royale är jämförbar med Daystate.Detta är vad jag tycker iallafall.

Johnny Ottosson

14 februari 2012 17:18


Det kommer ett separat inlägg om Dianas PCP framöver och då är faktiskt den filmen med.

 
Ingen bild

gripper

14 februari 2012 13:15

@ Dyra diaboler. När du skriver nästa inlägg, var snäll och gör det med ditt namn.

 
Ingen bild

Air

14 februari 2012 15:45

Ser lite krångligt ut med bipod på R10an.
Man kanske inte behöver det på alla sina
luftvapen.Det går att använda andra sätt
att få extra stöd.Brukar använda min ryggsäck
det fungerar.

Johnny Ottosson

14 februari 2012 17:21

Visst är det så.

Själv använder jag alla möjliga saker till stöd och brukar därför inte bipod.

Om vapnet däremot har rembygeldubb från fabrik, som min Lonestar, då är det bekvämt att göra det och då vill jag naturligtvis att det ska fungera enkelt och smidigt.

 
Ingen bild

ocy

14 februari 2012 16:16

Det är patetiskt ynkligt av dig att spy galla över Jonny utan att du skriver ditt namn! Samtidigt anklagar du Jonny för att smyga runt på forum under antaget namn! Väx upp och skaffa dig ett eget liv!
Sluta upp med dina barnsliga fasoner! Det är ingen som tvingar dig att läsa Jonnys blogg, Låt oss andra som är tacksama för Jonnys arbete få läsa hans blogg i fred utan dina barnsliga påhopp! Sök hjäld du är ju sjuk!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards