Airpang

Direktlänk till inlägg 12 februari 2012

Magasinet...

Av Johnny Ottosson - 12 februari 2012 10:00


Glädje eller sorg...?


  Nu har det flesta tillverkare med fjädermagasin numrering, utom FX Airguns...


Något som har förföljt BSA under lång tid är trassel med sitt egenkonstruerade magasinsystem. Igenom uppgraderingen till Mk II status för R10 så har även magasinsystemet förbättrats och nu har jag bekantat mig lite med slutprodukten.

Liksom Rapid, Royale med flera så har R10 ett självindexerande fjäderdrivet magasin. Man snurrar en integrerad blåt trumma och stoppar succesivt in en diabol i taget tills trumman är fylld med 10 st diaboler. När detta sker så låser automatiskt trumman så att den inte kan drivas tillbaka till utgångsläget av fjäderkraften.

Själva magasinet känns rejält med magasinhöje i metall och en solid övergripande känsla av god kvalité, inget som glappar, kärvar eller upplevs som konstigt. Hittils så har magasinet fungerat helt utan anmärkning rent praktiskt. Det är lättare att ladda intutivt jämfört med FXs magasin av typen vända, ladda en, vända ladda resten och man behöver inte rotera själva höljet som på FX/Theoben. Det jag kan sakna är möjligheten att se från skjutpositionen hur många skott som kvarstå. Där har man en fördel med ett transparant hölje. Visserligen så har BSA en gradering men den kräver att man studerar magasinet ifrån sidan för att den ska framträda som läsbar.

  Magasinspringan med hål för ett styrstift, notera hur smart det är med en hel kilbas - ett "tak" över springan..


För att magasinet ska hamna rätt i vapnet så styrs det både i höjd och sidled. Isättningen i djupled (sidan) och höjden styrs av ett centrerat stift, precis som gamla FX 2000/Cyclone-serien. Det som är udda är att man även har en separat styrning för tilten upp och ner, detta sköts av ett styrstift som sticker ut på sidan igenom höger sida av lådan, mitt i magasinspringan. Magasinet passar bara på ett enda sätt och kan svårligen felplaceras, att sätta in magasinet korrekt är alltså enkelt och intutivt.


Spärren (styrstiftet) för att centrera magasinet i djup och höjdled..


Något som man däremot lätt glömmer/missar är att klicka tillbaka själva magasinspärren, denna borde varit fjäderbelastad av den anledningen. Magasinet har en såpass tight passform att de fastnar korrekt i springan av sig själv, precis som FX/Theoben. Detta gör att man inte direkt tänker på att föra tillbaka spärren. Gör man inte detta så går det ändå utmärkt att sluta mekanismen men då misshandlar man diabol nummer 1 gravt så den lär inte träffa där man önskar! Det är bara om spärren är korrekt låst som magasinet centrerar 100% exakt och då går det att repetera in den första diabolen på ett normalt skonsamt sätt. 


Förmodligen så är det en ren vanesak men ovan som jag är så råkade jag ut för detta flera gånger. Är man lite försiktig (långsam) när man repeterar så kan man känna att det tar emot lite och då antingen hjälpa magasinet på traven så att det hamnar rätt igenom att rulla lite med fingertoppen på den blå rotorn eller helt enkelt trycka in spärren på ett sådant sätt som man borde ha gjort redan från början. Gör man detta så undviker man att mangla den första diabolen till oigenkännlighet. Man får en förbluffande stor hävstångsstyrka med ett sådant repeterhandtag mot en liten tunn diabol i mjukt bly...

En mycket bekväm tumhylla samt ett rejält repeterhandtag...

Liksom övriga brittiska vapen så har R10 ett oversize repeterhandtag som utan problem kan manövreras med boxhandskar. Tankarna går onekligen till dörrhandtaget till farfars Volvo PV från tidigt 60-tal. Handtaget sticker dock inte ut åt sidan och stjäl värdefull plats i vapenskåpet som Theobens groteska motsvarighet utan R10s repeterhandag är riktigt funktionell. Slaget är kort och distinkt med en mjuk och oljligt mekanisk känsla, lite av is på is utan kännbar krävande känsla av byrålåda. Handtaget är inte heller slappt och livlöst utan känns mekaniskt förtroendeingivande och rent av riktigt gediget.

Min subjektiva uppfattning är att om man ändå känner att man måste ha ett fyrvägs repeterhandtag (upp, bak, fram & ned) istället för en modern tvåstegs (bak & fram) sidelever (typ HW100 mfl) så är detta ändå en acceptabel lösning. Bättre än Theobens och gamla SuperTens ålderdigna konstruktioner som på 2010-talet passar bäst på rena lågprisvapen som Typhoon-serien. Rear bolt är en bättre lösning än side bolt men kräver i gengäld mer av tillverkaren när det gäller passning och känsla, detta klarar dock BSA bra med R10, fast nog borde ett modernt flaggskeppsvapen av idag ha en sidelever istället?

 
 
Ingen bild

Peter i Karlskrona

12 februari 2012 11:08

Måste göra en liten anmärkning lite utanför ämnet.Jag tycker inte mitt Typhoon T12 är på något sätt ålderdomligt eller lågprisvapen.Säger bara detta så att oinvigna luftgevärsköpare inte skall få negativa vibbar när det gäller detta härliga gevär.Jag själv använder Typhoonen när jag går i skogen och plinkar på grankottar mm.Suverän precision,lätt att bära och traditionellt slutstyckshandtag.Mitt Royale500 har jag mer stationärt eftersom att det är tyngre och längre,vilket gör det ansträngande att lunka omkring med kring granarna.Bägge två är suveräna gevär med suveräna magasin.När det då gäller Typhoon T12 så får man extra mycket för pengarna.

Johnny Ottosson

12 februari 2012 11:22


Det helt riktigt, Peter.

Absolut ingen skugga över Typhoon-serien på detta sätt, jag har själv ägt 4 st Typhoon igenom åren och varit mycket nöjd med 3 st av dem och den fjärde drabbades av tekniska problem som nu är lösta på dagens produktion.

Däremot så är det väldigt enkelt för tillverkaren att göra en side bolt då den inte kräver glidlager för själva bolten vilket krävs när man använder en rear bolt. Det krävs helt enkelt fler komponenter och betydligt bättre passning/precision för att tillverka en bra rear bolt än en bra vanlig side bolt.

Klokt nog inser FX detta och kör side bolt på sina billigare vapen då rear bolt antingen hade gjort vapnet dyrare eller (för samma budget) sämre.

Sedan har jag inget emot side bolt men på ett vapen närmare 10.000 kr så anser jag att man kan kräva att tillverkaren kör rear bolt eller än hellre sidelever.

Exempelvis CZ200 har rear bolt och den har betydligt mer byrålåde effekt än R10 så där tror jag att upplevelsen hade varit ännu bättre om man hade kört side bolt (som på prototyperna) snarare än rear bolt som gör att 200-serien känns mera budget än vad den hade behövt.

I det perspektivet så är Typhoon-serien ett föredöme.

 
Ingen bild

Air

12 februari 2012 14:02

BSA magasinet ser gediget ut men fjädermagasin är
man lite skeptisk mot.Ligger fjädertrycket mot diabolen
så deformerar man den med sämre precision som följd.
Magasinspärren till FX Cyclone serien kan man glömma
ibland då får man ett magasin som tar en flygtur.
Tycker nog att laddbolten ser snygg ut på R10an det
ger en engelsk känsla för dom som gillar det.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards