Airpang

Direktlänk till inlägg 11 februari 2012

En R10 i huset...

Av Johnny Ottosson - 11 februari 2012 14:00


Den första bekantskapen


  FX Airguns Royale .22 w/Leupold EFR 3-9/33 - BSA R10 Mk II .177 w/Bushnell Elite 6500 2.5-16/44 Ao


Då har den äntligen anlänt till sist, en snabb leverans direkt från Marcus Jonsson på Fondprodukter. Valet blev en bössa med kaliber 177 och på legalt licensfria 10J. Varför då detta? Jo, jag tror att R10 faktiskt fungerar bäst så. Tittar vi på R10 som fullpower så har den mycket blygsam prestanda - blott 31 fpe!

Den här modellen har regulator och liksom de flesta regulatorvapen så får den svårt att hantera stora effekuttag. Jämför vi med exempelvis Royale så ligger dessa på 33-36 fpe med kaliber 22. Vapnen från Theoben och Daystate ännu högre. Tyvärr så finns bara R10 med kaliber 22 som grövst och i dagsläget så anses inte längre effekter runt 28-38 fpe som speciellt höga, ska någon lägga en licens så brukar man idag snegla på kaliber 25 och effekter på 40-50 fpe. Vi har med andra ord drabbats av en inflation i effekten.

Har vi alltså en tänkbar köpare med tillgång till licens så måste R10 dels kämpa mot en hel hög kompetenta konkurrenter med kaliber 22 och dessutom mot ett antal dundervapen i kaliber 25 där man överhuvudtaget inte kan möta upp. Ett annat handikapp för R10 är att den, liksom de flesta BSA, levereras med väldigt små tuber, här blott 200 cc. En femtedels liter kan låta mycket men knappast för den som är van vid flasktubsvapen. Ska man acceptera utseendet av ett flasktubsvapen så brukar de flesta köpare kunna göra detta om de i gengäld får en rejäl volym, vilket man alltså inte erhåller här.

Allt symmetriskt och utfört med perfektion, passning och finish är utomordentligt bra - Minelli !  

BSA uppger själva 45 skott vid 31 fpe från dessa 200 cc laddade till 232 Bar och antalet skott är väl kanske inte orimligt men det imponerar inte i skenet av att en Royale på 33 fpe ger 60 skott från 400 cc UTAN regulator, alltså från 220 Bars tryck. Satt från lika starttyck så borde en 200 cc Royale kunna ge 35 skott så BSAs regulator tillför runt 10 angivna skott från lika volym och lika tryck trots ett mildare effekuttag på minst 3 fpe.

Man kan alltså på goda grunder konstatera att R10 i första hand är konstruerad för Europa, för den inhemska marknaden och övriga länder på vår kontinent med diverse effektbegränsningar. En fullpower R10 har helt enkelt inte mycket att hämta i prestandahänseende mot övriga konkurrenter i samma kaliber och definitivt inte mot de grövre modellerna med kaliber 25. Ett naturligt effektval rent konstruktivt sett vore alltså 12 fpe, precis som i England.

Problemet med 16J är dock att dessa vapen kräver precis lika mycket pappersjobb och de får även samma juridiska begränsningar som vapen med 70J och detta anser de flesta att 16J inte är värt. Återstår gör då 10J.

I Sverige så är 10J på många sätt kung. Detta är vår nationella effektbegränsning och de som skjuter legala 10J har många friheter som står långt ifrån fulleffektvapnen. De är fria från licenser, fria från vapenskåp (vilket dock är bra att ha ändå), de är enklare att förvara, köpa och sälja. Kort och gott så finns det många fördelar med 10J och dessa blir än mera tydliga om det aktuella vapnet dessutom fungerar harmoniskt i just den effekten.

Ska man ha 10J så är i mina ögon kaliber 177 det naturliga valet. Här har vi en projektilvikt som är väl lämpad för effekuttaget och denna kaliber har stora styrkor i enorm tillgänglighet och lägsta tänkbara ammunitionspris jämfört  med de grövre kalibrarna. Med måttlig effekt så räcker även en förhållandevis liten tub om 200 cc riktigt långt. Låg effekt eliminerar också behovet av långa pipor och dito långa shrouds, vilket ger ett behagligt kort och lätthanterligt vapen.

  Minellis logga på pistolgreppet, notera pistolgreppsrosetten av rosenträ..

Så långt kalibern och effektvalet med vad att säga om prisbilden?

En R10 kan man idag köpa för 9395 kr vilket faktiskt gör den dyrare än en FX Airguns Elite på 9250 kr, alla priser från Hurricane, Vittsjö. Är inte detta bara helt enkelt oförskämt? För trots allt, en R10 är ju ingen unik konstruktion som gamla SuperTen utan bara en mid-price Scorpion "i frack". I det skenet, matchad mot förmodligen världens mest avancerade performancevapen, så är R10 inget annat än snordyr.

Eller - är den verkligen det?

Vänder vi på saken så är kanske Elite för sina 9250 kr snarare oförskämt billig, den konkurrerar ju inte mot R10 utan mot vapen som Rapid Mk II (16.495 kr) eller Air Rangler (18.995 kr), där är den fullt tekniskt jämförbar för nära nog halva priset! Om vi däremot vänder ytterligare lite på resonemanget så kan vi konstatera att en Scorpion, som är grundplattformen för R10, betingar 7158 kr som singleskott. För ytterligare 2092 kr så får köparen en valnötsstock istället för bokstock, man får ett självindexerande 10-skottsmagasin, en regulator, en shroud samt en aluminiumtub från anrika Luxfer. Det betraktar jag själv som bra värde för ytterligare blott 2000 kr och då är plötsligt R10 väldigt prisvärd, eller hur?

BSA har marknadens absolut vackraste logotype och fabriksmonterade rembygeldubbar är ett stort plus..

Så, efter en halv dags första bekantskap så finns det en del första spontana intryck noterade i anteckningsblocket. Detta är ett mycket litet och smidigt vapen, trots att längden är densamma som Royale så gör den betydligt mindre tuben och därtill smalare totalbredden att R10 känns väldigt liten. Frågan är hur sprattig den hade upplevts om den hade haft full effekt med kaliber 22? Troligtvis så hade den då längre pipan bromsat den lite. Tack vare den låga effekten så kan man naturligtvis skjuta mycket innan man måste fylla luft. I ett sådant vapen, då det kanske går dagar mellan fyllningarna, så är naturligtvis en manometer välkommen men varför i hela världen så har man monterat den upp och ner?? Så typiskt brittiskt, att få till en enkel sak som en manometer förefaller vara ett kroniskt gissel för luftvapenvärlden. Lyckas man placera den vettigt, som på R10 till skillnad från Rapids, så sätter man den åt fel håll - helt onödigt. 

Normalt sett så brukar man rikta pipan uppåt när man vänder ett vapen. Vänder man pipan uppåt och vrider vapnet 180 grader för att studera manometern så är den - upp o ner. Vill man läsa manometern rättvänt så får man rikta pipan mot fötterna igenom att vända vapnet i sin helhet upp o ner...

En annan spontan refektion är att stocken är utomordentligt väl utförd, finish, passning och övergripande kvalité är helt enkelt enastående. Jag kan dock direkt avslöja att jag inte är så road av den praktiska aspekten av R10s böjande organiska formgivning men detta lämnar jag nu därhän, för stunden. Nätskärningen är perfekt symmetrisk, rembyglarna klanderfritt monterade, den justerbara bakkappan perfekt inpassad osv. Trots att man går över den med lupp och sin mest kritiska blick så står den sig riktigt bra. Minelli kan sin sak och BSA har gott omdöme som valde dem till underleverantör. 

Det som är BSA lämnar emellertid mer övrigt att önska. Den mattsvarta finishen på metalldelarna ser garagesprejad ut med matt rallysvart färg från Biltema. Metallen är inte heller polerad innan den ytbehandlas så man kan se förändringar i metallen under ytlagret. Här är R10 av samma nivå som min Ultra och inte på långa vägar att jämföra med den finputsade och högglanspolerade finishen som man ser på lådorna hos Royale eller Rapid.

Mer om detta framöver....nu är det dags att skjuta lite...

 
 
Johan

Johan

11 februari 2012 18:15

Jag tycker R10 är snygg!

Johnny vad tycker du om Elite 6500?

http://www.skyddsjakt.n.nu

 
Ingen bild

Jazz

11 februari 2012 21:46

Även jag tycker om utseendet. Däremot har jag hört mindre goda saker om även denna modell. Men en sak jag undrar över hur lång är pipan inuti schrouden? Stocken ser väldigt bekväm ut. Så faktiskt så gillar jag den här Spanska modellen. Har för mig att alla tillverkas i Spanien numera.
Bara servicen och viss pip tillverkning kvar i England. De är väl även på gång att sluta med piporna helt så att de tillverkas helt i Spanien.

 
Ingen bild

Luftvapenälskare

12 februari 2012 05:09

Jaha, ännu ett inlägg för en smal elit som illar dyra vapen.

Att bloggen skulle vara en inkörsport för luftvapenintresserade är ju ett skämt!

Här handlar det inte om vanliga luftgevär utan dyra pcp gevär och det skall vara dyra luftflaskor till dem och en dyr optik enl. Herr Besserwisser.

Vad har detta överhuvudtaget med vanligt "svensson" luftvapenintresse att göra.

Johnny har satt sig själv på en pidestal och han gör mer skada med sin blogg än nytta.

Att hålla på så med dyra Fx vapen gör att många som skulle vilja bli lockade att skjuta luftvapen och som då oftast funderar i banorna på ett billigare luftvapen blir avskräckta direkt.

Sluta skada luftvapensporten nu och bidra med något vettigt eller lägg av!

Det är ju löjligt att se dina inlägg och kanske 2-5 kommentarer som dessutom brukar vara från samma personer. Det är ju bara ett bevis på hur dåliga och oengagerade dina besökare är!

Att det är ett par hundra som kikar in här betyder ju inte att det är bra och dessutom så redovisar du alla utlänska besökare som riktiga besökare.....jepp många från tex. Asien som har uppmärksammat din blogg,
Förstår du inte ät många är robotar som snurrar runt och många är sökmotorer som kan vara på din blogg många gånger per dygn.

Du lever i din lilla begränsade värld i Ödsmål och på ditt jobb där du säljer grismat.....inget ont i detta men du har ju inte åstakommit mycket mer i livet än att spamma ner forum och blivit bannad ett flertal tillfällen från dom större luftvapenforumen i världen och är bannad från bägge luftvapenforumen i Sverige.

Du är ett skämt!

 
Ingen bild

Peter i Karlskrona

12 februari 2012 09:01

Verkar som att nån ätit huggormar till frukost! Tycker det är orättvist mot Johnny att spy galla så det stänker.Alla har ju rätt att få ha sin synpunkt,men det finns ju gränser för avundsjuka.Jag håller inte med Johnny i allt han skriver,men måste medge att när det gäller kunskap om luftgevär så finns det nog ingen som slår honom på fingrarna.Det enda som skulle få mig att sluta läsa hans blogg är ifall han börjar testa Gamo,Hatsan och kineser,där går min gräns.För mig är det FX som gäller,kvalitetsvapen till ett överkomligt pris och spjutspetsen inom pcp.Viva Fredik!!!!!

 
Ingen bild

ocy

12 februari 2012 09:17

Jag vet inte vad du har emot Jonny som person, och hans blogg. Jag har ingen aning varför du försöker att sänka honom i luftvapen kretsar och för mig är det ointressant, det är något mellan honom och dig. Några reflektioner dock, Jag är ett blåbär i samman hanget, med ett nyvaknat intresse för pcp i olika former. För mig är det en oerhört stor tillgång att det finns någon som försöker att göra seriösa tester i segmentet bland "dyrare" vapen, sikten och andra tillbehör som har en god kvalité, med lång livslängd. Jag tror att budget vapen och sikten i sig är en fara för sporten, Blåbär, som jag, skulle snabbt tappa intresset för sporten om jag inte hade kunskap och köpte en budget bössa från Kina eller Turkiet. (delvis har jag faktiskt gått på den minan) Jag är övertygad om att seriösa bloggare som brinner för luftgevärsskytte, som lägger ner så mycket tid på sin blogg bidrar i allra största grad till att få intresset att öka för luftgevärs skyttet i Sverige. Om du la ner hälften så mycke energi på att bidra till sporten, som du lägger på att spy galla över andra i din omgivning så skulle bloggar och forum bli mycket trevligare och intresset för sporten öka markant.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards