Airpang

Direktlänk till inlägg 25 november 2011

I skick som nytt.....eller...

Av Johnny Ottosson - 25 november 2011 10:00


Att beskriva ett skick


   Bra skick påstod köparen, de flesta skulle nog säga slitet eller hårt slitet bruksskick...


Då jag de senaste veckorna har fyllt på mitt förråd med tre nygamla fjäderbössor så har jag kommit mig att fundera lite över hur olika köpare beskriver sina varor. Tyvärr så verkar det inte finnas någon större konsensus på vad som ska beskrivas på vilket sätt. Lyckligtvis så betyder tillgången på digitalkameror, inte minst allt bättre sådana i våra smartphones, att vi får bättre möjligheter att se våra objekt och inte bara behöver lita på säljarens ofta alltför entusiastiska beskrivning av de olika objekten.

   Samma objekt som ovan, rejält rostat...

Frågan är då hur man ska beskriva sitt vapen på ett så ärligt sätt som möjligt? Det första man ska vara tydlig med är de tillkortakommanden som avviker ifrån normalt slitage. Om ett vapen är repat på normala ställen så är detta högst normalt och graden av repor bör då stå i proportion med vapnets ålder respektive prisläge. Om vapnet däremot har en spricka i kolven eller en flisa som har gått ur så ska detta poängteras separat då det avviker ifrån förväntat normalt skick, även om vapnet är alldrig så gammalt eller billigt. Detta behöver inte innebära att det inte blir en affär ändå men det skiljer sig ifrån normal förväntan på ett annat sätt än en vanlig repa.

Principen fungerar likadant med övriga saker, exempelvis blånering. Att blåneringen är sliten eller repad, exempelvis på pipans ovansida för en pipspännare är högst normalt, om vapnet däremot saknar bakre riktmedel så måste detta deklareras separat.

Sunt förnuft måste alltså råda men principen gäller även åt andra hållet. Om en säljare skriver att vapnet är komplett så behöver detta per automatik inte innefatta instruktionsbok, inköpskvitto, emballage och övriga mindre pinaler (ex alternativa korn för en korntunnel). Komplett avser ett normalt skjutbart vapen. Har man övriga kringprylar kvar så kan man naturligtvis med fördel påpeka detta vilket är en tillgång till köparen.

Om inget annat anges så är ett normalt vapen skjutbart på förväntat sätt. Vad innebär då detta? Jo, vapnet ska kunna avlossa en projektil med rimlig precision för konstruktionen. Utgångshastigheten ska ligga i rimlig nivå med vad tillverkaren uppger eller vad som är allmänt vedertaget för vapenmodellen. Klarar inte vapnet detta på ett uppenbart sätt, exempelvis bruten slagfjäder eller bränd packning etc, så ska detta påpekas tydligt i annonsen. Klarar inte vapnet rimlig praktisk precision, "lika-regeln", under bästa förhållanden så ska detta också deklareras. Det kan ju hända att pipan är bananböjd på grund av ovarsam hantering eller att kröningen är sliten/slut på grund av olämpliga projektiler (sten, tavelnubb etc). Även här är det bättre att vara tydlig innan än att få en sur köpare efter sig.

Övervärderande termer exempelvis "som nytt" ska man vara mycket försiktig med. Vapen som annonseras ut med dessa egenskaper attraherar inte sällan samlare med högt ställda krav. Slänger man sig med ett sådant superlativ så bör man inte förvånas om köparen faktiskt utgår ifrån att vapnet har all tänkbar kringutrustning sparad eller att exempelvis ett kikarsikte aldrig har varit monterat - någonsin! Sådana vapen finns faktiskt och om de dessutom är speciellt intressanta av någon anledning (modell, ålder, kaliber etc) så kan köparen naturligtvis begära substansiella summor utöver vad som är normalt för sitt vapen men detta ställer, som sagt, proportionellt sett lika höga krav på detaljrikedomen i beskrivningen av vapnet så att inga onödiga missförstånd uppstår.

En speciell typ av vapen som kräver extra tydlighet är renoverade vapen. En del vapen renoveras ju, med varierande skicklighet, av entusiaster istället för att skrotas ut och om ett vapen är renoverat så kan man vara säker på en sak - det har varit i väldigt dåligt skick (annars hade det inte renoverats) vad man däremot inte inte vara säker på är hur bra arbetet är gjort.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards