Airpang

Direktlänk till inlägg 24 november 2011

Vapen som inte borde finnas.....egentligen....

Av Johnny Ottosson - 24 november 2011 10:00


Kaliber 25 som 10 joule


I takt med att FX Airguns AB har populariserat den grova kaliber 25 för PCP så har allt fler vapen kommit ut på marknaden inte minst till glädje för entusiaster och långhållsskyttar. Som ni säkert kommer ihåg så förde man en hel del diskussioner runt om vapen med kaliber 25 överhuvudtaget skulle saluföras licensfria ifrån FX Airguns innan deras första produkter kom ut på marknaden.

Nu finns de där, tillsammans med bland annat Hatsans vapen i samma kaliber och tyvärr så har det uppstått en del problem runt detta.

Kaliber 25 är på många sätt en extrem kaliber för luftvapen och den kräver alltid rejält med effekt för att komma till sin rätt. När man sedan stryper ner ett vapen ifrån 65-70 joule till mindre än en sjättedel så kommer tyvärr inte vapnet att fungera lika bra som vid full effekt. Man kommer dessvärre att få uppleva mer nackdelar än fördelar med detta kaliberval i en så låg effekt. Varför då överhuvudtaget saluföra kaliber 25 som 10J?

Egentligen så finns det två skäl, det första och enklaste är krasst nog att konkurrenterna gör det. Det andra och viktigare skälet är att en del vill köpa ett vapen och bekanta sig med det innan man löser ut sin licens och tar upp vapnet till full effekt. Detta är lätt att förstå med tanke på de extremt långa väntetider som finns för handläggningen till vapenlicenser i vissa län, inte minst Västra Götaland. Igenom möjligheten att få ut vapnet direkt, om än strypt, så kan man kombinera det med önskat riktmedel och skojskjuta lite under devisen bättre lite än inget.

Att däremot köpa ett vapen i kaliber 25 för att behålla det beståeende med bara 10 joule är verkligen ingen god idé.


Nu läste jag på ett av våra fina forum att någon hade problem med en "krokig pipa" och krokigheten där har en helt naturlig anledning, vapnet är helt enkelt avpassat för full effekt. Man kan säga att det lite som att köpa en vass sportmotorcykel och konstatera att den känns vinglig i låg fart. Detta är för övrigt inget som är typiskt för just vapen ifrån FX Airguns AB utan jag kan personligen kostatera att min egen gamla BSA Lonestar med 90 mps som utgångshastighet inte heller var någon höjdare i sitt strypta utförande.


Har man dessutom ett sikte, kanske ett lite billigare sådant, med snål justermån så kan man hamna i en sådan situation att man måste shimsa kikarsiktet för att justermånen ska räcka till, detta speciellt på de korta avstånd som är aktulla vid skytte på låg effekt. Vi talar ju hela tiden här om hastigheter på max 110-115 mps.


Så, köp gärna ett vapen i kaliber 25 med strypt utförande men tänk på vad ni köper och varför liksom vilka begränsningar som detta för med sig.

 
 
Ingen bild

Daniel

24 november 2011 11:40

Eftersom artikeln nämner FX och .25... känner du till om Royale 400 kommer i .25? Längden på 400:an anser jag är intressant. Men kanske ställer den till problem för .25-kalibern?

Johnny Ottosson

24 november 2011 21:21

Det går utmärkt att beställa en kaliber 25 Royale med 400 cc tub. Pipan till kaliber 25 är däremot normalt 600 mm lång, alltså 100 mm längre än den vanliga 400 Royale med kaliber 22. rent tekniskt så finns det dock inget som hindrar att man beställer en 500 cc pipa med kaliber 25 men den kommer att låta mer, ge färre skott på fyllningen och givetvis också leverera en lägre effekt.

 
Ingen bild

Air

27 november 2011 12:42

Nya Hw50s är riktigt snygg en klar förbättring
mot den äldre modellen.
Prismässigt är deras fjädervapen mycket billiga
med tanke på den fina kvaliten man får för pengarna.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards