Airpang

Direktlänk till inlägg 14 september 2011

Storlekens betydelse och andra frågor...

Av Johnny Ottosson - 14 september 2011 10:00


Hur kort kan en Royale/Elite bli o vilken ska man välja...?


Ovanstående fråga fick jag tidigare under gårdagen och det visade sig att frågeställaren hade övervägt att införskaffa en Royale med kaliber 25 men blivit lite tveksam till vapnets längd, det är ju onekligen ett ganska långt vapen.


Nu finns det tyvärr ingen genväg, vill man ha hög effekt så måste man ha en lång pipa och vill man ha en hyfsat diskret ljudnivå så måste man ha en lång shroud.


Men frågan man måste ställa sig är ju vad som egentligen är "tillräckligt"? Mitt första PCP ifrån FX Airguns var en FX2000 och den gav 28 fpe med 32 skott ifrån 202 cc. Nuvarande Elite ger 50 fpe med 90 skott från 500cc, nog borde jag kanske kunna undvara lite prestanda för att få ner totallängden en bit?


Till att börja med så är ett 500cc vapen med 600 mm pipa totalt 119 cm långt.


Byter man ifrån 500cc till 400cc tub så vinner man 70 mm längd, detta betyder att shrouden kan skjutas tillbaka precis lika långt och pipan kan därmed också göras 70 mm kortare. Då har vi en piplängd på 530 mm och en totallängd av 112 cm.


Trots denna förkortning så har vi fortfarande full shroud och ljudnivån borde bara bli obetydligt högre, på grund av den kortare pipan. Den mindre tuben betyder dock att man faller ner på runt 60-65 skott (med regulator) och effekten bör också falla lite. En tubregel är ca 10 fps hastighetsförlust för varje inch kortare pipa, här hade det alltså handlat om -30 fps, räknat med medeltunga diaboler för kalibern. I klartext så borde detta innebära 890 fps istället för 920 fps med JSB Kings (25.40 gn). Detta innebär en anslagsenergi av 45 fpe (65 joule).


Ska man nu ner ytterligare i längd så måste man manipulera shroden och därmed acceptera en succesivt stigande ljudnivå. Originalshrouden för kaliber 25 är hela 350 mm lång, att jämföra med kaliber 177/22 som blott har 220 mm.


Skiftar man shroud så kan man alltså direkt minska totallängden drastiskt, med 130 mm. Det blir från 112 cm ner till karbinmässiga 99 cm. Piplängden blir dock oförändrad men frågan är hur mycket mer vapnet låter med ett så kort shroudrör monterat? Sannolikt en hel del..

En mellanväg kan vara att tillverka ett mellanlångt shroudrör, alltså kanske någonstans runt 260-270 mm. Då hade vapnet blivit 103-104 cm långt. Det hade onekligen varit intressant att jämföra olika piplängder och shroudrörslängder för att mäta fram den optimala balansen mellan längd, ljudnivå och effekt.

Vanliga 400 Royale/Elite med kaliber 22 är ju i grund och botten framtagen för runt 30 fpe energi och 50 skott på en fyllning. Ökar man effekten minst 10 fpe med en grövre kaliber så kan man nog räkna med att shroudröret inte räcker. Därav att 500 Royale/Elite fick ett så groteskt mycket längre shroudrör.

Dock så ska sägas att min egen kaliber 25 är betydligt tystare än min kaliber 22, trots nära 20 fpe högre effekt. Givet detta så skulle jag nog inte vilja ha ett kortare shroudrör än original för kaliber 25. Att däremot tappa 5 eller 10 fpe det kan jag lätt leva med och den mindre 400cc tuben gör onekligen vapnet bra mycket mindre än den större 500cc tuben. Ljudnivån däremot, den skulle jag inte vilja förändra - det är oerhört bekvämt med ett tystskjutande vapen..

Så, ska ni konfigurera er egen Royale/Elite så kan ovanstående resonemang vara intressant att fundera över.

Visst är det kul med kaliber 25 och jag skulle definitivt inte vilja byta den mot kaliber 22 men den stora kalibern med sina förhållandevis tunga diaboler kräver mycket effekt för att ge vettig utgångshastighet men med hög effekt kommer också hög ljudnivå och stor luftförbrukning. Dock så räcker en 400cc tub långt, vi kanske ser den som en "liten" tub relativt den större 500cc men rent objektivt sett så är en 400cc tub stor, hur man än räknar. Kombinerar man den med en regulator så får man i princip alltid tillräckligt med skott, oavsett effektnivån.

Med en stor shroud så kan man kosta på sig en kortare pipa för att få ner totallängden, även om man tappar effekt så räcker den och blir över ändå med god marginal.

Ska man sedan välja en Royale eller en Elite? En Royale har två uppenbara skillnader till Elite, den har magasinsmöjlighet och den har en fartomställare. Den sistnämnda finessen är dock kanske inte så användbar för just kaliber 25. Sänker man farten på den så får man en väldigt böjd projektilbana och även om man tar ner hastigheten ordentligt så finns det ändå massor med effekt kvar, för att exempelvis gå igenom ett plåttakt eller annan oönskad bakgrund. För kaliber 22 däremot så är den inte dum alls, dock så använde jag aldrig någonsin fartomställaren på min egen Cyclone på den tiden som det begav sig.

Att kunna använda ett magasin är dock något som betydligt fler köpare uppskattar och förutom möjligheten att skjuta 11 skott nonstop hos kaliber 25 så kan man även ladda enkelskott. Visserligen inte lika smidigt som hos Elite men ändå fullt möjligt. En nackdel för vissa kan emellertid vara att magasinsystemet kräver höga fästen till kikarsiktet för tillräcklig frigång samt att lösa magasin är relativt kostbara med en knapp femhundring styck.

Fartomställare och magasin alltså, inget av detta får köparen av en Elite, men vad erbjuder den här modellen i gengäld, som Royale saknar?

Till att börja med så är Elite oerhört bekväm att ladda, transfertunneln glider fram och tillbaka utan märkbart motstånd, som is på is ungefär. Man behöver inte trycka till och få ett litet motstånd när diabolen laddas som på vapen med konventionell matarpinne. Det känns bra och man förstår direkt att diabolen behandlas väldigt skonsamt. Laddningen sker tystare, i princip ljudlöst, och utrymmet för att ladda är betydligt större, en vidare öppning helt enkelt jämfört med den smalare magasinspringan hos Royale.

Eftersom diabolen inte pressas i kjolen av matarpinnen eller tvingas över en kant till transferporten så behandlas diabolen försiktigare vilket teoretiskt sett ger en högre BC hos diabolen på grund av färre deformationer och imperfektioner när vapnet avfyras. Dessa skillnader kan jag dock inte belägga (ännu) i kalla siffror så dessa fördelar får vi lite hålla inom parantes.

Vad som däremot är enkelt för alla och envar o se är att pipbytet sker suveränt enkelt om någon vill växla mellan två kalibrar eller kanske två olika piplängder. Pipan sitter stadigt med inte mindre än fyra skuvar och pipan kan lossas/återmonteras utan att kikarsiktet behöver demonteras ifrån lådan. Mycket smidigt och fiffigt, även om man kanske sällan använder den här fördelen i praktiken (jämför fartomställaren för Royale).

Fördelarna för Royale kan synas som uppenbara och påtagliga (magasin & omställare) men jag tycker att de som har möjlighet bör klämma på en Elite och ge den modellen en chans. De kvalitéer som jag själv ser hos modellen är svåra att hitta i en broschyr utan de måste upplevas. Det är mycket en fråga om känsla jämfört med Royales mer finessutrustade hårdvara.

Två bra vapen är de dock båda, helt oavsett vilket val man gör...

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se