Airpang

Direktlänk till inlägg 24 augusti 2011

Igen...

Av Johnny Ottosson - 24 augusti 2011 10:00


Jakten på vinkelminuten


ST-teknikens pipor liknar inga andra, nyare med 5 räfflor, äldre med 10 räfflor


Även idag så blev det skytte över 80 meter och ännu ett försök att skjuta under vinkelminuten som genomsnitt över 45 skott där precis alla räknas. Tidigare så har jag ju som best fått retfulla 1.03 MOA men idag blev det ännu lite bättre:


   Genomsnitt: 23.55 mm MOA: 1.01 (!?)


Retfullt nog så stannade tavlan vid 1.01 och närmare än så går knappast inte att komma. Irriterande. Jag får dock glädjas över att det spontant känns som att det går att komma ännu lägre i framtiden och de bästa enskilda träffbilderna på tavlan, alltså 13 & 14 mm, ligger vid MOA 0.56 - inte långt ifrån en halv MOA.

Dock så är jag mest intresserad av genomsnittet, alla vapen kan ju råka prestera en enskild bra träffbild men storheten ligger i att alltid prestera jämnt och bra.

Sålunda så blev det dags för tavla nummer två, jag får ju som bekant ut 90-100 skott inom acceptabel spridning när jag fyller upp min Elite till ca 250 Bar. Trycket kan den ju utan vidare hantera på grund av regulatorn, till skillnad ifrån ett vanligt självregulerande ventilsystem. Här är resten av fyllningen, återstående 45 skott:

   Genomsnitt: 21.66 mm MOA: 0.93

Nu börjar det minsann likna något, MOA 0.93 är bästa genomsnittet hittils, trots den riktigt usla sista träffbilden. Den tror jag för övrigt kan ha med det återstående låga trycket att göra. Men, ett genomsnitt bygger ju på att ALLA skott räknas, så även den här sista mycket trista träffbilden. Bästa MOA hittils på uppmätta full 80 meter blev 9.00 mm vilket betyder MOA: 0.39 Den bästa träffbilden som jag jämförelsevis har presterat på 80 mätta meter var BSA Lonestar med 12.00 mm.

Nästa vapen ut efter 90 skott med Elite blev min FX Airguns Royale:

Genomsnitt: 25.88 mm MOA: 1.11  

Generellt sett så har jag aldrig fått lika bra träffbilder för kaliber 22 som jag har presterat med kaliber 25. Jag vet dock att även kaliber 22 kan prestera bra, något som inte minst den gode Sandstig har visat i praktiken. Hursomhelst så ska man definitivt inte utesluta kaliber 22 även för skytte på längre avstånd. Visst är kaliber 22 normalt lite mera vindkänslig och visst tappar den bortom 50 meter mot kaliber 25 men för den som skjuter på kortare avstånd än dessa 50 meter så är kaliber 22 ett billigt och fullt dugligt alternativ.

Att plötsligt skjuta Royale 400 istället för Elite 500 känns mycket ovant, trots att jag har skjutit mycket med det mindre vapnet tidigare. Trots att det egentligen bara är tuben, shroudröret och pipan som skiljer så känns det som två komplett olika vapen. Royale 400 är enormt liten och smidig jämfört med Elite. Den känns dock råare att repetera och själv uppfattar jag det som mentalt "fel" att knöka in diabolen med en matarpinne jämfört med den smidiga och mjuka laddningen hos Elite. En annan egenskap hos min Royale 400 är att den smäller märkbart högre än Elite 500, något som känns väldigt skönt då det motiverar den längre och lite skrymmande shrouden hos det större vapnet.

Trots att jag är mer än nöjd med båda mina vapen så borde en Elite 400 med kaliber 22 vara en mycket lyckad kompromiss mellan de två vapenversioner som jag nu använder. Detta är dock en tanke som snabbt försvinner när man börjar skjuta med Elite 500 igen.

Ja, den är lång, ja, den känns stor men den är välbalanserad och de presterande egenskaperna motiverar utan tvekan de spontana tillkortakommanden som man först möter här man håller en Elite 500 i handen och funderar på vad det är för bjässe. För stationärt skytte över långa och eller okända avstånd, även mot levande mål, så tror jag inte det finns något annat luftvapen som kan matcha upp.

Lätt att anspänna, underbart smidig att ladda och sedan....sedan så har man en räckvidd på boråt 100 meter under vindstilla förhållanden och med en välberäknad projektilbana till hands. Förbluffande ljudlöst kan man sedan släppa loss gott och väl över 65 joule med en knockdown effekt likt en kastad tegelsten och med en nästan kirurgisk precision. Ingen som har prövat min Elite 500 har undgått att häpna, allt ifrån den för vapen ointresserade grannen med barndomens Diana 22 som närmaste referens till det lokala jaktlagets ordförande som upprepade gånger frågade om det verkligen var ett luftgevär...

Prestanda helt enkelt, som förhäxar och förför..

Apropå goda prestationer så vill jag även lyfta på hatten för Gubbe som vann stora klassen i den gångna helgens tävlingar i Laxå. Suveräna 58 poäng av 60 möjliga och det intressant att notera hur bra hans resultat har blivit sedan han fick sin gamla Cyclone ompipad till en ST-pipa. Då började resultaten skramla in.

 
 
Ingen bild

gubbe

24 augusti 2011 17:23

57 poäng.

Johnny Ottosson

24 augusti 2011 19:45

Oops...

Då får jag korrigera detta.

Tack för hjälpen och grattis till en bra prestation.

 
Ingen bild

Air

24 augusti 2011 18:44

Roligt att se bild på nya o äldre ST pipa.
Har på min Verminator nyare mod,reagerade
på att kröningen såg lite speciell ut.
Anade ändå att så skulle det vara.
Den skjuter otroligt bra i kal,5,5mm,10J.

 
Ingen bild

hotshot

24 augusti 2011 22:49

Vet du hvordan de får til den spesielle kroningen?

Johnny Ottosson

25 augusti 2011 19:34

De kröner dem först och pressar dem sedan.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards