Airpang

Direktlänk till inlägg 15 juli 2011

En nyhet

Av Johnny Ottosson - 15 juli 2011 20:00


Fartomställare och lite pyssel


Som ni säkert har märkt så kommer Royale numera med fartomställare, vilket har skapat en del förbrylling inte minst hos köpare som plötsligt har fått ett vapen med en fartomställare som man inte har förväntat sig.


Fartomställaren har formen av ett stående hjul vid sidan om lådan på vänster sida, sett ifrån skytten. Omställaren har 3 lagen som ger olika projektilhastigheter och den är fullständigt repeterbar, man får alltså alltid tillbaka exakt samma hastighet när man skruvar den fram och tillbaka.


Justeringen sker i distinkta klick så det handlar inte om en steglös rheostat, typ den som Air Arms använder på sin 400-serie. Detta är en riktigt repeterbar enhet. Hela konstruktionen är av metall och den har, till skillnad ifrån varianten på Cyclone, ingen spak som sticker ut och som kan haka i något så att hastigheten ändras helt oplanerat.


I samband med detta så förändras också strypningen av vapnen som säljs på 10J. Nu finns inte längre den lösa plastpluppen i transferporten utan nu krävs det en ny fartomställare för att förändra effektuttaget, precis som när man bytte dysa på gamla FX2000.


   Pipan demonterad ifrån min FX Airguns Elite..


Vidare så har några undrat över hur man byter pipa på FX Airguns Elite, just att det är väldigt enkelt att byta pipa har ju för många varit en intressant fördel. Principen är helt enkelt den att man lossar fyra skruvar, två på varje sida om kilbasen, varpå pipan helt enkelt kan dras rakt ut. Man behöver inte ens demontera kikarsiktesfästet.


  Skruvarna till pipan sitter brett isär så att fäste och sikte kan sitta kvar.

 

När man sedan ska återmontera pipan så sker detta igenom att man sluter mekanismen och sedan skjuter man in pipan tills den tar i packningen inuti transfertunneln. Själva infästningen är alltså flytande, utan något givet fast läge, såsom på pipor med fasningar anpassade till blocket. När pipan har nått rätt djup så drar man växelvis fast de fyra skruvarna mycket försiktigt, man behöver alltså inte dra speciellt hårt. Detta är allt som krävs, även om de båda piporna har helt olika kalibrar.


Genomsnitt 15.60 + 11.25 = 13.43 mm

 

En annan intressant egenskap hos Elite är hur förlåtande den skjuter med vitt skilda ammunitionssorter. Här ovan så skjuter jag med en lätt budgetdiabol (JSB King 25.40 gn) och en tung premiumdiabol (30.00 gn) men den genomsnittliga spridningen, trots två helt olika diaboler blir ändå blott 13.43 mm över 45 skott i rak följd på uppmätta 50 meter.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards