Airpang

Direktlänk till inlägg 8 maj 2011

Vårträffen i Onsala 2011

Av Johnny Ottosson - 8 maj 2011 10:11


Årets första tävling



   Alltid kul att träffas och skjuta, här är Henrik Hagman.

 

Igår avlöpte årets första tävling nere i Skytteviken hos Onsala LGK. Till skillnad ifrån förra året så var det ett i princip helt perfekt kanonväder. Molnfri himmel och 20 grader varmt. Framåt eftermiddagen så kom det dock lite blåst, men inte i den utsträckningen att det innebar något problem för tävlingen då själva tävlingsbanan låg inne i skogen.


Inskjutning   


För första gången så fanns det två mycket intressanta nyheter. Dels en bana med 3 mål istället för 2 mål på varje station och dels en obligatorisk licenskontroll av de licenspliktiga vapnen. Systemet med 3 mål på varje station var överlag mycket uppskattat och detta hoppas jag sannerligen blir standard framöver. Banan var välplanerad och mycket underhållande, om än ganska svår med ett par riktigt knepiga mål på 50 meter. Maximalt utfall var 60 poäng och bäste skytt överlag presterade 49 poäng.


När det gäller toppresultaten så kan man naturligtvis lätt tro att PCP fullpower är det som dominerar men faktum är att de bästa resultaten var jämnt fördelade över klasserna:


* Öppna Riktmedel - 30p

* PCP FP - 49p

* PCP 10J - 45p

* Fjäder FP - 44p

* Fjäder 10J - 47p


Med andra ord så kan man med gott fog påstå att effekten inte spelar någon större roll. När det gäller fjädervapen så blev det faktiskt bättre resultat med licensfria än med licenspliktiga vapen.


När det gäller antalet tävlande så hade vi 19 st i den populäraste klassen, PCP full effekt. En mycket bra uppslutning om man betänker att alla och envar där bevisligen också hade licens för sina tävlingsvapen. Luftvapenlicenser är alltså inte helt ovanliga och förhoppningsvis så blir de ännu vanligare framöver.


Den klass som fick minst antal deltagare var fjäder fullpower vilket troligtvis beror på att de som tidigare tog med ett illegalt fjädervapen för denna klass nu lät bli utan tävlade bara med sina legala vapen. Här var antalet deltagare bara 3 stycken. Troligtvis så är de få entusiaster som lägger en luftvapenlicens på ett fjädervapen i detta tidevarv av dominerande PCP.


Segrarvapnet i 10J PCP..  


Lilla klassen PCP hade 7 st deltagare och ett mycket blandat startfält i fråga om fabrikat, här hade jag faktiskt förväntat mig fler deltagare - inte minst i skenet att klassen öppna riktmedel drog 6 st deltagare. Fredrik Gross gjorde en enastående insats där med sin Hatsan AT-44 som med 42 poäng knep tredjeplatsen i en särskjutning mot P O Olausson med en FX Airguns Typhoon. Andraplatsen tog Lasse Laursen med en FX Airguns Typhoon och 44 poäng. Själv lyckades jag få in 45 poäng med min lilla CZ200T vilket räckte till förstaplatsen. Det kändes skönt med tanke på medtävlarnas erkänt kompetenta vapen, bland annat en Anschutz och AA PT.


Stora klassen PCP med sina 19 st deltagare och blev en total dominans för FX Airguns. Platserna 1 till 6 vanns med detta fabrikat, först på plats 7 hittade man ett annat varumärke, en Air Arms EV2. Sedan fortsatte resultatlistan med ännu fler vapen från FX Airguns tills en Theoben Rapid dök upp på plats 11. För min egen del så var det BSA Ultra och med 42 poäng så blev det plats 13. En intressant detalj är att samtliga tre förstaplatser erövrades med FX Airguns helt nya Smoothtwistpipor.

   Särskjutning

Lilla klassen fjäder dominerades fullständigt av semirekylfria gamla matchvapen som tog platserna 1-5. Ännu en gång så frågar jag mig det rimliga i att man kör dessa vapen ihop med vanliga rekylerande fjädervapen. Faktum är att 70% av alla som tävlade i den här klassen använde den typen av vapen. Poängen visar också tydligt dessa vapens övertag, bästa semirekylfria vapen hade 47 poäng (!) och bästa rekylerande vapen (HW30S) hade 38 poäng. Några vapen med annan kaliber än 177 fanns överhuvudtaget inte i den här klassen.

Hade man exempelvis kört semirekylfria fjädervapen mot PCP 10J så hade ett semirekylfritt vapen vunnit (47p vs 45p). Detta illustrerar tydligt hur överlägsna dessa vapen är mot de vanliga fjädervapnen i samma klass.

Nästa tävling blir den 21/5 och jag pratade som hastigast med Urban Priman om den här tävlingen. Dessvärre så kommer inte Laxå att följa Onsalas exempel och aktivt motarbeta förekomsten av illegala vapen på sin tävling. Man kommer med andra ord inte att genomföra en licenskontroll på samma utmärkta och välfungerande sätt som Onsala gjorde igår. Istället så kommer man i sin naivitet att blunda och bara hoppas att deltagarna har rena papper på sina vapen. En from förhoppning naturligtvis. Personligen så hade jag önskat att man hade vågat stå upp och också framstå som en mer seriös klubb även om det kan innebära att en och annan deltagare frånfaller.

Den fråga som jag och många andra seriösa entusiaster nu istället måste fråga oss är om vi vill delta på en sådan tävling och därmed indirekt stödja förekomsten av illegala vapen på våra tävlingar. Detta känns högst tveksamt.

 
 
Ingen bild

gubbe

8 maj 2011 22:09

Du skriver att dom första tre i pcp 10+ har ST pipa. Var har du fått dom uppgifterna ifrån?

 
Ingen bild

Axelsson

8 maj 2011 22:33

Från mig . Grattis !

 
Ingen bild

Thomas

9 maj 2011 10:45

Trevligt att det gick bra i Onsala trots licenskontrollen.

Jag vill verkligen ge en eloge till medlemmarna och styrelsen i Onsala Luftgevärsklubb för att de vågade ta det beslutet.

Bra jobbat, och jag hoppas jag kan komma med på en tävling hos er i framtiden.

 
MartinL

MartinL

9 maj 2011 20:20

Detta med få deltagare i under10J PCP...för egen del var tanken att delta med min Independence .22, men det är svårt att vara kassör, sekreterare och samtidigt hinna tävla :(

Dock hann jag med tre rundor trots det, sista blev ett springvarv med notarie som inte sköt själv.

Får dock se om jag inte skall gå nån under10J PCP klass i sommar på nån av de andra tävlingarna.

Och detta med semi-rekylerande i Under10J fjäder....tja, jag har hela tiden velat separera rekylerande och semi-rekylerande vapen, men med tanbke på hur få deltagare det trots allt är i de klasserna så kanske det är lika bra att de går i samma.

Jag har dock trots allt vunnit under10J fjäder med mitt HW30s en gång i tiden, september 08 då både jag och tvåan sköt HW30s, 3:an och flertalet därunder med FWB300s bössor. Så helt oäven är inte en rekylerande bössa ;-)

http://onsalaskytte.se

 
Ingen bild

Johnny FX

9 maj 2011 22:31

Hur fan kan du sitta och säga att detta är en bra uppslutning ?????
Katastrof är det ju för fan.
3 deltagare i fullflöjt fjäder,en gren som tidigare har varit extremt rolig med bra motstånd.
Och du själv vann första pris med 6 mottävlande :)
Jag har till exempel alltid skjutit bättre än dig.
hade jag varit där så hade du inte vunnit,thats it.

På ett simpelt airsoft evenmang som sker varje lördag i sthlm har vi ofta över 100 spelare.
det kan man kalla skaplig uppslutning,inte 3 personer som skjuter luftgevär.

Ni har förstört FT-skyttet som jag och många andra tyckte så mkt om,sorgligt.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards