Airpang

Direktlänk till inlägg 18 april 2011

Redbara män...?

Av Johnny Ottosson - 18 april 2011 10:00



Klubbar och vandel


Det sägs att medlemmar i skytteklubbar är mycket mer skötsamma än andra människor, detta eftersom en viss nivå av laglydighet krävs om man önskar behålla eller erhålla en vapenlicens här i Sverige. Hur är det då i våra klubbar, där den största delen av verksamheten faktiskt inte förutsätter licensvapen?


Kan en klubbmedlem fortfarande vara medlem även om denne åtalas för vapenbrott, pysslar med tjuvjakt eller har blivit åtalad för våldtäkt?


Hittils så har detta utan tvekan varit fallet då ovanstående exempel faktiskt är direkt tagna direkt ifrån verkligheten. Det vi ska komma ihåg är att klubbarna faktiskt inte har något åläggande att fungera som moraldomstolar. Klubbarna ska pyssla med sin egen verksamhet och de kan sedan välja att rekomendera en medlem för licens grundat på att denne har engagemang, kunskap och färdighet.


Sedan är det upp till handläggarna på tillståndsenheten att avgöra huruvida personen ifråga är skötsam eller inte. Problemet är just att vandeln, alltså skötsamhetsbegreppet, är ett glidande begrepp och inte absolut. Teoretiskt sett så hade man kunnat säga att den som är fälld för ett brott är olämplig och den som är friad är lämplig men samhället har faktiskt rätt att neka någon en licens på nästan vilka grundval som helst och dessutom så är det inte alltid som man behöver motivera ett avslag.


Ett tydligt exempel på detta hade vi för ett par år sedan i Göteborg då en person med utländsk härkomst fick sin licensansökan avslagen på grundval av att "sökanden anses vara en säkerhetsrisk". När han överklagade beslutet och önskade en avslagsmotivering så hänvisade tillståndsenheten till säkerhetspolisens utlåtande vilka i sin tur förklarade att sitt utlåtande var säkerhetsklassat och därmed hemligtstämplat. Ingen licens där alltså och inte heller någon möjlighet att överklaga.


Bakgrunden till att sådant är möjligt här i Sverige är det faktum att skjutvapen är olagliga att inneha för privatpersoner. Så är det faktiskt. Dock så kan samhället, på nåder, medge undantag ifrån detta totalförbud. Det är detta som vi kallar för vapenlicenser. Med andra ord så är licenserna ingen rättighet som någon förvägras utan en möjlighet som inte alla människor kan erhålla. Förbehållsrätten att avgöra vem som är lämplig eller inte ligger helt och hållet hos samhället. De kriterier som samhället kan ställa på sökanden kan alltså därför vara helt godtyckliga och hur absurda som helst, om man skulle hårddra saken. Dock så har man skapat en praxis, som i de flesta fall anses vara tillämpliga, exempelvis att en jägarexamen automatiskt berättigar till en viss typ av licensinnehav, givet att övriga förutsatser uppfylls.


Klubbarna har alltså ingen egentlig skyldighet att bedömma lämpligheten hos sökanden men om de framhärdar att rekomendera folk som konsekvent får avslag av vandelsskäl så kommer naturligtvis klubbens omdöme att ifrågasättas och i värsta fall så kommer tillståndsenheten att avbryta sitt samarbete med klubben varvid inga intyg överhuvudtaget kommer att beaktas ifrån den klubben. Detta betyder att klubbarna av rena självbevarelseskäl inte bör utfärda intyg till tokstollar och rättshaverister.


Medlemskap är dock något helt annat. Jag ser absolut inga skäl till att man ska utesluta någon ur en klubb bara för att denne inte skulle klara en vandelsprövning. De centrala delarna av klubbverksamheten, tävlingarna och gemenskapen, är ju helt oberoende av licenserna och medlemmarnas vandel.


Har man en medlem som exempelvis är en notorisk väskryckare av äldre damer så kan jag utan vidare se denne som medlem, dock inte som en medlem där klubben bör utfärda ett aktivitetsintyg för en licensansökan.


Slutligen så ska man också tänka på att klubbar är enskilda föreningar, de har ingen skyldighet att ta emot alla människor som medlemmar. Så länge det inte rör sig om en ren diskriminering så kan man lätt vägra en individ medlemskap av rent sociala skäl. Personen ifråga kan ju vara en helt socialt inkompentent knöl som ingen direkt vill umgås med och därför få sitt medlemskap avslaget av den anledningen. I denna intersociala bedömning så kan ju även klubben, med fördel, inväga tidigare eller förvärvat rykte för eventuella olagligheter.

 
 
Ingen bild

Silwer

18 april 2011 10:11

Självklart kommer det hela bedömmas subjektivt.

Nåt annat tror jag iaf inte på.

 
Ingen bild

Gösta_80

18 april 2011 10:29

De är ju helt i sin ordning att klubbarna får välja vilka som ska vara medlemmar osv..

Men allvarligt, ta och ponera vad du skriver på din blogg och hur de eventuellt kan få för effekt på verksamheten, ja fattar att du tycker uppmärksamheten är mysig och de finns säkert många som känner samma sak när man heltplötsligt står i rampljuset och känner div betydelsefulla personer innom luftvapenvärlden..

Var försiktig så du inte förändras som person och blir en högfärdig lurk isf för en kunnig, intressant, bloggare..

Jag efterlyser iaf mer intressanta inblickar i lite kikare och bössor ist för den här snöbollen du hjälper till att puffa.

Johnny Ottosson

18 april 2011 10:46

Uppmärksamhet har inget egenvärde. Hade jag velat skapa uppmärksamhet, debatt eller allmän oreda så hade kunnat hitta på helt andra saker, tro mig.

Jag känner mig inte speciellt högfärdig överhuvudtaget. Min personliga övertygelse är dock att klubbarna agerar helt korrekt när man vill ha lite struktur och ordning på vår hobby.

Jag körde en artikel om HW30S så sent som i förrgår, hoppas den föll dig i smaken?

 
Ingen bild

Silwer

18 april 2011 10:51

Ja, exakt, information är du bar på, historiskt och liknade.

Ditt "tyckande" är ofta väldigt överlägset och enbart efter var vinden blåser för tillfället.

Visst det är din blogg, men faktum är att det inte komer hjälpa dig att fördumma folk och gömma dig bakom Onsala klubben, jag är inet alls så säker på att alla där har exakt de åsikter du har

Och DU det handlar inte om licenskravet längre, det har vi salt nu, deras klubb deras regler, men nu vill du sätta skruv på skiten ytterligare en gång.

Vore jag som dem bad jag dig hålla käften om hur klubben tänker si eller så när det egentligen är DU som tycker saker.

Eller kan du knäppa med fingrarana där också så görs det du ber om?

Det är lustigt det här, det behövs inte särskilt lång stund för oss dumskallar som saknar klubb och licenser att få dig att visa ditt riktiga jag.

Faktiskt mycket lättare än om man är ilsket förbannad på dig, för då verkar man själv mest dum.

Ta dig en funderare på det och fortsätt sen att driva en blogg om luftvapen och tillbehör och inte över vilka du styr och ställer över och vilka som du antyder en massa dåligt om.

Mig får du gärna hoppa på, det har du anledning till, men låt folk vara som inte längre ens orkar ed att diskutera nåt med dig igen, som du inte kan reparera skadan mellan.

Nu släpper jag det hela, det här kommer ändå rinna av som vatten på en gås, som alltid.

Johnny Ottosson

18 april 2011 10:58

Självfallet.

Det hade inte fungerat om det inte rann av som på en gås. Då hade jag inte kunnat vara verksam med tanke på den mängd påhugg som jag ständigt drabbas av.

Tänk bara vilket liv det blev när jag förklarade att det är bra av klubbarna att kräva licenser av de som ska skjuta med licenspliktiga vapen inom klubbarnas verksamheter.

Att hoppa på personer, dej eller andra, bryr jag mig inte om. Där kan jag också vara väldigt effektiv så det låter jag bli.

 
Ingen bild

gösta_80

18 april 2011 13:38

ja håller på Silwer i flera avseenden utom att de skulle rinna av som vatten på en gås..

De var inte direkt menat som kretik de här Johnny( ledsen om jag utryckte mig klantigt om de inte motogs väl) mer som en vänlig varning så du inte trampar i klaveret, nu då du har en fin blogg och kan påverka nytilkommna intresserade.

"de kan i bland vara bättre att vara tyst och bli tagen för en idiot än å öppna munnen och undanröja alla tvivel"

jo tack för hw30 inlägget :) högst intressant! mer sånt :)

Johnny Ottosson

18 april 2011 14:25

Jag har absolut inget emot kritik och jag både lyssnar och begrundar gärna sådan om den bara är välformulerad och saklig.

Gnällspikar som bara sitter på häcken och vill ha saker serverade på silwerfat samtidigt som de drävlar om en gudagiven rätt att få äga vapen bekommer mig inte.

Eftersom du gillar citat:

"Den verkliga faran är inte de onda krafternas skrik utan de goda krafternas tystnad.."

Kul att du gillade HW30-inlägget.

 
Ingen bild

gösta_80

18 april 2011 15:07

:)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards