Airpang

Direktlänk till inlägg 16 april 2011

En tidlös evergreen...

Av Johnny Ottosson - 16 april 2011 19:00


En storsäljare

 

Weihrauch HW30S  

 

 Detta är var de flesta tillverkare önskar sig och inte minst om populariteten dessutom håller i sig, år efter år och decennium efter decennium. Den tyska vapentillverkaren Weihrauch har sedan lång tid ett gott rykte för att tillverka bra vapen av hög kvalité och när det gäller deras luftvapenproduktion så finns det inte heller några undantag ifrån detta.


Ibland entusiaster över hela världen så anses Weihrauch, tillsammans med Theoben och Air Arms, som de absolut främsta tillverkarna av fjäderluftvapen. Det unika med just Weihrauch är dock att de även har modeller också i den absolut lägsta prisklassen. Alla tillverkare kan ju, som bekant, skapa ett bra vapen för en generöst tilltagen budget men utmaningen ligger emellertid alltid i att tillverka ett riktigt bra vapen till så lågt pris som möjligt.


Den modell vi ska titta närmare på idag intar en absolut särställning på luftvapenscenen. Förutom att den har sålts och haft bra försäljning under flera decennier så är den högt respekterad av skyttar över hela världen. Alla älskar modellen, även i länder som USA där köparna annars har en tydlig preferens mot effektstarka vapen, något som inte är en framträdande egenskap hos just den här bössan.


Weihrauch HW30S är på många sätt luftvapenvärldens guldgosse. Liksom hos Husqvarna 1900 så finns det här massor av goda sidor och mycket få svagheter, detta till ett pris ut till kund inklusive moms på mindre än 2000 kr. Mera prisvärt än så blir det inte och idag så ska vi analysera lite över varför det förhåller sig så.


   En enkel konstruktion i grund och botten..


På pappret så är egentligen inte en HW30S speciellt egendomlig, den är byggd enligt ett mycket beprövat koncept och lite av Standard 1A för billiga fjäderluftgevär. Det är en stock av bok, en blånerad finish och en helt konventionell brytvapenkonstruktion, precis som barndomens gamla Dianor. Egentligen så borde den snabbt konkurreras ut av de modernare och fräckare plastvapnen ifrån Gamo, Hatsan och andra mer sentida tillverkare i samma prisklass, vilket emellertid inte är fallet.


Anledningen till detta är att HW30S besitter något så omodernt som kvalité, en riktigt hög kvalité. Detta är en högst tidlös egenskap och för den som förmår att uppskatta detta så är den också betydligt mera värdefull än trendig design och fräcka benämningar. Kombinerar man sedan hög kvalité med utsökt precision, skön skjutkänsla och marknadens absolut bästa avtryckarsystem för fjäderluftvapen, då börjar vi närma oss lite av vad som egentligen har gjort HW30S till en ren kultmodell.


   Enkel att spänna upp..


Det är ett vapen som är lätt att spänna upp, det har en tyst och distinkt avfyrningscykel samt den alltid lika begärliga egenskapen att träffa precis där man siktar. Det första intrycket man får av modellen är att den känns liten men detta är dock till stor del en villfarelse då exempelvis avståndet mellan bakkappa och avtryckarblad är större än många andra vanliga vapen.. Modellen passar lika bra till vuxna som ungdomar om än att mycket storvuxna män kan uppleva den som något liten. Överlag så är det dock en mycket väldimensionerad och lagom modell i frågan om yttre fysiskt format.


Sedan ett par år tillbaka så har modellens tidigare så impopulära stenhårda bakkappa av plast ersatts av en mjuk motsvarighet i gummi, något som alla de vars vapen har kanat ner på golvet när man har lutat dem mot exempelvis en vägg alltid har efterfrågat.


Stockarna fungerar lika bra för höger som vänsterskyttar och håller hög kvalité i fråga om passning och finish. Noterbart är att undersidan av förstocken inte är så långt uppslitsad eftersom modellen har ledad spännarm – mycket bra.


Tack vare en kulkoppling som låsning för pipan så går vapnet mycket lätt att öppna och den måttligt kraftfulla slagfjädern är enkel att komprimera även för yngre skyttar. Tyvärr så har man valt en automatsäkring som direkt säkrar vapnet så snart det är anspänt. Tidigare saknade modellen detta men numera finns det sedan ganska många år tillbaka och då mest som en eftergift för marknaden i USA och deras konsumentskyddslagar.



  

Riktigt bra öppna riktmedel är standard..


De öppna riktmedel som medföljer modellen är några av marknadens absolut bästa. På pipan så finns det en korntunnel med 6 stycken utbytbara kornelement som medföljer vapnet. Det bakre siktet kan roteras till 4 olika typer av skåror och all siktesjustering sker helt utan verktyg. Samtliga komponenter, med undantag av foten till det bakre siktet, är av metall. Önskar man skjuta utan öppna riktmedel så kan dessa enkelt demonteras och som tillbehör så finns det både fina pipvikter och även en prydlig liten blånerad täckbricka som döljer hålen för det bakre siktet när detta är demonterat.


  Det bakre siktet med sin vändbara siktskiva..


Vill man använda kikarsikte så finns det en fräst kilbas och den är dessutom kompletterad med två grunda hål mitt emellan kilspåren. I ett av dessa hål placerar man sedan spärrpinnen från kikarsiktesfäste så att montaget blir absolut skottfast. En mycket bra finess som man normalt bara återfinner på dyrare vapen.


Ett av de absolut starkaste argumenten för att titta lite närmare på Weihrauch som fabrikat är att de flesta modeller ifrån denna tillverkare är utrustade med ett avtryckarsystem som kallas Rekord. Detta system utvecklades redan i början på 1950-talet och var då så långt före sin tid att modellerna HW50SV och HW55 kunde matcha dedikerade matchvapen som Walther och Feinwerkbau i den absoluta toppen av luftvapenvärlden. Idag efter nästan sex decennier så kan man inte längre vinna OS med ett Rekord-system, eller för den sakens skull ens med ett fjäderluftvapen, men Rekordsystemet finns kvar ännu och det är precis lika bra. Visserligen så har Air Arms inspirerats kraftigt av Rekord när de skapade sitt CD-system men de allra flesta håller ändå Rekord högst upp på stegen som till himmelen bär. Ingen annan konkurrent, oavsett prisklass, har alltså något som är klart bättre än Weihrauch när det gäller avtryckarsystem och detta gäller naturligtvis i synnerhet runt lågprisklassen under 2000 kr.


 

Ställskruven bakom avtryckaren visar att vapnet har Rekord


Rekord är ett äkta tvåstegssystem och det är fullt justerbart på tre olika sätt. Man kan justera spelet för det första steget, tryckkraften som krävs för att utlösa både första och andra steget samt spelet för det andra steget. Det enda som jag saknar är ett overtravelstop, alltså något som spärrar slaget bakåt på avtryckarbladet när det första steget har utlöst det andra. Exakt hur man finjusterar avtrycket finns detaljerat beskrivet både i instruktionsboken och på Internet.


Finns det några framträdande nackdelar hos modellen? Nej, knappast. Möjligtvis så kan man tycka att vapnet är en smula effektsvagt men det följer så att säga med konceptet av ett mindre fjäderluftvapen. Kom också ihåg att bristen på hög effekt gör också att skjutbarheten blir hög igenom mindre rekyl. I övrigt så är detta en väl beprövad modell som har sålts i 100,000-tals exemplar under årtionde efter årtionde. En del skyttar föredrar tyngre vapen som man anser ger lite stadga vid anläggningen och då kan ett så pass smäckert och kompakt vapen upplevas som vingligt, något som mest av allt är en vanesak.


   Rejäla hål håller fast kikarsiktets fästen ordentligt.


Eftersom HW30S har varit i produktion under en så lång period och sålts bra på ett flertal olika marknader så finns det många olika versioner av modellen att välja mellan. Man måste alltså ta ställning till olika piplängder, stockar, typer av ytfinish samt diverse val av öppna riktmedel. Det finns liksidiga stockar, rena högerstockar, blånering eller nickelfinish, TruGlo eller konventionella sikten osv. i all oändlighet. Generellt sett så väljer man helt enkelt den version av vapen man själv föredrar. I fråga om kalibrar så saluför Weihrauch modellen med ett val av kaliber 177 (4.50 mm), 20 (5.05 mm) eller 22 (5.50 mm). Detta är ganska ovanligt, de flesta luftvapentillverkare och i synnerhet i lågprisklassen erbjuder bara kaliber 177.


De flesta väljer instinktivt kaliber 177 när effekten är licensfri under 10 joule men HW30S hanterar både kaliber 20 och 22 mycket bra, faktum är att de ger mera effekt i dessa kalibrar, något som är lite udda för effektsvaga fjäderluftvapen. Räkna med runt 8 joule för kaliber 177, ca 9 joule för kaliber 20 och ytterligare ett joule upp till maximala 10 joule för kaliber 22. Översätter man detta i utgångshastigheter så har man 180-185 mps för kaliber 177, mellan 170-175 mps för kaliber 20 och ungefär 150-155 mps för kaliber 22.


Jag har själv ägt minst ett exemplar av varje kaliber igenom åren och för den som främst tänker använda sitt vapen för informell plinking på självmarkerande eller improviserade mål som tomburkar, snurrmål och liknande så kan de grövre kalibrarna vara väldigt bra val, i synnerhet om de används ihop med öppna riktmedel. Dessa större diaboler är enklare att ladda samtidigt som de ger en tydligare träffmarkering hos målen. Vill man istället ha flackaste tänkbara projektilbana, kanske för tävlingar inom HFT/FT, så kan istället kaliber 177 vara ett bättre val. Tänkvärt är dock att diaboler med kaliber 20 är betydligt svårare att hitta och både kaliber 20 och 22 har dyrare ammunition än kaliber 177 samt färre sorter att välja mellan.


Avslutningsvis så har Weihrauch en solid position i prisklassen under 2000 kr. Inga andra konkurrenter har ännu kunnat erbjuda en motsvarande komplett modell med lika hög kvalité till ett likvärdigt eller lägre pris. Lilla HW30S är något så ovanligt som ett nytillverkat vapen med själ. Den är inte modern och detta är lustigt nog en stor tillgång. Modellen är gammaldags men på ett genuint och ärligt sätt. Det handlar om stål och trä, det är hantverk och kvalité snarare än glatt svart hårdplast och påklistrade dekaler. Modellen är anonym och finns inte hos alla jaktaffärer, på Hobbex eller i stormarknaderna. Detta är ett vapen mera för kännaren, som vet att det finns skillnader även mellan luftvapen och som förmår att särskilja dessa. Flexibiliteten är stor, modellen fungerar perfekt för allt ifrån sommarstugeskytte hos totala nybörjare till precisionsvapen för tävlingsskytte hos kompromisslösa luftvapenentusiaster. Det kvittar om man är kille eller tjej, ung eller gammal, helt okunnig eller vapenfantast – en HW30S har förmågan att tillfredställa i princip alla människors behov av ett basalt enkelt och roligt luftgevär och till ett pris som alla har råd med. Inte konstigt att en sådan modell har fått en kult omkring sig med en veritabel armé av följeslagare världen över. Det är den väl värd!



















 
 
Ingen bild

k

17 april 2011 10:20

Pratade med Tobbe nyligen när jag skulle köpa en HW30s och tydligen levereras dom med de fiberoptiska siktena nuförtiden. Dom funkar ju men skulle personligen hellre haft de traditionella.

Johnny Ottosson

17 april 2011 14:09

Tyvärr så har man stegvis förbilligat modellen och de fiberoptiska riktmedlen är en tydlig bekräftelse på detta.

 
Ingen bild

joi

17 april 2011 18:53

Alla nya Weihrauch har blivit förärade med Truglo. Dock inte HW 90.

 
Ingen bild

ts

12 december 2012 11:04

Hej,

Vilket sikte har du på bilden? Och vilket sikte som även inte är för dyrt skulle du rekommendera för modellen?

 
Ingen bild

Johan A

3 februari 2013 16:52

Jag läste nyss nånstans att hw30 har det problemet att om man inte lägger en plastskena på laddarmen så kan komptuben repas. Inget du har sagt nångång. Och jag har aldrig hört det förr.

Johnny Ottosson

3 februari 2013 18:47


Själv har jag haft fyra stycken HW30S men aldrig upplevt detta.

Dock känner jag till att fenomenet förekommer.

Det kanske skiljer ifrån ex till ex?

 
Ingen bild

Johan A

6 februari 2013 20:53

Nu har jag hämtat ut ännu ett hw30 och kvaliteten är inte sämre på detta exemplaret än på dom andra jag har. Dessutom inget truglo plast heller. Järn och trä precis som vanligt.

Johnny Ottosson

6 februari 2013 21:25

Härligt!

 
Ingen bild

Silwer

7 februari 2013 01:47

Hw30 och hw50 kan lida av det som tas upp här, man får fula märken av laddarmen i cylindern, har uppvisats på många bilder och har tagits upp med fabriken som iaf inte utåt sett brytt sig.

Dessa brukar sätta en plastskena som skydd på armen så funkar det sen, men jag kan ändå förstå irritationen, de har tagit steget förbi Hatsan och Gamo och köpt ett märkesvapen och så blir det så här direkt.

Så problemet är inte påhittat men drabbar tydligt nog inte alla exemplar, lite som vissa totalt nedslitna hw97ors pistonger, såg förjävlig ut, har inte hittat sömre i nån av de betydligt simplare vapen jag äger och som gått mycket, men heller inget standardfall då det bara kommit upp några ggr.

 
Ingen bild

kj

7 februari 2013 12:33

bra att det ännu görs luftgevär som är lättspända,många vill ju ha så mycket kraft i fjädervapen så dom blir jobbiga,tex hatsan har ju fjädrar så deras järnspett inte är roliga att spänna och dålig prescion blir det,nä vill man ha kraft är pcp enda vägen och gå

 
Ingen bild

Silwer

7 februari 2013 13:23

Tyvärr går många efter just den coola utgångshastigheten mest vid köp, och då ställs Patriotkopian Hatsan 125 mot en hw30 i pris.

Att det ena blir en enorm åra, helt oduglig i 10j och rent irriterande för de flesta i fullfart tänker få på före.
Bra grund för tuning dock, övriga köp nåt som är färdigbygt av folk som kan.

 
Ingen bild

Johan

7 februari 2013 15:57

Ja du Silwer. Jag vill inte påstå att hatsan är helt oduglig i 10j. Jag har en Hatsan 95 sas i cal 25 10j. Och jag skjuter bra med den ut till 25 meter så det är nog den som håller i bössan som är oduglig.

 
Ingen bild

Silwer

7 februari 2013 17:57

Så här funkar det, oavsett märke så är fjädervapen bygda för ett tänkt effektområde.

En stor cylinder men med en otroligt slö fjäder för att sägta ner 30-40 till 10j blir en enorm locktime, dvs tiden från du trycker på avtryckaren och fjäder med pistongen accelererar i cylindern för att slutligen blpsa ur kulan i pipan.

En lån sådan gör att du hinner röra dig en hel del innan diabolen lämnat pipan, dvs dåligt.

Ett vapen med svepyta och tanke på lägre effekt kommer kännas bra där och rappare.

Så det var ingen Hatsanhatgrej, en hw80 tex. Drabbas lika de med tex.

 
Ingen bild

Johan

7 februari 2013 19:10

Därav anledningen till fullblåsfjädern i min hw80k. Skjuter dock väldigt sällan med den eftersom jag inte vill slita på den.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards