Airpang

Direktlänk till inlägg 8 maj 2010

Showdown in Onsala

Av Johnny Ottosson - 8 maj 2010 17:15


 

Första tävlingen 2010



Idag var det dags för årets första tävling och trots ett sällsynt otrevligt väder med runt 10 sekundmeter och regn som övergick i rejäla mängder regn samt en rå kyla på omkring 5 plusgrader så kom ändå imponerande många tävlanden -29 st !!


Onsala Luftgevärsklubb har under åren byggt upp ett genuint gott rykte ibland entusiasterna som en välstrukturerad och populär klubb för tillställningar av det här slaget och detta bidrog sannolikt till den goda uppslutningen, vädret till trots.

Med flera namnkunniga och erkänt duktiga skyttar borta (Holmström, Gullbrand & Svetlicic) samt de ursla väderleksförhållandena så trodde nog de allra flesta att poängen skulle bli förhållandevis låga. Det blev de också, med endast fyra tävlande i stora klassen som gick över 30 poäng.

Länge såg det ut att bli en uppgörelse mellan Ubbe och Sandstig vilka båda låg på 34 poäng, strax före undertecknad som med 31 poäng hade en bronsplats säkrad, tack vare ett bra vapenval för dagen - FX Airguns Independence.

Då blandade sig emellertid Lasse Laursen in i leken och fångade det magiska flytet med sin favoritbössa, en FX Airguns Cutlas. Med skytte på en närmast savant nivå så presterade han otroliga 38 poäng av 40 poäng möjliga och bar hem förstapriset med god marginal. Riktigt övermänskligt presterat med tanke på väderförhållanderna.


Med guldet borta så fick Ubbe och Sandstig istället kämpa om silverplatsen, varpå jag själv blev av med bronsplatsen. Ubbe hade dagen till ära sannolikt drabbats av ett rejält hjärnsläpp då han beslöt sig för att möta Sandstigs nya FX Airguns Royale med sin egen gamla Gsor..?!?

Istället för att själv ställa upp med sin egen FX Airguns Royale så lyckades dock Ubbe igenom ren skjutskicklighet kompensera underläget i materialval och bjuda Sandstig på en spännande särskjutning, något som han emellertid förlorade. En taggad och segersugen Sandstig sköt stabilt och med stort självförtroende varpå hans FX Airguns Royale skåpade ut Ubbes klenkalibriga Gsor med marginal.

Det blev med andra ord en spännande och intressant upplösning på dagens drama och trots vädret en av de mest lyckade tävlingarna.

När det gäller otur på marginalen så stod dock Sandstig och Peter Aphede i en särställning.

Tidigare så lottade man ut förstapriset, som i år var en generöst sponsrad FX Airguns Independence från fabriken, men denna gång så tillföll förstapriset istället segraren i den stora klassen, PCP 10J+. Sandstig missade ju detta då Laursen slog hans 34 poängs resultat med sina egna förkrossande 38 poäng men till råga på allt så drog Sandstig första vinstlotten på lotteriet (som normalt hade varit förstapriset, geväret). Nu blev det istället ett kikarsikte, sponsrat av Fond-produkter. Så nära, två gånger om, men inte ända fram.

Herr Aphede hade också 2  x otur dagen till ära, först så läckte ventilen i hans FX Airguns Typhoon varpå han raskt beslöt sig för att tävla med sitt backupvapen - en Evanix Blizzard. Men vad händer? Efter halva tävlingen så börjar det vapnet också läcka, av samma anledning - hur stor är risken för detta, statistiskt sett?

Peter fick med pysande bössa istället kuta resten av banan runt i det av hällregn snorhala gräset för att skjuta klart alla sina stationer innan luften var borta ur vapnet. Mindre meckande i sista stund direkt innan nästa tävling, eller hur Peter?

Kalle Kallander var också en man med oflyt, han lyckades med konststycket att låsa in nycklarna till sin Lexus i densamma och fick lösa detta genom att bokstavligt talat slå näven igenom en sidoruta. Efter att ha bandagerat handen och silvertejpat ihop resterna av rutan så blev det 30 mil motorväg hem i regn och med en nödtorftigt lagad sidoruta.

Hursomhelst så var det en rolig och utmanande tävling med riktigt många tävlanden, givet det ursla vädret, och extra kul var det naturligtvis med framgångarna för Team Ödsmål där Sandstig bärgade två silver och jag själv fick nöja mig med en fjärdeplats. Hos fabrikaten så var toppenlistan naturligtvis belägrad av diverse vapen från FX Airguns förutom plats 3 och 5 som togs av Gsor, mycket bra jobbat av Ubbe och Kalle Kallander som kom såpass långt med dessa vapen. En komplett resultatlista, som även upptar de mindre klasserna, kommer säkerligen online under kvällen på http://www.ftsverige.se/

Nu närmast ligger Falun 29/5 och Laxå 19/6.

Väl mött allesammans och tack för en fin tävling, Onsala.

 
 
Ingen bild

zeke-cool

8 maj 2010 19:48

Jag tycker att man skulle lottat ut Independence
bössan så alla deltagare hade haft samma chans att vinna den!Jag tycker också att priser i de olika klasserna ska bara vara pokaler eller plaketter plus äran att vinna!

 
Ingen bild

Jan E

8 maj 2010 21:16

Å du ska vara en indipendens skribent, som värnar om skyttet .. mm eller hur

Nu tar jag bort denna blogg från favoriter.....

 
Ingen bild

Johnny

9 maj 2010 00:35


Man kan ha olika syn på vad som hade varit bäst för vapnet, utlottning eller prestationspris. Det finns goda argument för båda varianterna som jag ser saken.

Dock så..

Sponsring kommer inte automatiskt och en sponsor ska naturligtvis ha full rätt att erhålla en motprestation och detta kan vara allt från exponering av sitt varumärke till hur sponsorgåvan ska delas ut.

Min uppfattning är att sponsorns önskemål bör respekteras enär sponsringen kräver en god respekt ifrån båda sidor, en överenskommelse helt enkelt.

Utgångsläget är plaketter/pokaler till första-, andra- och tredjepristagaren. Allt därutöver är sponsring och kan variera ifrån tävling till tävling, man får alltså se detta som en ren bonus och inget gudagivet.

Ett annat synsätt, som jag har full respekt för, är att man inte har några sponsorgåvor överhuvudtaget. Dock så är min personliga uppfattning, baserat på övertygelsen att båda parter tjänar på sponsring som fenomen för att driva sporten vidare, att konceptet som sådant har fler fördelar än nackdelar.

Jan E: Jag skriver inte bara om Independence så om det kommer ett o annat inlägg om andra vapen, tävlingar eller händelser runt luftvapenvärlden så får man acceptera detta också, exempelvis som de senaste dagarna.

 
Ingen bild

Erik

9 maj 2010 09:23

Grattis Lasse!!!!!

 
Ingen bild

MR

10 maj 2010 13:47

Tror Jan syftar på din sågning av G-sor, inte på vad du skriver om för stunden.

 
Ingen bild

Johnny

10 maj 2010 16:03


Sågning o sågning, vad hade du valt själv i en avgörande särskjutning under dessa blåsiga förhållanden, en Gsor eller en Royale med ST-pipa...?

Ubbe hade kommit längre med ett bättre vapen helt enkelt, Ubbe är en duktig skytt.

 
Ingen bild

MR

11 maj 2010 19:59

Det vapen jag skjuter bäst med, troligen utan ST-pipa, snarare garanterat utan.

 
Ingen bild

MR

11 maj 2010 20:20

Forts... äger ju inget vapen med ST pipa, själv är jag inte helt övertygad om dess förträfflighet framtiden får utvisa vad som fungerar bäst.

 
Ingen bild

Lasse

11 maj 2010 23:22

Tack Johnny för dom värmande orden om oss i Onsala Luftgevärsklubb.

Vad det gäller priset från FX Airguns, så var det ett krav från Fredrik Axelsson att den som sköt bäst i någon av PCP klasserna skulle vinna hans Independence. Rätt eller fel?

Och just denna dag så var det jag, vilket jag är mycket glad och stolt över. En än gång. TACK FX Airguns.

 
Ingen bild

Johnny

12 maj 2010 18:37

Man kan ha olika åsikter om Fredriks beslut men jag tycker nog det var sunt att respektera sponsorns vilja under dessa omständigheter.

Lite komiskt att du som jobbade för att den skulle lottas ut vann den på skjutskickligheten..

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards