Airpang

Direktlänk till inlägg 18 april 2010

En dag i köket..

Av Johnny Ottosson - 18 april 2010 16:15


 

Gelatintillverkning



Idag ska vi kolla lite på hur man enkelt och billigt framställer gelatinblock som man kan använda att skjuta på i syfte att studera hur olika diaboler reagerar när de bromsas in.


  

Gelatin från ICA - 11.90 kr/st

 

Gelatin, geleringsmedel som utvinns ur kollagen vilket är det huvudsakliga proteinet hos däggdjur. Rent kemiskt består gelatin typiskt av 90 % protein och cirka 10 % vatten och endast spår av salter. När vi hittar gelatin i olika maträtter så har det tillsatsbeteckning E441. Gelatin har en mängd unika egenskaper varav den viktigaste är förmågan att bilda termoreversibla geler som stelnar vid avkylning och smälter vid ökad temperatur vilket sker inom ett snävt temperaturintervall.


Råvaran härstammar från slaktbiprodukter från djur som vid veterinärkontroll godkänts som människoföda. Proteinet (kollagenet) utvinns från råvarorna genom hydrolys, det vill säga det extraheras i varmt vatten. Det proteinhaltiga vattnet går därefter igenom olika steg som rening, avsaltning, förtjockning, sterilisering, och torkning. Den aktuella lagstiftningen för gelatintillverkning i Sverige och Europa ställer höga och detaljerade krav på bakteriologisk och kemisk renhet.


Nåväl, nog om detta...

Gelatin köper man enklast hos ICA som har detta som centralt lagerlagd vara vilket betyder att man kan köpa dessa hos i princip alla ICA-butiker över hela Sverige. Varianten som jag använde heter "Favorit Gelatin, Extra Guld" och ser ut som på bilden ovan. Varje förpackning innehåller 50 gram och kostar ungefär 12 kr, inklusive moms. Det är möjligt att man kan köpa större förpackningar till ett ännu bättre kilopris hos någon affär typ Willys eller City Gross som säljer till konditorier och liknande. Jag och Sandstig håller på att undersöka detta närmare.

Tilläggas bör kanske för ordningens skull att receptet och utvecklingen av processen som jag här ska beskriva har den gode Sandstig trixat fram själv och detta lyfte jag naturligtvis på hatten för då undertecknad inte känner sig lite hemmastadd i köket som den ynglingen...


När man nu har köpt sina gelatinförpackningar, räkna med 2 st förpackningar (á 50 gram vardera) till varje liter vatten, så är det bara att starta upp. Jag gjorde så att jag hettade upp 1 liter vatten till 60 grader, här är en ugnstermometer ett lämpligt redskap, varpå jag sedan hällde en halv liter i en plastkanna med lock. Därefter hällde jag i pulvret och sedan ytterligare en halv liter vatten. Sedan var det bara till att skaka som en besatt.

Viktigt är dock att vattnet håller minst 60 grader, är det bara lite svalare än så (drygt 50 grader i mitt fall) så löser sig inte medlet fullständigt utan bildar klumpar som i sin tur ger inneslutningar i gelatinet och sätter ner dess transparans. Rätt temperatur är alltså mycket viktigt och besparar en dessutom ifrån spefulla kommentarar ifrån exempelvis en närvarande hustrus muttranden om att man inte ens kan tillreda gelatin...

  

En sats (!) gelatin, det vita är oupplöst pulver på grund av låg temp.



När pulvret är finfördelat så häller man över det i en form, jag valde en form för sockerkakor som rymde precis en liter. Sedan skickar man in det i kylskåpet där de så sakterliga kan börja stelna. Sandstig menar ett 36 timmar är lagom för 2 liter och jag tänker pröva om 1 liter blir färdigt på 24 timmar. Gelatinet löser man ur formen på omvänt sätt, man ställer formen i en ännu större form som innehåller varmt vatten. Rätt snart efter nedsänkningen så kan man ta ur gelatinformen, vända den upp-o-ner för att knacka ur gelatinklumpen.

Sedan är det bara o skjuta...

I nästa del ska jag pröva Ultrashock i gelatinet ovan och sedan ska långpannan fyllas med en betydligt större mängd för ett test av Lonestar jämförd sida vid sida med Ultra och CZ200. Själv är jag nyfiken på hur en halv meter gelatin reagerar på en kaliber 25 Baracuda efter 50-80 meter...

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards