Airpang

Direktlänk till inlägg 16 april 2010

Diaboltest - del 2

Av Johnny Ottosson - 16 april 2010 11:00


 

Ultrashock i Ultra kaliber 22Idag fortsatte testen av diabolerna och nu var tiden kommen för kaliber 22. Testvapen var som vanligt min BSA Ultra och avståndet var 30 uppmätta meter. Referensdiabolen, den som går bäst i min Ultra, var HN Baracuda.


Let´s roll...


  

Här var det fem skott i rak följd med Ultrashock
Till saken hör att JSBs olika diaboler aldrig har presterat speciellt bra i min Ultra, på sin höjd så har de varit mediokra. För att få mycket bra resultat så verkar båda mina BSA kräva HN, i båda fallen Baracuda men även Field Target & Trophy kan duga i brist på tungviktarna.


Döm då om min förvåning när första gruppen med Ultrashock såg ut som ovan..?!?


Den mäter, trots en flyer, helt acceptabla 24 mm - utan flyern så blev det 12 mm, vilket är under de 15 mm som jag kräver av ett PCP på 30 meter med optimal ammunition. Vid den gränsen (halva "likaregeln") sätter jag den etiska gränsen för vad som exempelvis känns rimligt att använda för skott mot levande mål.


Klart bättre än vad jag hade förväntat med andra ord och den klart bästa JSB-produkten hittils för min Ultra.


Men...


Alla kan få EN bra tavla, om inte annat med lite tur. Hur blir resultatet om jag skjuter fler skott, i löpande följd, på samma avstånd - sida vid sida med mästaren Baracuda..?


Då kör vi..


  

Anm. ringen är 25 mm, ritad från konturen av en svensk enkrona

 

På den vänstra sidan om strecket så har vi den regerande mästaren, Baracudan, jämfört med utmanaren Ultrashock på den högra sidan. Totalt 20 skott i en rak följd, växelvis på varje sida strecket. Tio skott för vardera sorten.


Utfall:


Baracudan: 24 mm - bästa 9 skott: 20 mm

Ultrashock: 39 mm - bästa 9 skott: 34 mm


Här kan man se några intressanta saker. Till och börja med så är min Ultra inte speciellt bra i precisionshänseende jämfört med CZ och Lonestar. Detta är helt klart det luftgevär som jag äger med sämst teknisk egenprecision. Tio skott med exempelvis CZ hade enkelt halverat grupperna för Baracudan ovan. Min Lonestar ger lätt bättre värden än 24 mm för 10 skott på 50 meter!

Dock så kan man konstatera att om man skulle använda Ultrashock till exempelvis skyddsjakt mot duva så hade sannolikt precisionen på 20-25 meter gott och väl räckt för uppgiften. Ultrashock är också en av få diaboler som uttryckligen är skapade för att expandera enligt de direktiv som NVV har satt upp för bruk vid skyddsjakt med luftgevär.

Så, vi vet alltså att det finns precision som räcker till uppgiften men hur bra fungerar Ultrashock när man väl träffar? Vad händer med det som påskjuts på 20-25-30 meters avstånd med en Ultrashock på cirka 180 mps Vo..?

Detta, o lite andra aspekter runt nya Ultrashock ska vi reda ut i nästa del av diaboltesterna - då ska vi testskjuta och mäta expansionen av div diaboler i gelatin.

Innan dess så kommer dock precisionstest av 22 Ultramag, tvillingdiabolen till Ultrashock, samt ett intressant inlägg om hur/var man köper/tillreder en egen liten sats av gelatin för diabolteständamål. Ett inlägg som den gode Sandstig ska vägleda oss igenom där han delar med sig av sitt eget specialrecept.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Superbee

17 april 2010 00:30

Det är kul att se dina tester Johnny! Keep ´em coming!

 
Ingen bild

Johnny

17 april 2010 07:47

Tack så mycket. Tyvärr sket det sig med gelatinet så jag ska mata fram en ny sats ikväll så får vi se hur det går i morgon.

 
Ingen bild

Dudda

18 april 2010 00:09

Tusan då, ser fram emot detta test, hoppas det går vägen nu.

 
Ingen bild

Johnny

18 april 2010 09:53

Det kommer men det tar bara lite extra tid. Jag experimenterade lite med avvikelser ifrån Sandstigs orignalrecept bara för att trixa lite och fördelen är ju att man lär sig på detta, även om det inte var så kul att förklara för hustrun varför hennes bakform var fylld med något som närmast liknande cement...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se