Airpang

Direktlänk till inlägg 16 april 2010

Diaboltest - del 2

Av Johnny Ottosson - 16 april 2010 11:00


 

Ultrashock i Ultra kaliber 22



Idag fortsatte testen av diabolerna och nu var tiden kommen för kaliber 22. Testvapen var som vanligt min BSA Ultra och avståndet var 30 uppmätta meter. Referensdiabolen, den som går bäst i min Ultra, var HN Baracuda.


Let´s roll...


  

Här var det fem skott i rak följd med Ultrashock




Till saken hör att JSBs olika diaboler aldrig har presterat speciellt bra i min Ultra, på sin höjd så har de varit mediokra. För att få mycket bra resultat så verkar båda mina BSA kräva HN, i båda fallen Baracuda men även Field Target & Trophy kan duga i brist på tungviktarna.


Döm då om min förvåning när första gruppen med Ultrashock såg ut som ovan..?!?


Den mäter, trots en flyer, helt acceptabla 24 mm - utan flyern så blev det 12 mm, vilket är under de 15 mm som jag kräver av ett PCP på 30 meter med optimal ammunition. Vid den gränsen (halva "likaregeln") sätter jag den etiska gränsen för vad som exempelvis känns rimligt att använda för skott mot levande mål.


Klart bättre än vad jag hade förväntat med andra ord och den klart bästa JSB-produkten hittils för min Ultra.


Men...


Alla kan få EN bra tavla, om inte annat med lite tur. Hur blir resultatet om jag skjuter fler skott, i löpande följd, på samma avstånd - sida vid sida med mästaren Baracuda..?


Då kör vi..


  

Anm. ringen är 25 mm, ritad från konturen av en svensk enkrona

 

På den vänstra sidan om strecket så har vi den regerande mästaren, Baracudan, jämfört med utmanaren Ultrashock på den högra sidan. Totalt 20 skott i en rak följd, växelvis på varje sida strecket. Tio skott för vardera sorten.


Utfall:


Baracudan: 24 mm - bästa 9 skott: 20 mm

Ultrashock: 39 mm - bästa 9 skott: 34 mm


Här kan man se några intressanta saker. Till och börja med så är min Ultra inte speciellt bra i precisionshänseende jämfört med CZ och Lonestar. Detta är helt klart det luftgevär som jag äger med sämst teknisk egenprecision. Tio skott med exempelvis CZ hade enkelt halverat grupperna för Baracudan ovan. Min Lonestar ger lätt bättre värden än 24 mm för 10 skott på 50 meter!

Dock så kan man konstatera att om man skulle använda Ultrashock till exempelvis skyddsjakt mot duva så hade sannolikt precisionen på 20-25 meter gott och väl räckt för uppgiften. Ultrashock är också en av få diaboler som uttryckligen är skapade för att expandera enligt de direktiv som NVV har satt upp för bruk vid skyddsjakt med luftgevär.

Så, vi vet alltså att det finns precision som räcker till uppgiften men hur bra fungerar Ultrashock när man väl träffar? Vad händer med det som påskjuts på 20-25-30 meters avstånd med en Ultrashock på cirka 180 mps Vo..?

Detta, o lite andra aspekter runt nya Ultrashock ska vi reda ut i nästa del av diaboltesterna - då ska vi testskjuta och mäta expansionen av div diaboler i gelatin.

Innan dess så kommer dock precisionstest av 22 Ultramag, tvillingdiabolen till Ultrashock, samt ett intressant inlägg om hur/var man köper/tillreder en egen liten sats av gelatin för diabolteständamål. Ett inlägg som den gode Sandstig ska vägleda oss igenom där han delar med sig av sitt eget specialrecept.

 
 
Ingen bild

Superbee

17 april 2010 00:30

Det är kul att se dina tester Johnny! Keep ´em coming!

 
Ingen bild

Johnny

17 april 2010 07:47

Tack så mycket. Tyvärr sket det sig med gelatinet så jag ska mata fram en ny sats ikväll så får vi se hur det går i morgon.

 
Ingen bild

Dudda

18 april 2010 00:09

Tusan då, ser fram emot detta test, hoppas det går vägen nu.

 
Ingen bild

Johnny

18 april 2010 09:53

Det kommer men det tar bara lite extra tid. Jag experimenterade lite med avvikelser ifrån Sandstigs orignalrecept bara för att trixa lite och fördelen är ju att man lär sig på detta, även om det inte var så kul att förklara för hustrun varför hennes bakform var fylld med något som närmast liknande cement...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards