Airpang

Direktlänk till inlägg 27 mars 2010

Luftvapenreklam

Av Johnny Ottosson - 27 mars 2010 10:00


 

Mad Men Miracle



För er som har missat den suveräna TV-serien Mad Men så rekomenderas denna till det varmaste. Reklam, o naturligtvis luftvapenreklam, är ännu en gång temat för dagens blogg. Jag gillar, som ni säkert har märkt, udda gamla reklamblad och annonser för luftgevär anno dazumal, jag hoppas ni gör detsamma?


Idag kör vi dessutom ännu en gång material om Webleys underbara Mk II, en modell som ligger mig varmt om hjärtat. Vi får väl kalla detta en slags dubbelkoncept då både reklam och Mk II har varit objekt för bloggen tidigare.


För dagen så tänkte jag presentera en av de allra äldsta reklambladen som jag har hittat för Mk II och den är bara så helt enkelt underbar..

Av rent praktiska skäl, bloggens begränsningar, så kör jag lite mindre bilder här i bloggen men längst ner på dagens inlägg så finns det direktlänkar till bilderna på en plats där jag har laddat upp dem i större format så att de blir tydligare att läsa för den som vill fördjupa sig ytterligare i dem.  


Första sidan.


Omslaget berättar vad det handlar om - ett luftgevär. Webley har sedan ett par år tillverkat luftgevär och kvalitén står naturligtvis inte deras krutvapen efter. Pedagogiskt så förklarar man tydligt att en lång pipa förbättrar (den praktiska) precisionen, vapnet kan enkelt demonteras för transport, de olika riktmedlen beskrivs och man infogar till och med en skötselkommentar om smörjbehovet (!).


När såg ni förresten sist ett fabriksnytt luftgevär som tillverkades med stock av utvald valnöt med handskuren nätskärning samt bakkappa av horn?



  

Andra sidan.


Kabang !!  Likt en telefonkatalog i knät så får läsaren här ett veritabelt lexikon presenterat framför näsan på sidan två. Här kan man läsa allt man önskar om modellen och även se den urgamla diskussionen om vilken kaliber man ska välja. Texten berättar även att 50 yards är en rimlig räckvidd samt att både kaniner och större skräpfågel är utmärkta mål för detta ypperliga luftgevär. Mera till sannlingen hörande påstående är dock framhävandet om Webleys egen ytfinish för om det var något som verkligen, än idag, imponerar på betraktaren med dessa vapen så är det blåneringen. Finish har Webley alltid bemästrat till fulländning.


Mera svävande är man om utgångshastigheten, som blygsamt anges till "unknown" men försäkras ändå vara "super velocity", måhända hade man ingen kronograf?




  

Tredje sidan.


Just frågan om hastighet och precision föräras en helt egen sida, psykologiskt nog kombinerat med prislistan. Tja, kan man inte ange hastigheten i fps så kan man ju alltid rita av hur en diabol ser ut efter att ha slagit i solida objekt på diverse olika avstånd. Träffbilderna kan för övrigt den klentrogne läsare minsann själv få beskåda om han knallar in på huvudkontoret.



  

Fjärde sidan.


På publikationens baksida så kan man finna en bild på fabriken, något som var väldigt vanligt hos broschyrer för i princip alla brancher förr i tiden, inte bara skjutvapen. På denna tid så var Webley & Scott en instution och någon mer noga adressangivelse än "Weaman Street, Birmingham" ansågs inte behövas. Skulle man sedan behöva exempelvis en automatpistol så framgick det tydligt att detta också var något Webley levererade. Tänk så tiderna har förändras, inte minst i England, en gång imperiet som solen aldrig gick ner över.


Direktlänkar:


http://s64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/?action=view&current=Webley19301.jpg


*


http://s64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/?action=view¤t=Webley19302.jpg

*

http://s64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/?action=view¤t=Webley19303.jpg

*


http://s64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/?action=view¤t=Webley19304.jpg

 
 
Ingen bild

Tomten

27 mars 2010 11:31

Även jag blir helt hänförd av djupet i svunna tiders annonser. Webley annonsen är så bra att jag tänker skriva ut samt pryda väggen med bladet ”smashing proof of the velocity”.
Samtliga länkarna länkar till bild 1, har du möjlighet att fixa?

 
Ingen bild

Johnny

27 mars 2010 16:11

Tack för att du gjorde mig uppmärksam på detta, nu är länkarna reparerade.

 
Ingen bild

MR

27 mars 2010 16:59

Bilderna funkar inte alls nu... tycker det blev sämre... ;);)

 
Ingen bild

MR

28 mars 2010 20:14

http://s64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/?action=view&current=Webley19301.jpg

http://s64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/?action=view&current=Webley19302.jpg

http://s64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/?action=view&current=Webley19303.jpg

http://s64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/?action=view&current=Webley19304.jpg

 
Ingen bild

Tomten

29 mars 2010 17:25

Stort tack för bilderna!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards