Airpang

Direktlänk till inlägg 14 mars 2010

Dyrt...?

Av Johnny Ottosson - 14 mars 2010 10:30


 

 

Vad kostar det?


En vanlig fråga om just PCP är just kostnaden. En del upplever det som både dyrt och krånligt att skjuta PCP, dessutom så är man lite osäker på hur man sköter det praktiska med fyllningar, besiktningar av utrustningen och liknande.


Idag ska vi kolla lite närmare på vad det kostar och hur (o när) man gör vad.


För att fylla ett PCP så krävs det en fyllkälla och oftast så är detta numera en dykflaska. Dykflaskor brukar köpas endera av handlare (ex Hurricane) eller på annonssidor som till exempel Bocket. Priset på en flaska varierar lite med dess volym och i ännu större grad med när flaskan senast var besiktigad.


Desto mera tid det är kvar tills nästa besiktning, desto dyrare blir sådeles flaskan.


Normalt sett så brukar en vanlig flaska på 8 liter och 300 Bar i fint skick kosta mellan 2-3000 kr. En del har dock hittat fina flaskor för närmare tusenlappen och även om detta är ovanligt så är det inte helt omöjligt när flaskan har mycket kort tid kvar eller redan har gått ut i besiktningen.


Flaskor måste besiktigas och detta kostar normalt mellan 500-1000 kr, beroende på vem som gör det. Besiktningar genomförs vanligtvis av brandhandlare. Detta är företag som ofta heter "Brandtjänst-någonting" på Eniro och dessa brukar finnas i de flesta större städer. Ett annat alternativ är dykcenter, alltså lite större handlare som sysslar med dyksportutrustning.

En flaska kan besiktigas enligt två olika normer. Antingen så kan man besiktiga den för andningsluft och då kan man använda flaska under 5 år tills nästa besiktning måste ske, eller så besiktigar man dem för teknisk luft och då dröjer det hela 10 år tills nästa besiktning.

Skillnaden är att om flaskan är besiktigad för teknisk luft så får man inte lov att använda den för dykning, vilket kan sänka dess andrahandvärde för den som vill sälja den till en köpare som avser att ha den till just dykning. För luftskytte så är dock teknisk luft alltid att föredra och jag har min egen flaska besiktigad på detta.

Vid besiktningen så stämplar man in datum på flaskan. Dels när den blev besiktigad och dels när besiktningen löper ut (månad/år). Detta gör att man lätt kan se hur flaskan är besiktigad (andning/teknisk luft) och när det är dags för nästa besiktning.

När man besiktigar flaskan så ser man på hur sliten den är, om den behöver renoveras eller om någon del till den (exempelvis kranen) behöver ersättas med nya delar. Om man har riktig otur så är flaskan så dålig att den inte kan renoveras utan måste då kasseras. En enkel översyn på en fräsch flaska brukar kosta runt 500 kr medan samma översyn med en inre blästring kan kosta en tusenlapp, ifall flaskan är mindre fräsch. En komplett kran brukar kosta 500-1000 kr men som regel så kan dessa renoveras för någon hundralapp.

En godkänd besiktning innebär att flaskan är fräsch nog för att kunna användas det antal år som kunden har önskat, 5 eller 10 år. Om flaskan inte är besiktigad och korrekt stämplad så får man inte lov att fylla den och min personliga erfarenhet är att de som fyller ALLTID är MYCKET noga med att alla stämplar är korrekta innan de påbörjar fyllningen.

Det är alltså INGEN idé att dyka upp med en icke godkänd flaska hos någon som fyller flaskor, då kommer de inte att vilja befatta sig med flaskan.

När man sedan får flaskan ifrån besiktningen så är den normalt fylld och skjutandet kan börja (eller återupptas).

Fyller flaskan gör man därefter normalt hos Räddningstjänsten i din lokala kommun eller hos en dykshop. Priset brukar vara ca 50 kr men lokal variation kan förekomma. Dykshoppar brukar erbjuda "10-kort" för en bestämd summa, typ 650 kr, vilket gör att man kan fylla 10 gånger på ett sådant kort. Det kostar nästan alltid lika mycket att fylla flaskan oavsett hur mycket luft man fyller i den.

Vanligtvis så lämnar man flaskan ena dagen och hämtar den andra dagen eftersom flaskorna fylls stegvis och måste svalna mellan påfyllningsduttarna, detta gäller i synnerhet om det är stora volymer som ska fyllas.

Hur länge räcker då en fyllning?

Detta beror på hur stor tub vapnet har och hur många skott man får ut på en fyllning. Stora tuber ger färre överfyllningar och hög effekt hos vapnet ger färre skott på en överfyllning. Vi ska köra två exempel nedan på en FX Cyclone med 180 cc tub som ligger både på 10J och kaliber 177 samt 45J och kaliber 22:

Kaliber 177: från 200 Bar till 100 Bar, 8 liter och 300 Bar flaska = 42 fyllningar.

Kaliber 22: från 220 Bar till 120 Bar, 8 liter och 300 Bar flaska = 33 fyllningar.

Räknar man sedan att 177 ger 80 skott på en fyllning så har man på en flaska 3360 skott och att kaliber 22 ger 30 skott på en fyllning så har man 990 skott.

Man får alltså räkna med en hel del mindre skott på hög effekt.

Slår vi ut kostnaden för en flaskfyllning (50 kr) så blir luftkostnaden per skott 0.014 kr respektive 0.050 kr. På 500 skott räknat så blir kostnaden alltså 7 kr respektive 25 kr. Till detta så kommer kostnaden för ammunitionen.

För att fyllningen ska kunna komma ifrån flaskan till vapnet så krävs det dessutom någon form av överföringsmetod, vanligtvis ett fyllkit. Undantaget är en del vapen vars tub har inbyggd manometer och där man kan skruva hela tuben direkt på flaskan. Då krävs bara en adapter (som brukar medfölja vapnet). Exempel på detta är min egen CZ200T.

Ett fyllkitt kostar normalt runt 1000 kr men detta kan variera mellan 650 kr för ett privatimporterat kit från England till dryga tusenlappen hos fel handlare. Ett fyllkit består av en manometer, en tryckventil samt en anslutning till dykflaskan och en till en tunn kevlarslang.

Fyllkittet skruvas i dykflaskan och på slangens anslutning så sätter man en fyllnippel, vilket man vanligtvis får med vapnet. Sedan är det bara att fylla. Nippeln i vapnet, tryckventilen stängd och sedan öppnar man sakta flaskans kran tills manometerns nål har gått upp och visat önskat tryck. Fyllningen ska ske sakta, normalt 1 Bar per sekund, annars så kan manometern visa fel och man får in mindre luft i tuben än önskat (samt att tuben blir jättevarm).

När rätt tryck har uppnåtts så öppnar man hastigt tryckventilen varpå överskottsluften i slangen pyser ut med ett ljudligt läte. Därefter så kan nippeln tas ifrån vapnet och fyllningen är klar. Förvara alltid nippeln så dammtätt som möjligt, jag brukar ha den i en liten plastpåse.

Som man ser här så är det varken dyrt eller konstigt att fylla med tryckluft. Räknar man lite grovt så får man säga att en flaska med kit kostar 3000 kr och den kan utan vidare ge 2000 kr tillbaka efter 3-4 års tjänst. Kostnaden för luft är inte heller alarmerande hög så är man inne på tankarna om ett PCP så ser jag inte fyllandet som något större hinder.

Go ahead...

 
 
Ingen bild

Silwer

15 mars 2010 07:08

Jo det dyra i samanhanget är ju initialt när man faktiskt köper vapen och de andar sakerna man behöver, sen är ju luftgevär billiga om de nu inte går sönder hela tiden förstås.

Så de flesta tänker nog på PCP som dyrt för att en vettig bössa och det runtomkring lätt hamnar tiotusen utan vidare, oftast mer om man börjar från noll.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards