Airpang

Direktlänk till inlägg 11 mars 2010

Snabbare än snabb...?

Av Johnny Ottosson - 11 mars 2010 10:00


 

Locktime

 

Tiden det tar för en diabol att lämna pipan ifrån det exakta ögonblicket då avtryckaren släpper upphaket brukar vi kalla för Loctime. Önskvärt är att få en så snabb loctime som möjligt eftersom skytten då har mindre tid på sig att negativt påverka träffbilden med sina egna rörelser.


Fjäderluftvapen kan ju som bekant drivas med endera en spiralformad slagfjäder av ståltråd eller någon form av sluten enhet, vanligtvis en luftfjäder eller en gasfjäder. Luftfjädrarna fylls med luft (vanligtvis 25-30 Bar) och kan fyllas och tömmas med hjälp av en extern pump. Väl fyllda så behöver man inte längre använda luftpumpen för att kunna skjuta, alltså inte att sammanblanda med PCP.

Gasfjädrarna är däremot som regel fyllda med kvävgas och helslutna, de fylls ifrån fabriken och skulle då gå sönder så att de börjar läcka så får man kassera dem.

Ett populärt argument ifrån tillverkarna/försäljarna av gasfjädrar är att dessa bland annat skulle ge vapnet en snabbare locktime men är detta verkligen sant?

En entusiast i USA vid namn Mike Adams bestämde sig en gång för att testa påståendet och anordnade en testrigg för ändamålet. Han monterade en accelerometer i ringarna till lite olika luftgevär och satte sedan en likadan accelerometer på ett kulfång. De båda enheterna sammanfördes sedan i ett mätverktyg, en Fluke Model 123.

När skottet gick så analyserade Fluken början av vapnets rörelse, varaktigheten av rörelsen, riktningen (-arna) av rörelsen liksom diabolens anslag i kulfånget som bröt hela sekvensförloppet.

Det blev en snabb och riktigt brutal resa inne i dessa vapnens inre.

När upphaket släpper så accelereras pistongen fruktansvärt hårt, efter 6 millisekunder (6 tusendels sekund) så når pistongen redan sin maximala hastighet och då bär den 20G. Efter bara 1.8 millisekunder senare så är slaget nästan färdigt och luftkudden framför pistongen börjar brutalt bromsa upp pistongen varpå den peakar på över 50G (accelerometerns skala räckte inte över 50G) åt andra hållet (gissa hur kikarsiktet mår).

Pistongen färdas nu bakåt i ett (relativt sett) lugnare tempo och redan bakåt tar 20 millisekunder. Därefter vänder den ånyo framåt och landar i viloläge längst fram efter totalt 25 millisekunder.

Den riktigt intressanta delen av testen var dock att alla vapen visade i princip samma värden. Slutsatsen av detta kan bara vara att de endera faktiskt har samma tidsintervaller (likvärdig locktime) eller att skillnaderna mellan vapnen är mindre än vad utrustningen förmår att registrera.

Skillnaden i locktime mellan de olika drivkällorna är alltså i praktiken obefintlig, om den ens existerar.

Men...?

Många entusiaster säger sig kunna svära på att gasfjädervapnet känns snabbare, ofta avsevärt snabbare. Talar de i nattmössan då eller vadå?

Adams teori och svar på dessa erfarenheter var att de traditionella slagfjädrarna eftervibrerar under en längre tid (relativt sett) efter skottet och bristen på de här eftervibrationen hos de slutna fjädrarna lurar skytten till slutsatsen att dessa har en snabbare locktime. På motsvarande sätt så kan ett vältunat fjädervapen med konventionell slagfjäder upplevas som väldigt mycket snabbare i sin locktime än samma vapen i sitt standardutförande.


 
 
Ingen bild

Gösta_80

11 mars 2010 23:17

spännande analys de där..
va var de för effektutag på vapnen i testet och var de stor skillnad i kraft mellan gasfjädrarna och spiralerna eller låg dom på samma anslagsenergi?

 
Ingen bild

Johnny

12 mars 2010 07:50

Eftersom det var i USA och vapnen skulle vara jämförbara med varann så var det två stycken Beeman R1 (HW80) med kaliber 20.

Den ena med gasfjäder och den andra med original stålfjäder.

 
Ingen bild

Silwer

13 mars 2010 00:52

Men nog måste mekaniskt skrammel minska med en gasfjäder?

Locktimen kanske bara är nåt man inbillar sig, man är ju inte svårövertygad när man sjäv köpt grejor och monterat.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards