Direktlänk till inlägg 11 mars 2010
Locktime
Tiden det tar för en diabol att lämna pipan ifrån det exakta ögonblicket då avtryckaren släpper upphaket brukar vi kalla för Loctime. Önskvärt är att få en så snabb loctime som möjligt eftersom skytten då har mindre tid på sig att negativt påverka träffbilden med sina egna rörelser.
Fjäderluftvapen kan ju som bekant drivas med endera en spiralformad slagfjäder av ståltråd eller någon form av sluten enhet, vanligtvis en luftfjäder eller en gasfjäder. Luftfjädrarna fylls med luft (vanligtvis 25-30 Bar) och kan fyllas och tömmas med hjälp av en extern pump. Väl fyllda så behöver man inte längre använda luftpumpen för att kunna skjuta, alltså inte att sammanblanda med PCP.
Gasfjädrarna är däremot som regel fyllda med kvävgas och helslutna, de fylls ifrån fabriken och skulle då gå sönder så att de börjar läcka så får man kassera dem.
Ett populärt argument ifrån tillverkarna/försäljarna av gasfjädrar är att dessa bland annat skulle ge vapnet en snabbare locktime men är detta verkligen sant?
En entusiast i USA vid namn Mike Adams bestämde sig en gång för att testa påståendet och anordnade en testrigg för ändamålet. Han monterade en accelerometer i ringarna till lite olika luftgevär och satte sedan en likadan accelerometer på ett kulfång. De båda enheterna sammanfördes sedan i ett mätverktyg, en Fluke Model 123.
När skottet gick så analyserade Fluken början av vapnets rörelse, varaktigheten av rörelsen, riktningen (-arna) av rörelsen liksom diabolens anslag i kulfånget som bröt hela sekvensförloppet.
Det blev en snabb och riktigt brutal resa inne i dessa vapnens inre.
När upphaket släpper så accelereras pistongen fruktansvärt hårt, efter 6 millisekunder (6 tusendels sekund) så når pistongen redan sin maximala hastighet och då bär den 20G. Efter bara 1.8 millisekunder senare så är slaget nästan färdigt och luftkudden framför pistongen börjar brutalt bromsa upp pistongen varpå den peakar på över 50G (accelerometerns skala räckte inte över 50G) åt andra hållet (gissa hur kikarsiktet mår).
Pistongen färdas nu bakåt i ett (relativt sett) lugnare tempo och redan bakåt tar 20 millisekunder. Därefter vänder den ånyo framåt och landar i viloläge längst fram efter totalt 25 millisekunder.
Den riktigt intressanta delen av testen var dock att alla vapen visade i princip samma värden. Slutsatsen av detta kan bara vara att de endera faktiskt har samma tidsintervaller (likvärdig locktime) eller att skillnaderna mellan vapnen är mindre än vad utrustningen förmår att registrera.
Skillnaden i locktime mellan de olika drivkällorna är alltså i praktiken obefintlig, om den ens existerar.
Men...?
Många entusiaster säger sig kunna svära på att gasfjädervapnet känns snabbare, ofta avsevärt snabbare. Talar de i nattmössan då eller vadå?
Adams teori och svar på dessa erfarenheter var att de traditionella slagfjädrarna eftervibrerar under en längre tid (relativt sett) efter skottet och bristen på de här eftervibrationen hos de slutna fjädrarna lurar skytten till slutsatsen att dessa har en snabbare locktime. På motsvarande sätt så kan ett vältunat fjädervapen med konventionell slagfjäder upplevas som väldigt mycket snabbare i sin locktime än samma vapen i sitt standardutförande.