Airpang

Direktlänk till inlägg 29 januari 2010

Made in Japan...

Av Johnny Ottosson - 29 januari 2010 10:15


 

Stay Sharp !


Idag ska vi kolla lite på den mest kända tillverkaren av luftvapen i Japan, nämligen Sharp. Sharps olika modeller tillverkades av Sharp Rifle Manufacturing Company i Tokyo - Japan.

  

Sharp Victory kaliber 177


Företaget grundades 1952 under namnet Tokyo Rifle Laboratory av Kensuke Chiba men bytte redan 1955 namn till Tokyo Rifle Company för att slutligen bli Sharp Rifle Manufacuring Company 1960. Totalt har man tillverkat över 20 olika modeller (varav de flesta är okända utanför Japan).


De mest kända modellerna i västvärden är:


+ Innova - enkel basmodell
+ ACE - lyxmodell baserad på Innova
+ Tiger Target - matchgevär
+ Victory - systermodell till ACE.


Modellerna Innova och ACE såldes i Sverige som licenspliktiga under sin produktionstid 1981-1987 (AC), resp 1981-1989 (Innova).


  

Victory saknar Innovans fjäderbelastade laddspak.

 

Till skillnad ifrån de mer kända pumpgevären ifrån Benjamin, Setra och Sheridan så saknar Sharps den traditionella konstruktionen med knockopen-ventil som kräver en hammare och en hammarfjäder. Istället har man en blowoff-ventil av samma grundprincip som Crosman 1400 och vårt gamla svenska pumpgevär Excellent. Fördelen blir en ljudlös, åtminstonde från mekanismen, avfyrning men i gengäld så blir avtrycket hårdare ju mera man pumpar.


  

En knappt synbar skarv mellan förstocken och resten av vapnet.

 

Mycket av intresset för dessa vapen och grunden till deras framgång var kombinationen av rekylfri precision samt rejäla kraftresurser. Exemplaret ovan har kaliber 177 vilken inte är speciellt effektiv för pumpvapen men den uppgivna effekten är ändå imponerande för sin tidsepok:


2 pumptag - 138 mps = 5.00 joule

4 pumptag - 223 mps = 12.50 joule

6 pumptag - 255 mps = 16.60 joule

8 pumptag - 285 mps = 20.80 joule

10 pumptag - 310 mps = 24.70 joule

Vidare så kunde dessa vapen beställas med både kaliber 22 och 25 samt den mycket udda kaliber 30 (=7.62 mm). Liksom alla PCP och pumpvapen så ökade effekten rejält i de grövre kalibrarna, man kan generellt räkna med +50 procent mera energi bara av att använda kaliber 22 istället för kaliber 177 till samma drivkälla. Förutom effekten så var dessa vapen unika jämfört med samtida fjädervapen på så sätt att de förutom att leverera mer effekt även hade en perfekt skjutbarhet igenom sin rekylfria funktion.

Kunde bara skytten bemästra det allt hårdare avtrycket så var det få vapen ifrån samma tid som kunde matcha en Sharp på full effekt.

Idag är dessa vapen borta ifrån marknaden sedan länge, de få exemplar som man idag kan stöta på är ofta rena samlarexemplar och bör betraktas som sådana då reservdelstillgången i princip är obefintlig till dessa vapen numera. Skulle man sedan lyckas hitta delar, exempelvis ifrån England, så har de enligt lagen om tillgång och efterfrågan en minst sagt chockerande prislapp...

 
ANNONS
 
Ingen bild

Erik

29 januari 2010 21:11

Som vanligt kul/bra info!
"reservdelstillgången i princip är obefintlig till dessa vapen numera"
Har man mail till grövsten så tror jag det ordnar sig ändå ;0)

 
Ingen bild

Johnny

30 januari 2010 00:05

Dessvärre är det nog så man måste lösa saken, med specialtillverkning...

 
Ingen bild

Silwer

1 februari 2010 15:14

Jo bra beskrivet jag såg att en ann som recencetrade bössan på svenska missuppfattat hur den fungerar helt, det är helt enkelt så att avtryckaren öppnar ventilen direkt, det kan vara lite farligt om man tappar vapnet eller likande då skjuter den själv.

Få har denna typ av udda blow-off ventil, men ett av de kändaste PCP vapnen Sportmatch GC2 har en liknade lösning.

En trist sak med Sharpbössorna är att inga delar finns, ofta går blow-off konstruktionen sönder i dem, eller som på den jag ha, pumppackningen har torkat så att det inte längre går att pumpa bössan med mer än kanske 2-4ggr, dock håller den tätt annars, men som sagt inga delar.

Min är en .22 och det vore kul att få igång den, men jag är fakiskt rådlös hur man ska kunna göra en ny packning till pumpen.

Vapnet låter faktiskt ganska mycket på fullfart kan jag tillägga, och det var nog vasst på sin tid.

 
Ingen bild

UGP

1 februari 2010 20:55

Jag har en Innova kaliber .30 stående i skåpet.
Härlig bössa!

 
Ingen bild

Silwer

2 februari 2010 19:30

Från fabrik eller eftermonterat?

Du lär nog vara ganska ensam i landet om det iaf, hoppas den håller iaf, det är så lagom kul när skitsaker som en packning går sönder och så finns den inte att köpa, ändå måste massor av dessa bössor sålts i USA tex.

Men ingen har tagit upp att göra lite grejor för dem ännu.

 
Ingen bild

UGP

3 februari 2010 12:16

Direkt från fabrik. Troligen bara skjutit några hundra skott.
Tyvärr inte min bössa. Har lånat den för att göra några
tester för skyddsjakt. En riktig dräpare på korthåll !! :-)

 
Ingen bild

Johnny

4 februari 2010 12:20

Det tillverkas dock en indonesisk klon på Innovan som heter Cannon 737 och en del delar ifrån den lär passa rakt av på Innovan.

Jag vet att Hammer i Lund sålde ett fåtal .30 Sharps i slutet av 1980-talet.

 
Ingen bild

Håkan

28 augusti 2011 12:32

Har en Ace i kal.22, underbar sak att skjuta med.
Hammer i Lund bytte lite delar på den för många år sedan och har funkat sedan dess, förutom att jag tappade kikarsiktet som kraschade och tyvärr har bössan inga öppna riktmedel och sedan bröts ett av pinsen till pumparmen så träet hänger lite löst.
Lyckligtvis fick jag tag på nya pins från England och nu ska jag bara försöka få tummen ur och byta.

Johnny Ottosson

28 augusti 2011 14:47


Kul o höra.

Sharp tillverade fina vapen på sin tid.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Måndag 11 feb 14:00

American Classic!         Den har varit med i över 70 år nu - här modell 1949   Få vapen klarar att vara i produktion under sju decennier och dessutom fortfarande vara storsäljare. En av dessa är Crosmans multi-pump pistoler som har sål...

Av Johnny Ottosson - Lördag 9 feb 16:30

    From Russia with love!   Perfekt anpassad för marknader med begränsad effekt.   En av de främsta fördelarna med en bullpup är ju att de tillåter användandet av en riktigt lång pipa i ett relativt kompakt format, sett till vapnets t...

Av Johnny Ottosson - Torsdag 7 feb 20:00


    Nu närmar det sig!     Snart är det bara att ta med sig licensen och handla...   Nu börjar EUs vapendirektiv att bli verklighet även för svensk vapenlagstiftning och den mest glädjande nyheten är att dämparna äntligen blir tillstånd...

Av Johnny Ottosson - Torsdag 7 feb 18:30


  Anschutz 9015H      Visst är 20.000 kr mycket pengar för ett luftgevär men inte värre än en Steyr.   Vill man sticka ut lite från mängden så kan Anschutz vara ljuset i Steyr-mörkret, ibland så är det ju roligt med något annorlunda utan ...

Av Johnny Ottosson - Torsdag 7 feb 18:00


  Still going strong !     BSA Supersport   En riktig klassiker som fortfarande saluförs till måttliga pengar (£199) och som har funnits med på marknaden i mer än tre decennier. Ska sanningen fram så är den konstruktivt sett en arvtagare...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok

Visitors

Följ på Instagram

Airpang på Instagram

https://instagram.com/airpangsweden/

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se