Airpang

Direktlänk till inlägg 8 december 2009

Better to be safe than sorry...

Av Johnny Ottosson - 8 december 2009 18:43


 

Vapenskåp !!

   

  


Som de flesta känner till så är ett godkänt vapenskåp ett måste för licenspliktiga vapen vilket naturligtvis även innefattar luftvapen på vapenlicens. Övriga luftvapen, som är licensfria, behöver "bara" förvaras på ett "betryggande sätt".


Vad som avgör om ett fabrikstillverkat vapenskåp anses som godkänt eller inte är ofta men inte alltid dess märkning och här förekommer en hel rad olika märkningar. Det är lite av dessa som vi ska titta närmare på den här gången, här händer det nämligen saker som kan beröra en hel del av oss luftvapenskyttar också.


Lite kort kan man säga att:


- Om skåpet är märkt enligt dagens norm som heter Säkerhetsskåp SS-3492 alternativt SS-EN 1143-1 Grade 0 så är skåpet för närvarande godkänt tills vidare, har man ett sådant så behöver man alltså inte fundera över någon förändring i nuläget.


Observera att det existerar 2 helt olika SS-3492 - ett för säkerhetsskåp och ett för stöldskyddskåp.


Säkerhetsskåp är godkända men stöldskyddskåp är det inte.


- Om skåpet däremot är märkt med RPS-norm (Rikspolisstyrelsen) eller SSF (Svenska Stöldskyddsföreningen) så är detta bara godkänt t.o.m år 2010 under förutsättning att inköp gjorts före den 1 oktober 2000.


- Om ett RPS/SSF-skåp köptes efter 1 oktober 2000 så är det överhuvudtaget inte godkänt för vapenförvaring.


  

Notera texten "Säkerhetsskåp".


I fråga om luftvapen på vapenlicens så hade man tidigare (innan 1 juli 2000) en slappare lagstiftning runt förvaringskraven jämfört med vanliga krutvapen trots att båda typerna gick på licens. På den tiden räckte det ofta att man på licensansökan skrev "låst plåtskåp" eller liknande varpå sökanden ansågs uppfylla förvaringskraven.


Det är därför inte ovanligt att den som har ett luftvapen på licens som enda licenspliktiga vapen och som ägde detta innan år 2000 därför har ett äldre skåp med en icke godkänd norm eller ännu värre - inget skåp alls.


Oavsett vilket så börjar det bli akut bråttom att omgående lösa problemet igenom att köpa ett nytt, godkänt skåp.


En förekommande men udda lösning är att bygga ett eget skåp, då måste dock skåpet uppfylla följande egenskaper:


- Omslutande delar skall bestå av lägst 4 mm stålplåt


- Fogar skall ha minst samma motståndsförmåga mot inbrott som övriga omslutande delar


- Regelverket skall ha kolvar i minst tre riktningar samt vara av s k avlastad typ, dvs låsets spärrelement får inte belastas då regelverkets kolvar belastas i öppningsriktningen


- Låsmekanismen skall vara borrskyddad


- Separat mekanism skall finnas som aktiveras vid inslagning eller sprängning mot låset; mekanismen skall då spärra regelverket i låst läge regelverkets och bakkantsbeslagens ingrepp får inte vara mindre än 20 mm


- Skåp enligt ovan skall vara försett med lås som är godkänt av SIS för säkerhetsskåp.


  

Den som slarvar med förvaringen riskerar fängelse i 6 månader.


Om det är praktiskt möjligt så kan man även klassa om ett äldre skåp till dagens norm, förutsatt att detta är fysiskt genomförbart. Det funkar emellertid inte så bra för äldre SSF-skåp med bara 3.00 mm plåtgrovlek men om det däremot bara hänger på att exempelvis låset inte uppfyller SIS men skåpet klarar övriga krav så kan en omklassning vara fullt realistisk.

Vad ska man då välja för skåp...?

Lite enkelt så kan man säga att det finns två grupper av köpare som resonerar på lite olika sätt. Den ena gruppen menar att skåpet ska vara så stort som möjligt, då slipper man bulta fast skåpet (över 150 kg) samtidigt som att skåp alltid påstås ha en tendens att bli för små succesivt. Den andra gruppen väljer små skåp då dessa är billigare och enklare att transportera/förvara. Nackdelen är naturligtvis att de snabbt kan bli små och trånga men det löser man då igenom att skaffa ytterligare ett skåp och då får man dessutom en ännu säkrare förvaring om man placerar halva sitt vapen i det ena skåpet och den andra halvan i det andra skåpet.

Oavsett vad man väljer så är mitt råd att man alltid ska bulta fast skåpet i bostaden, oberoende av lagkrav eller inte. Skälet till detta är att större delen av skåpets egenvikt normalt sitter i dörren och om man svingar upp ett av de högre (150 cm) skåpen lite snabbt så kan skåpet helt enkelt tippa över skåpöppnaren.

Förutom den uppenbara risken för att bli skadad så kan ni nog lätt tänka er hur vapnen ser ut efter en sådan manöver...

  

Tagglist - djävulens påfund...

En annan sak att tänka på när man köper skåp (oavsett storlek) är att undvika låsning med tagglist. Dessa elaka tagglister har en imponerande förmåga att rispa vapnen vid slarvig in- eller utlastning samtidigt som de lätt hakar fast i eventuella vapenremmar. Idag har dock de flesta tillverkare gått över till kolvlåsning vilket gör att ovanstående risker elimineras samtidigt som skåpet inte rasslar och smäller så högt vid låsningen.

Oavsett låsning så måste låset manövreras på något sätt. Här finns det då två alternativ, nyckellås eller kombinationslås. Den sistnämnda har då fördelen att man inte behöver att ta ständigt ansvar för två stycken nycklar, vilka ovillkorligen måste förvaras på ett säkert sätt. Min egen lösning på problemet med nyckelförvaring är en nyckel som jag ständigt bär med mig samt en reservnyckel som förvaras i bankfack.

  

Modernt kombinationslås till vapenskåp.

 

Kombinationslåset emellertid är bekvämare då man bara behöver memorera de siffror som går till skåpet, här finns med andra ord inga nycklar att tänka på. En nackdel är dock att låstypen är dyrare samt inte finns tillgänglig till alla skåpmodeller. Kombinationslåset försörjs normalt av ett vanligt 9V batteri.


 
 
Ingen bild

Silwer

9 december 2009 09:05

Better safe THAN sorry är det nog du menar:-)

Jo ett vapenskåp står på listan, även om man ju gärna vill kunna se vapnen så vore det ju så lagom kul om nån stal vapnen för en.

 
Ingen bild

Johnny

9 december 2009 18:11

Jag ska ändra stavfelet, tack för påpekandet.

Ett bra PCP kostar i allmänhet snarare över än under 10.000 och om man är lycklig ägare till 2-3 st sådana så är det definitivt en bra investering att skydda dem med ett vapenskåp.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards