Airpang

Direktlänk till inlägg 7 december 2009

Tvåltest...!!

Av Johnny Ottosson - 7 december 2009 14:06


Dags att skjuta lite tvål..!!

 

  

 

Inget är så kul som att skjuta på interaktiva mål där man snabbt och konkret kan anlalysera vad som sker när projektilen når sitt mål. Mitt favoritmedium för diaboltester är den vanliga hårda handfatstvålen som man återfinner i de allra flesta svenska hem. Idag så föll valet på två stycken väldoftande Nivea Creme Soft som fick ha en date med två intressanta diabolsorter.


Tvålarna besköts kompletta i sina respektive pappaskar på 30 meters avstånd och för att underlätta skottläget så ettiketterade jag båda kartongerna med ett svart påklistrat markingsmärke för önskad riktpunkt rakt på askarnas mitt.


Först så sköt jag den diabol som fungerar bäst i min CZ200T, nämligen JSBs underbara RS och sedan följde jag upp med den diamentralt annorlunda Predator Polymag, även den från JSB.


JSB RS lämnade mynningen med en hastighet av 199 mps (654 fps) vilket betyder en anslagsenergi om 9.44 joule - ett mycket bra resultat för en så lätt diabol hos ett PCP. Vid 30 uppmätta meter så slår diabolen in i tvålen med 165 mps (541 fps) vilket innebär att tvålen belastas med 6.47 joule.


Den tyngre (8.00 grains) Predator Polymag presterade en utgånghastighet om 192 mps (629 fps) och därmed 9.53 joule. På målavståndet så återstod 149 mps (489 fps) och 5.76 joule.


Här ser man tydligt att Polymag har ett betydligt lägre BC då såpass mycket mindre energi återstår på 30 meter trots att den faktiskt ger något mera energi vid mynningen.


Börjar vi med RS så ser vi att träffen tog bra mycket närmare riktpunkten än för Polymag, den sistnämnda har nämligen i just mitt vapen en lite lätt oförutsägbar precisionspotential.


  


Hålet ser förtroendeingivande ut och har träffat i princip rakt på, något till höger om riktpunkten. Riktpunktens diameter var 12.50 mm. En bra träff med andra ord, frågan är hur tvålen ser ut på baksidan?


  


Minsann, visserligen inget genomslag men en rejäl bucka, diabolen måste sitta väldigt ytnära på den här sidan. Kanske dags att klyva tvålen för att se utfallet inuti..?


  


Jotack, diabolen slog in imponerande 23 mm i den kompakta tvålen. Dock så var projektilkanalen relativt smal, 4.80 mm noga räknat. Trots låg vikt så förefaller RS kunna behålla sin anslagsenergi bra tack vare en mycket god BC.


Med stor förväntan så laddade jag nu upp Polymags, detta är ju trots allt diaboler skapade enkom för jakt och de borde då rimligtvis svampa upp ordentligt, en kort och mycket grov projektilkanal är med andra ord precis vad jag förvänar mig.


  


Ajdå, trots att jag sköt in Polymag noga på en måltavla precis under tvålen så drog träffen oförklarligt uppåt, i mitt vapen så har den här sorten helt klart en hel del övrigt att önska i form av praktisk precision. Dock så, ingen fara skedd, träffen tog fortfarande på tvålens tjockaste parti, rimligt motsvarande placeringen hos RS. När jag vänder på tvålen så syns inte ett märke och nog ser allt projektilkanalen en smula trattformad ut? Detta känns lovande minsann..


  






Jojo, här var det in och sedan tvärnit. Diabolen orkar bara in knappt 14 mm och projektilkanalen mäter drygt 7.00 mm. Det förklarar att just den här tvålen flög klart längst av de båda i träffögonblicket. Här får man nog konstatera att Polymag uppfyller sina löften, uppsvampningen är bra i förhållande till en konventionell diabol och använder man ett vapen som ger något högre effekt men främst som bättre passar ihop med projektilsorten i fråga om praktisk precision så kan jag mycket väl tänka mig att den kommer att duga bra till jaktändamål i de länder där detta så är lagligt.

Diabolerna då? Hur gick det med dem? Efter att ha skurit sönder tvålarna med största försiktighet så kunde jag lotsa ut dem så oskadda som möjligt ur respektive hygienartikel.

  


JSB RS var i princip helt intakt, förutom en liten vinklad kant på huvudets ena sida, till vänster i bild. Skjutmåttet ger dock vid handen att en smärre expansion trots allt har ägt rum, numera då mäter huvudet 5.10 mm, vilket får anses som mycket gott med tanke på att det är en konventionell rundnosdiabol. Sannolikt så är det diabolens mjuka legering som orsakar detta.


  


Predator Polymag har däremot expanderat ordentligt, huvudet mäter nu exakt 7.00 mm och är faktiskt något större i diameter än själva kjolen. Den röda polymerspetsen kunde jag inte återfinna varken i kartongen eller i tvålen, den kanske bröts av och försvann redan i det ögonblick som diabolen träffade kartongens ytskikt?


Att skjuta tvål är dock alltid lika roligt !!

 
 
Ingen bild

Anders Sandstig

8 december 2009 11:17

Trevligt test! Väcker lusten att pröva detta själv med min HW30 .177 som lämnar precis samma effekt som din CZ200T med JSB RS. Får se vad tiden räcker till!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards