Airpang

Direktlänk till inlägg 4 juli 2022

Efter en lång tids väntan...

Av Johnny Ottosson - 4 juli 2022 10:00


Äntligen fria dämpare - 220701


Till sist så kan vi avnjuta våra dämpare i det fria!


Så till sist så kom då den dagen som jag har berättat om i åratal, den första dagen med fria ljuddämpare! Visst finns det en del oklarheter kvar ännu men överlag så tror jag inte att detta kommer att bli några praktiska bekymmer. Inom ett par år så kommer ljuddämparen att vara ett så självklart tillbehör att man kommer att förvånas av tanke på att de en gång i tiden var belagda med en regelrätt vapenlicens - av någon imbecill anledning... 


 Liksom alla ansvarsfulla entusiaster så har jag naturligtvis en dämpare på alla mina vapen!


Till glädje för både skytt och omgivning så sänker ljuddämparen tröskeln för skytte och allt som gör detta vinner automatiskt mitt gillande. Skytte ska vara roligt, enkelt och tillgängligt - och onödigt höga skottljud är direkt kontraproduktivt till detta.


Med rätt dämpare så blir vapnet i praktiken nästan helt ljudlöst.


Så, har ni ännu inte skaffat separata ljuddämpare till de av era vapen som saknar dessa eller annan form av effektiv ljuddämpning - gör detta nu!


Det finns bara fördelar.

 
 
Ingen bild

Hans

8 juli 2022 08:16

Ljuddämpare har inte blivit tillåtet till licensfria vapen, en vanlig missuppfattning. Prova att visa upp licensen när du ska köpa en dämpare till 10j-bössan och se vad som händer.

 
Ingen bild

Sergeanten

8 juli 2022 12:46

De enda som har licens på ett 10 joule vapen är de som är under 18 år. Visar man upp detta får man köpa. Den som är över 18 år får köpa utan licens.

 
Ingen bild

Hans

9 juli 2022 11:09

Sergeanten, inte ett ord av det du skriver stämmer överens med verkligheten.

 
Ingen bild

Sergeanten

9 juli 2022 16:04

Klart att det stämmer. Vad är det som inte stämmer?

 
Ingen bild

Hans

9 juli 2022 17:28

”De enda som har licens på ett 10 joule vapen är de som är under 18 år.”

Nej, 10j-vapen är licensfria.

”Visar man upp detta får man köpa.”

Nej, man kan inte visa upp en licens man inte har.

”Den som är över 18 år får köpa utan licens.”

Nej, man måste visa sin vapenlicens för att kunna köpa ljuddämpare till sitt vapen.

Johnny Ottosson

9 juli 2022 19:56


Lagen säger att om man "har rätt att inneha" ett vapen så har man även rätt att inneha och förvärva en ljuddämpare som passar till detta vapen.

Är man över 18 år så får man inneha ett vapen på max 10 joule utan licens, är man under 18 år så får man inneha ett vapen under 10 joule med en vapenlicens.

Oavsett vilket så får man i båda fall rätt att inneha vapnen och därmed också en passande ljuddämpare.

Finns det en vapenlicens så använder man lämpligen den för att styrka sin rätt att inneha vapnet och då också en dämpare.

Finns det ingen vapenlicens så får man förmodligen ta med sig in det licensfria vapnet om man saknar licens för det och förevisa i affären så att säljaren kan antas ha fullgjort sin undersökningsplikt för att säkerställa att köparen har rätt att inneha den önskade dämparen.

 
Ingen bild

kj

10 juli 2022 12:34

tyvärr kan man inte köpa dämpare till luftvapen som man inte har licenc på,krutvapen gäller att visa licensen 0ch ha med geväret så att den passar,annars kan handlaren åka dit för olaglig försäljning,samma gäller för licens belagda luftvapen,klart myndigheterna jävlas med alla seriösa vapenägare,dom oseriösa skrattar åt detta.

 
Ingen bild

Sergeanten

10 juli 2022 14:23

Det är ju märkvärdigt vad seglivad denna myt om licens på ljuddämpare till licensfria luftgevär är. Men det sägs att ju fler gånger en lögn upprepas blir den till slut sann. De som påstår att det är licens på ljuddämpare till licensfria luftgevär kan inte läsa lagtext. Det är precis som Johnny skriver, har man rätt att inneha vapnet har man också rätt att ha ljuddämpare. Det har också uttryckts som att samma regler gäller för ljuddämpare som att köpa ammunition till vapnet. Har du rätt att köpa ammunition har du också rätt att köpa ljuddämpare.

Johnny Ottosson

11 juli 2022 10:17


Jag tror att missförståndet bygger på att man drar paralleller mellan dämpare och lösa pipor och/eller att man har mött handlare som har valt att inte sälja och att man utifrån detta drar slutsatsen att de har rätt, bara för att de vill vara försiktiga.

Överlag så kan jag se betydligt mer oklara paragrafer i svensk vapenlagstiftning än just den här delen.

 
Ingen bild

Kj

10 juli 2022 16:48

Gå in med ett 10 joule luftvapen o försök köpa dämpare,lycka till.

Johnny Ottosson

11 juli 2022 10:09

En handlare är alltid fri att göra valet att inte sälja en produkt, man kan alltså inte kräva att säljaren säljer något som denne inte vill sälja.

Villighet att sälja är alltså inget kriterium på hur lagstiftningen är utformad.

Inget hindrar emellertid en import av en dämpare till ett vapen för 10J och ännu så har jag inte sett något prejudikat på någon som har blivit fälld för användning av dämpare på vapen för 10J efter 220701.

 
Ingen bild

Hans

10 juli 2022 19:58

Vi har inte EU-lagar à la Tyskland tex. Det är inte fritt fram för dämpare till licensfria luftvapen. Jätte tråkigt, men som Kj och jag själv säger, testa att gå in i en jaktbutik och be om en dämpare till ditt 10j-vapen. Du kommer få ett tvärnej.

Att säga att det är fritt fram för dämpare till 10j-vapen är som att uppmana folk att begå vapenbrott, någon som herr bloggare borde tänka på. Sen att tjuvjaga skata med ett 10j-vapen i kaliber .177 som har hemmgjord dämpare är inte speciellt smart det heller.

Denna typ av beteende förstör för alla legala vapenägare. Skärpning.

Johnny Ottosson

11 juli 2022 10:14


EUs lagstiftning om fri rörlighet för varor och tjänster gäller i högsta grad även Sverige.

Att en handlare vägrar sälja betyder inte att han inte får det, det innebär bara att han inte inser att han har den möjligheten.

Alla människor får själva ta ansvar för sin egen vapenverksamhet, som sig bör.

Jag har privatbyggd dämpare på 22 LR och på ett licenspliktigt luftgevär. På ett licenspliktigt luftgevär och på ett licensfritt så har jag shrouds, en fabrikstillverkad och en privatbyggd. På ett licenfritt luftgevär så har jag en original fabrikstillverkad ljuddämpare som följer med vapnet från fabrik. På ett licensfritt vapen så har jag en separat privatimporterad och fabrikstillverkad dämpare.

 
Ingen bild

Sergeanten

11 juli 2022 11:08

Det finns alltid ett skäl till att införa en viss lagbestämmelse. Detta framgår av förarbetena till lagen. Vad är skälet till att kräva licens på ljuddämpare till ett licensfritt luftvapen? Kom nu inte med egenpåhittade skäl utan de som finns i lagförarbetena. Lycka till, för ni kommer inte att hitta några. Jag betraktar de personer som med sån iver argumenterar för en felaktig sak och samtidigt påstår att "myndigheterna djävlas med alla seriösa vapenägare" som rättshaverister.

 
Ingen bild

kj

14 juli 2022 14:44

hörde mig för idag vad som gäller ljuddämpare till licensfria luftvapen,talade med den största vapenhandlaren i norden,han säljer inga ännu annat än till licensbelagda luftvapen,han fått olika svar från polisen vad som gäller,ett att kunden visar licensen och att dämparen passar till vapnet,= inga problem,två att det inte går att köpa till licensfritt luftgevär,ingen vet ännu vad som gäller 10 joule vapen,så när myndiheterna inte skriver vad som gäller så vanligt folk fattar,får handlare och vi avvakta och se.mvh kj

 
Ingen bild

Piore

18 juli 2022 15:56

Finns någon test hur mycket olika fabrikat dämpar när gäller pcp.

 
Ingen bild

Jögge

25 juli 2022 14:06

Någon som sett någon svensk online butik som säljer ljuddämpare till licensfria luftgevär? Jag har sett en för kanske en månad sedan som hade en modell med samma namn som geväret för 800kr drygt, men den försvann snabbt...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards