Airpang

Direktlänk till inlägg 5 juni 2022

Norma?

Av Johnny Ottosson - 5 juni 2022 09:00


Kan detta vara något?


 

Den eviga jakten på bra och billiga diaboler fortsätter alltid...



I veckan så halkade jag in på en jaktaffär i Trollhättan och lyckades köpa en ask Norma Gold FT för den numera högst rimliga summan av 69 kr för 500 st vilket innebär 13.80 öre styck. Detta att jämföra med dagens bästa pris på JSB RS som är 119 kr (Hurricane, upp från 89 kr för några månader sedan), vilket blir 23.80 öre styck.


Priserna på ammunition har ju i takt med den stigande inflationen ökat betydligt och som JSB RS så gick den upp 34 procent på bara några månader. Jag lyckades ju i början av oktober köpa 20 askar RS för 1780 kr, vilket naturligtvis känns skönt eftersom vi aldrig lär komma ner till sådana priser igen.


Här ser man tydligt värdet av att hamstra ammunition.


En bra grundregel är att ammunition aldrig någonsin blir billigare. Är man personligen hos en handlare långt borta, som Hurricane, så att man slipper frakten samtidigt som rätt ammunition finns till rätt pris så köp allt som ekonomin klarar - det tjänar man på i längden.


 

Klassiska diaboler med riktigt fin finish..



Själva diabolerna som sådana känns mycket lovande, helt homogena och med en ren, fin finish. De är inte helt olika QYS i utförandet på detta sätt och utan tvekan minst lika fräscha som JSB. Självklart återstår det ju att se hur bra de presterar i just mitt vapen men det första intrycket känns väldigt bra. Tillverkaren uppger 8.40 grains vilket gör dem jämförbara med JSB Exact men en del tyngre än JSB RS. Oavsett vilket så är detta en vikt som fungerar bra både för 10- såväl som 16 joule.


 

Inte så tokigt faktiskt men inte jättebra heller - dock prisvärda!


Nyfiken på nyförvärven så begav jag mig raskt iväg för att skjuta lite. Som vanligt så blev det uppmätta 30 meter inomhus från bipod med min Crosman. Resultatet av 3 serier blev 16 mm (ovan), 27 mm och 32 mm. Som referens så sköt jag en enda serie med JSB RS som landade på 19 mm. Samtliga serier med 10 skott. 


Jag vet att RS kontinuerligt ner mig träffbilder på 20 mm eller vid en dålig tavla kanske 24-25 mm.


Närmast dessa resultat har varit JSB Heavy, JSB Hades, samt QYS Streamline och nu Norma GT/FT som alla antingen är lika dyra som RS (övriga JSB) eller som är dyrare (QYS) alternativt skjuter bra ibland och sämre ibland, de saknar alltså kontinuiteten hos RS. Noterbart är också att de tyngre Norma träffar betydligt lägre och är inte lika flackskjutande, en nackdel som de delar med Heavy/Hades. 


För andra vapenindivider så rekommenderar jag dock att man testar Norma, råkar de skjuta bra och dessutom kontinuerligt bra så är det bara att gratulera eftersom de kan hittas lite varstans och dessutom måste anses som mycket billiga med 69 kr för en ask om 500 st.



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards