Airpang

Direktlänk till inlägg 16 april 2019

Nytt mot gammalt!

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30


Utvecklingen!


 

FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.


För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 som med full effekt i bästa fall gav runt 33 fpe, alltså 45 joule.


Visst, det existerade ett fåtal PCP med kaliber 25 också men dessa var sällsynta och de hade inte speciellt imponerande prestanda. Effekten var vanligtvis runt 40 fpe, de gav 30-40 skott på fyllningen (400 cc) och de var dessutom utomordentligt högljudda då dagens utvecklade shrouds inte existerade ännu. Ett typexempel på den här generationen av PCP är exempelvis Theoben Rapid 250/25.


Anledningen till dessa tillkortakommanden var främst att självregulerande ventilsystem inte fungerade så bra grov kaliber och hög effekt samt att det inte fanns några regulatorer som kunde hantera så pass hög effekt. Allt detta ändrades 2011 när FX Airguns presenterade sin Elite – det första PCP på marknaden med en högeffektsregulator.


 


Här finns inget magasin eller någon farthållare, de tekniska landvinningarna fanns inuti mekanismen.


Nu kunde man få 70-75 skott ur 400 cc samtidigt som effekten ökade till över 50 fpe utan att spridningen blev värre än 20 fps. I kombination med en rejäl shroud av modern typ så blev kaliber 25 för första gången en kaliber med potential att bli storsäljare. Elite-serien var väl egentligen närmast lite udda prototyper men tekniken kom sedermera i den storsäljande Royale-serien och dessa lade därför grunden till utvecklingen av dagens Impact och inte minst Crown.


Tekniksprånget innebar att kaliber 25 kom att stjäla en hel del kunder från kaliber 22 samt att man fick en grogrund för att tillverka vapen med både kaliber 30 och 35 liksom möjlighet att skapa ett tryck på projektiltillverkarna att framställa diaboler i dessa kalibrar då en marknad för detta plötsligen skapades.


Gamla Royale är på många sätt snarlik min Elite, både i fråga om effekt och praktisk precision.


Idag är kaliber 25 det smarta valet bland de mindre kalibrarna för de som tar ut ett vapen på licens - allting som kaliber 22 kan klara är ju sådant som kaliber 25 klarar ännu bättre och till en marginell merkostnad dessutom. Vill man sedan ta steget upp till ännu grövre kalibrar så fungerar principen här på samma sätt, kaliber 35 kan tas på jaktlicens och har därför fler fördelar än kaliber 30, bortsett från möjligtvis projektilutbudet men detta tror jag kommer att förändras och jämnas ut över tid.


De tre kalibrarna 20, 22 och 30 tror jag kommer att tappa mer och mer popularitet då de flesta får en komplett teckning av alla möjliga tänkbara behov med en licensfri 177 och en licenspliktig 25 eller 35, detta så möjligtvis undantaget vissa udda tävlingsgrenar som subventionerar klenare kalibrar på högre effekt.


 

FX AIrguns Crown


Så, vad har då hänt sedan de första trevande stegen för kaliber 25 i skiftet mellan 2011/2012?


Jo, en modern Crown har flera finesser som saknas på en dåtida Elite/Royale. De äldre vapnen saknar externt justerbar regulator, liksom en externt justerbar hammarfjäderförspänning och det moderna pipsystemet Smoothtwist X som innebär utbytbara liners inuti pipan för individuellt val av unika liners för just den aktuella projektilmodellen. Bortsett ifrån dessa större skillnader så har de äldre vapnen tyngre tuber av aluminium istället för kolfiber samt längre slaglängd i sidospännararmen, en högre totalvikt samt mindre förfinade stockar i form av finish och finesser på dessa.


Visst är dagens Crown ett betydligt bättre vapen än en 8 år gammal Royale men man kan ändå inte låta bli att förundras över hur förbluffande modern en så pass gammal Royale ändå upplevs i skenet av den hysteriskt snabba utveckling som har inträffat i segmentet bara de senaste åren.


 

Med dagens mått mätt en ganska primitiv syntetstock.


När jag tittar på min egen 2012 Elite och sneglar mot en fabriksny Crown så är det faktiskt inte så mycket som jag saknar, om ens något. Personligen så brukar jag inte laborera med inställningar av hammarfjäderförspänning, transferportsstorlek eller regulatortyck så den enkla justerbarheten av detta är för min del av ringa värde. Samma sak gäller i princip även med pipsystemen, visst kan det vara kul att byta liners men juridiskt sett så är dessa licenspliktiga i Sverige eftersom de jämställs med instickpipor för krutvapen, men främst så tenderar man ofta att välja en pipa som går bra med en specifik diabolsort som man därefter håller sig till att använda.


En del fördelar med den nya Crown är dock obestridliga, modernare tuber ger lägre vikt, liksom pipsystemet, fräschare stockar är alltid trevligt liksom större magasinskapacitet, för de som skjuter med magasin. Tyvärr så är dock kolfibertuberna på bara 480 cc istället för 500 cc för den äldre typen av aluminiumtuber men nu börjar det komma kolfiber även i ännu större storlekar, uppåt 600 cc, vilket går runt det problemet.


Ska man avrunda det hela så är Crown/Impact den senaste inkarnationen av ett vapenkoncept som har funnits med oss ända sedan debuten för Theoben Rapid 1991 eller egentligen ännu längre tillbaka när brittiska List gjorde sina första vapen med tubflaska under sent 1980-tal. Trots modernare layouts med bullpupkonfigurationer och liknande så känns det ändå som att det traditionella PCP-geväret med sin klassiska tubflaska har möjlighet att vara med oss under många år till framöver. 

 
ANNONS
 
Ingen bild

Pellgun 150

Onsdag 17 april 19:13

Skojigare skippa diabolerna o istället fortsätta med tyngre caliber 22 om det nu ändå finns lite pulver i bössan

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 juli 23:00

En aldrig sinande utveckling..     I begynnelsen var FX2000.....i alla fall för dagens FX Airguns AB För någon vecka sedan så skrev jag lite om hur imponerad jag är av utvecklingen hos FX Airguns och när den här typen av lovord haglar öve...

Av Johnny Ottosson - Söndag 7 juli 16:30

Gammalt gevär - nya diaboler...     JSB pressar ständigt gränsen för vad som är möjligt - till gagn för alla entusiaster!   Efter många om och men så begav jag mig äntligen iväg till min skjutplats för att pröva de JSB Heavy Mk2 som jag...

Av Johnny Ottosson - Lördag 6 juli 21:00

    Den iranska vinden!     Air Arms Shamal var ett mycket viktigt vapen i utvecklingen av dagens moderna PCP.   I mitten av 1980-talet så ägdes varumärket Air Arms av Bob Nicholls genom sitt företag NSP och direktören för den här verk...

Av Johnny Ottosson - Måndag 1 juli 19:00


  Globaliseringen!     I april 2001 så köpte jag mitt första PCP från FX Airguns - ett litet företag med ett enda vapen i sortimentet.   På det svenska luftvapenforumet så går det just nu en intressant tråd om huruvida FX Airguns har "g...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se