Airpang

Direktlänk till inlägg 30 oktober 2017

Hård mot det hårda..

Av Johnny Ottosson - 30 oktober 2017 18:00



"Kan blyfria diaboler skada min luftvapenpipa?"


  HN har satsat stort på blyfria diaboler och Sportec har ett stort sortiment av dessa inne.



Ett ämne som ofelbart alltid kommer upp när man diskuterar blyfria luftvapenprojektiler är deras eventuella risk för att skada insidan av pipan med alla dess bommar och räfflor. Man noterar helt korrekt att alternativmaterialen till bly är hårdare än bly och då börjar man genast oroa sig för att de eventuellt kan skada pipan varpå man känner en oro för att förlora en del av vapnets tekniska egenprecision.


Så, hur illa är det?


Bly är ett synnerligen mjukt material. På Mohs skala av hårdhet för våra grundämnen så når de blott upp till värdet 1.50 Detta är egentligen för mjukt för att överhuvudtaget fungera vettigt som luftvapenammunition och i synnerhet så för kraftfullare vapen. För att lösa detta problem så tillsätter man antimon, vilket i sig självt har en hårdhet på 3.00 – alltså dubbelt upp mot bly.


Resultatet är en legering som hamnar någonstans mellan 1.50-3.00 i hårdhet, lite beroende på den aktuella tillverkarens receptur. Som regel så brukar man hamna strax under 2.00 då antimon är dyrare än bly och därför använder inte tillverkaren mer av denna vara än vad som är nödvändigt för att göra projektilen lämpligt hård. En vanlig inblandning är ungefär 6.00 % antimon i ammunitionsbly vilket kan låta lite men det har ett avsevärt genomslag på den strukturella hårdheten hos slutprodukten.


Den blyfria luftvapenammunitionen brukar innehålla zink eller tenn i legering med varann och även här då med lite olika sammansättningsnivåer. Rent zink har en hårdhet på 2.50 där tenn ligger på 1.50


Vi kan redan här konstatera att hårdheten inte är speciellt mycket högre än för blylegeringarna men den lilla skillnaden som finns är emellertid högst märkbar – en liten inblandning av en annan metall ger alltid radikalt mycket större förändringar av slutproduktens egenskaper än vad man tror och så även i frågan om dess hårdhet. Med andra ord; en legering med en hårdhet av 2.30 upplevs som betydligt hårdare än en som ligger på 1.90 Detta trots att skillnaden egentligen inte är så stor i deras värden räknade.


Så, hur har vi det då med hårdheten hos pipan?


Detta är svårare att få fram ett exakt värde på. Stål kan ha vitt skilda hårdhetsgrader beroende på dess sammansättning. Som en fingervisning så har emellertid vanligt enkelt järn en hårdhet på 3.50-4.00 (!) och stål är som bekant hårdare än järn varför det kan nå nivåer på upptill 4.00-4.50 samt i vissa fall ännu högre.


Liksom alltid så gäller att lika hårt repar varann och ett mjukare material kan normalt sett inte repa ett hårdare. Studerar vi då skillnaderna i hårdhet så kan en BB-kula av stål repa en pipa av stål, förutsatt att kvalitén på stålet är snarlikt eller att kulan har ett hårdare stål. Bly kan aldrig repa något som har med stål att göra och inte heller dessa nya blyfria legeringar av den enkla anledningen att skillnaden i hårdhet är – närmast monumental.

 
 
Ingen bild

Archon

31 oktober 2017 00:52

Tack för denna vederhäftiga och klargörande information! Nu slipper jag fundera mer över detta.

 
Ingen bild

Air

31 oktober 2017 10:18

Inte förstöra pipan men hur blir avlagringarna i pipan efter hand
vid skjutning måste man rengöra oftare ock hur.Att byta amo tar
enorm tid att själv testa fram under alla förhållanden.Skjuter man
på avstånd längre än 30m med har man kulbanor påverkan av vind osv
att ta hänsyn till med ett enormt testande.

 
Ingen bild

Hasse

31 oktober 2017 21:29

Nå nå, vad anbelangar stålkulorna, de sk B bB;s så får man inte att glömma de också är pläterade av ett zinkskikt.
Därför vågar jag nog alltjämt stå vid min rekommenation att inte dra sig för att bruka de billigare stålkulorna i det gamla Haenel repaetergeväret.
Så slipper man även sprida blyet ut i vår moder natur. Det är ju trots allt närmast en gammal skojig plinkingbössa.

 
Ingen bild

Hasse

2 november 2017 22:24

Mejlade i min frustration över bristen/förtegenheten kring innehållet i dessa gröna kulor direkt till H & N angående mina Dynamic kulor.
Svaret blev kortfattatat ; dessa kulor innehåller zink....till någon vänlig inledninghälsning...alles!
Dessutom tycks dessa kulor utgått ur deras sortiment.
Varför blandar man inte in tenn? Kanske blev denna ammo för dyr att tillverka eller för bra?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards