Airpang

Direktlänk till inlägg 30 april 2016

Den nya generationen

Av Johnny Ottosson - 30 april 2016 09:00



Stjärnskotten !


  FX Airguns Impact och Wildcat är två mycket populära val från FX Airguns lineup 2016


När jag ändå besökte Hurricane så passade jag naturligtvis också på att bekanta mig med de starkaste fixstjärnorna på FX Airguns himmel, den innovativa Impact och storsäljaren Wildcat. Detta är två modeller som förefaller ligga precis rätt i tiden och som med all rätt har blivit populära val hos de mer modernistiska luftvapenfantasterna.


FX Airguns Impact


Mitt första intryck av den här modellen är dess blotta tyngd, den överraskar direkt med att upplevas som riktigt förvånande tung, en känsla som förmodligen också förstärks av den mycket korta totallängden hos just detta exemplar. Förutom att vara tung så upplevde jag den som rank, alltså topptung med en förbluffande hög tyngpunkt och därför en smula vinglig vid anläggningen. Att just det exemplar som jag hanterade dessutom var försett med ett stort och därmed också tungt kikarsikte gjorde naturligtvis inte intrycket bättre. Ett tungt, kantigt och hårt vapen var mina första spontana intryck.


När man därefter börjar studera detaljerna hos modellen så kan man först inte undgå att imponeras av finishen och känslan hos reglagen. Bara en detalj som säkringen, vilken tidigare vanligvis har utgjorts av en bockad grov ståltråd hos vapnen från FX Airguns, är ett rejält steg uppåt i den taktila upplevelsen - nu en distinkt och underbart finmekanisk känsla. Om man däremot vänder på vapnet så hittar man ett ihåligt och rörformat pistolgrepp i vars botten man kan se huvudet av en bult, ungefär som på undrredet hos en släpkärra. Min känsla är att man här har utrymme för en utvecklig med kanske någon form av praktisk förvaring istället, typ för mindre verktyg, ammunition eller liknande. Alternativt i alla fall ett täcklock som döljer saken.


Tittar vi vidare på ergonomin så har vi en bakkappa som kan justeras utan verktyg och med ett vred som diskret smälter in i formgivningen utan att se ut som malplacerat spisvred, vilket tyvärr ofta är fallet på traditionella tävlingsvapen. I andra ändan så lider man däremot av frånvaron av en riktig förstock. Här får man helt enkelt hålla i vapentuben alternativt de spretiga benen hos en ihopfälld bipod, om man har en sådan monterad.


Här hade jag gärna sett en tunn lös förstock som kunde knäppas fast på skenan framför varbygeln, kanske dessutom utformad så att den kunde gömmas i pistolgreppet när det inte används? Det hade gjort underverk för ergonomin.


Under skalet så handlar det naturligtvis om ett tekniskt mästerverk, själva essensen av vad FX Airguns förmår att prestera med nuvarande teknologi just nu. Som en recensent uttryckte saken - "Detta är inte bara ett vapen för de stora vidderna utan också lika underhållande på den korta hallmattan". För den tekniskt intresserade ägaren som älskar att tillbringa timme efter timme framför kronografen i jakten på absolut teknisk prestanda så måste Impact med alla dess justeringvariabler närmast framstå som en våt dröm. Här kan man ställa in regulatortryck, förspänning och en rad av alla de andra faktorer som påverkar vapnets effektkurva, assisterad av inte mindre än två manometrar.


Personligen är jag kluven inför modellen, jag gillar dess design, den moderna känslan, karisman och dess kompromisslöshet runt field performance i termer av teknisk precision och pneumatisk verkningsgrad. Rent emotionellt sett däremot så upplever jag den som tung, rent av klunsig och rejält oergonomisk, inte minst i fråga om pistolgreppets vinkling. För den som är sugen på modellen så rekommenderar jag varmt att man bekantar sig med den ordentilgt i verkligheten innan ett eventuellt förvärv. Man får lite känslan av Gladiaotr Mk I - en udda ergonomi som säkert inte känns rätt för alla människor.


FX Airguns Wildcat


Om jag blev förvånansvärt kallsinnig inför Impact så var känslorna precis de omvända inför Wildcat. Denna modell överraskade mig mer positivt än vad jag hade trott innan. Här förkroppsligar modellen allt som är bra med idén bakom bullpups på precis rätt sätt. Att lyfta och lägga an känns nästan som att dra på sig ett par välanvända favoritjeans - allt upplevde jag perfekt direkt i samma sekund som man var redo att blicka in genom kikarsiktet. Den här modellen känns betydligt lättare än sitt mer sofistikerade syskon och balansen är dessutom helt annorlunda. Visst, det är en bullpup, men den negativa upplevelsen av detta är mycket väl maskerad. Detta är utan tvekan ett vapen som hade kunnat fungera helt ypperligt som enda vapen och som känns mera down to business.


Pistolgreppet är inte lika extremt lutat och modellens förstock är slimmad utan att vara substanslös. Allt känns solitt och påkostat, syntetmaterialet till trots. Här har FX Airguns verkligen visat att syntet kan kännas precis lika mycket premium som vilka andra material som helst, mycket tack vare den gummiartade ytbeläggningen. Visst finns Wildcat även med laminat och valnötstock men detta är något som jag överraskar mig själv med att inte sakna. Den här modellen både känns och ser helt enkelt rätt ut med syntetstock. Förbluffande nog.


Synar man detaljerna och är bekant med det historiska sortimenten hos FX Airguns så visst luktar Wildcat lite Typhoon här och där. Blocket är samma smala typ och säkringssystemet lika så. Man kan se att det är en annan typ av konstruktion men den känns ändå inte billig i negativ mening, snarare förenklad jämfört med dagens premiumvapen. Den enda detalj som jag tycker känns plastig på ett frånstötande sätt är den i kolven insprängda magasinhållaren i någon form av hårdplast.


Wildcat är ett repetervapen och den har dessutom rätt typ av magasinsystem, i traditionell god Axsor-anda. Till skillnad ifrån många andra konkurrenters bullpups så finns det även en korrekt placering av repeterhandtaget och man slipper peta någonstans borta i örat för att kunna mata fram nästa skott. Visst är det lite stag hit och stag dit för att överföra rörelserna fram och tillbaka men allt känns förbluffande solitt. Personligen så hade jag föredragit ett singleskottsvapen men med tanke på användningsområdet och ergonomin hos en bullpup så måste jag ändå böja mig för att ett magasinsystem är rätt väg att gå.


Numera så har FX Airguns inte mindre än 4 bullpups i sortimentet, visserligen bara en bråkdel av hela sin lineup men ändå en förbluffande mängd med tanke på hur sent ute man var med konceptet och hur nära i tiden som dessa modeller har lanserats. Bobcat är en modell som egentligen är mer av en hybrid mellan ett karbingevär och en riktig bullpup baserad på en omarrangerad Royale-teknik. Impact är den avancerade spjutspetsen där Indy är mest oddball av dem alla tack vare sin konstruktionsprincip. I denna brokiga skara så blir Wildcat mest bullpup och det är dessutom en modell som både är trogen konceptet bullpup utan att bära de flesta av dess nackdelar. Det känns på många sätt som en mogen och harmonisk modell, både modern och beprövad på samma gång - helt enkelt en väldigt lyckad tolkning av det moderna luftgeväret anno 2016.


Tyvärr så hade jag varken tid eller möjlighet att under mitt korta besök skjuta igenom modellerna ordentligt så mina känslor inför dessa trevliga vapen får sålunda anstå till en annan gång, i dag blev det därför bara en mycket kort presentation av mina absolut första, spontana och synnerligen subjektiva intryck. Ta gärna tillfället i akt att bekanta er med dessa båda modeller om ni har möjlighet och om ni till och med är en allvarlig spekulant på Impact så är nog detta närmast ett måste.



 
 
Ingen bild

Air

30 april 2016 16:39

Tja har väl kännt ungefär det samma.Snurrade lite efter en
till PCP troligen en FX.Men kännde att deras äldre modeller
jag har är det som var bäst.Slutade med att jag köpte två fina
fjäderluftvapen för mindre pengar från Weihrauch.Diana istället.
Men smaken är olika som tur är.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards