Airpang

Direktlänk till inlägg 16 april 2016

En svensk Benjamin 3120..

Av Johnny Ottosson - 16 april 2016 19:30


 

Excellent Match !


  Excellents modell Match var den sista och klart tekniskt bästa modellen av Excellent


Igår så skrev jag lite om Benjamin 3120 och refererade då i förbifarten till Excellent Match varvid jag genast fick en fråga om vad detta är för gevär. Som många, men inte alla, entusiaster känner till så tillverkade man i Stockholm under de första tre fjärdedelarna av 1900-talet ett primitivt luftgevär av typen MSP. Detta gevär var lite förenklat en cykelpump kombinerat med en mestadels slätborrad pipa i den udda kaliber 5.40 mm nedsänkt i en trekvartsstock av trä med en enkel blowoff-ventil och tillhörande enstegs avtryckarsystem.


Enkelt, billigt och välfungerande.


Excellentgeväret var en udda skapelse på den svenska luftvapenmarknaden under hela sin produktionstid men hade ett mycket gott rykte för ordentlig slagkraft och en enkel konstruktion som ägaren själv kunde underhålla och reparera vid behov.


När tiden hade tickat fram till 1960-talet och välståndet i Sverige ökade så tillkom också en ökad konkurrans ifrån utländska aktörer varvid Excellents position som prestandavapen på allvar började att utmanas. In på arenan kom de amerikanska pumpgevären från främst Sheridan men även en och annan Benjamin liksom horder av grövre fjädervapen från Västtyskland och England. I mitten av 60-talet så var det därför dags för Excellent att göra en uppryckning och försöka stävja trycket från konkurrenterna.


BSA hade nu lanserat sin Meteor som med kaliber 22 var en direkt utmanare mot den då redan ett decennium gamla Excellentmodellen CIIK. Båda dessa modeller låg nära varann i anslagsenergi och kaliber, Meteoren hade dock en edge tack vare sin helt räfflade pipa och det faktum att den sköt diaboler snarare än rundkulor. Dessutom så var den något billigare och den kunde därtill utrustas med kikarsikte eftersom den hade en kilbas redan från fabrik. Sedan så var den naturligtvis skönare att skjuta mycket med eftersom man inte behövde pumpa en massa gånger mellan varje skott.


Excellent kontrade med ett gott rykte för svensk kvalité, en mer lättmekad konstruktion, ett smidigare format och en absolut rekylfrihet. Den bistra sanningen var dock att Excellent började känna av konkurrenterna ordentligt och man försåg därför sin CIIK med frästa spår för kilbas redan 1964 eftersom kundtrycket för denna finess ökade i takt med att försäljningen dalade.


  Notera varbygeln som på Match dras bakåt/nedåt varpå knappen till ventilen trycks in med hävstångsservo.


Under ett par år i mitten av 1960-talet så kom flera utvecklingsteg hos Excellent år efter år, förutom kilbasen så kom även spännarmen i varbygeln osv. Detta räckte dock inte så till 1967 så gjorde man ett omtag med modellen "Match". Den här nya varianten utnyttjade en av Excellentmodellernas stora svagheter till sin egen fördel. Tack vare användningen av rundkulor som ammunition så var det förhållandevis enkelt och billigt att förse modellen med ett magasin. I detta fall så var det helt enkelt en rekangulär liten låda ovanpå pipan som höll 10 st rundkulor redo för att med hjälp av tyngdlagen falla ner i kikventilen och avlossas.


Magasinvapen var vid denna tid ungefär lika sällsynta som hönständer på den svenska marknaden och Match blev därför en nytändning för Excellent. Denna toppmodell utrustades naturligtvis också med allt extra allt som fabriken då kunde uppbringa; här fanns naturligtvis varbygelladdningen och kilbasen för kikarsikte liksom en extra tung pipa och ett mer ergonomiskt (nåja) pumphandtag.


Tyvärr så blev modellens saga kort, redan 1971 så började det gå knackigt för fabriken och modellerna slutade marknadsföras aktivt. De sista exemplaren kom därefter att byggas ihop 1974 och den nya vapenlagen -73 kom att slå hårt mot just Excellent eftersom pumpgevären beslogs med licens baserat på sin konstruktionsprincip. LIcenskravet kom även att gälla övriga luftvapen över 200 mps utgångshastighet liksom kolsyrevapen. Dessutom så höjde man åldersgränsen från 16 år ända upp till 18 år.


  Magasinlådan hade modellbeteckningen präglad och baktill stack det ut en överföringskanal till kikventilen.


Resultatet blev att den billigare, lika kraftfulla Mk III Meteor med kaliber 22 kom att säljas licensfritt medan den dyrare och på många sätt bökigare att handaha Excellent med sin udda rundkulekaliber hamnade på licenskrav. Naturligtvis så var detta en veritabel dödsstöt mot detta anrika fabrikat som därmed gick ur produktion.


Idag så är dessa gevär veteranvapen för samlare. Till och med slitdelar och ammunition som bara för några år sedan var relativt enkla att hitta börjar nu bli sällsynta och svåra att få tag på. Som alltid så är dessa vapen bökiga och tidskrävande att pumpa, de smäller hårt och den praktiska precisionen på lite längre avstånd, bortom 20 meter, lämnar mycket övrigt att önska. Kraften är dock god och ett friskt Match kan lätt göra bortåt 13-14 joule vilket ger ordentlig skottverkan i målet tack vare den förhållandevis grova kalibern.


Myten Excellent lever dock kvar i hög förmåga, många är de medelålders män som får något nostalgiskt i blicken när de börjar prata om sin barndoms Excellentgevär vilka sköt så otroligt hårt och som fällde så stora vilt på riktigt enorma avstånd. Detta, det är minsann något helt annat än vad som finns att köpa idag osv..


Själv så brukar jag låta dem hållas när alla dessa superlativ rabblas upp som ett rinnande vatten men bieffekten är att Excellent och inte minst den numera nästan mytiska Match betingar osannolikt höga samlarvärden, ibland nästan lika absurda som när det gäller Webley & Scott Tracker. Kraften i varumärkesmagin ska aldrig underskattas.


Jämfört med ett modernt svenskt pumpgevär som exempelvis en Independence eller Indy så är naturligtvis alla Excellent rena rama skräpet, fattas bara annat med 40 års utveckling. Dagens motsvarigheter har en teknisk överlägsenhet som står ljusår bortom vad ett Excellent kunde frambringa - utom möjligtvis i myternas värld..

 
 
Ingen bild

PeterÅ

17 april 2016 15:07

Excellent är välbyggda och roliga vapen.Har just ett Excellent Match som är i nyskick och tycker att du överdriver när du säger det är skräp.Sedan kan du jämföra med vad du vill men att kalla Excellent för skräp är en kollosal överdrift.

Johnny Ottosson

17 april 2016 16:02


Skräp alltså i jämförelse med ett modernt vapen.

Problemet med många som lovprisar Excellenten är att de inte sätter den i relation till moderna vapen och då blir uttalandena en smula komiska.

Det är lite som när man hävdar att Volvo PV 544 Sport är Volvos snabbaste och bästa bil.

Ja, möjligtvis på 1960-talet men knappast i dagens perspektiv jämfört med moderna motsvarigheter.

Tyvärr så har många som förbehållslöst hyllar Excellent ingen erfarenhet av ett modernt PCP, vilket man också kan förstå när de anser att modellen är Guds främsta skapelse.

Sätter man däremot Excellent i perspektiv mot samtida konkurrenter så var den konkurrenskraftig fram till 1960-65 ungefär och sedan sprang utvecklingen ifrån den.

Roliga vet jag inte om jag själv tycker att de är, snarare charmiga och med en genuin svenska känsla av sin samtid - åter igen ungefär som en Volvo PV.

En produkt av folkhemmet med prima kvalité.

 
Ingen bild

Sergeanten

17 april 2016 16:06

På Pyramyd Air blog har det skrivits 3 artiklar om denna bössa nu i mars - april 2016

Johnny Ottosson

17 april 2016 16:11


Där verkar det som att de har fått tag på ett rätt så krassligt äldre exemplar.

 
Ingen bild

Peter Å

18 april 2016 10:31

Ja nu är det som så att jag har både ett Royale 500, Typhoon och 2 Lonestar .25 att jämföra med och ändå tycker jag om att skjuta med Excellent ibland just för att det är så enkelt och lätt.Lite nostalgi finns där nog också.Tycker mina pcp är jättefina också förstås.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards