Direktlänk till inlägg 22 mars 2016
Den bästa diabolen?
Ett testpaket är alltid en bra och ekonomiskt fördelaktig början..
En av de äldsta och fortfarande populäraste frågorna som kommer till Airpang är vilken diabol som är bäst. Alltså - jag ska köpa den bästa tänkbara diabolen till vapen X och vilken ska jag då välja?
Av många skäl så går det inte att ge ett konkret och korrekt svar på den frågan bara rakt upp och ned. Till att börja med, vad är ”bäst”? Talar vi bara praktisk precision eller väger vi in andra aspekter också, såsom pris, tillgänglighet och övriga sekundära egenskaper?
Om jag ändå ska drista mig till att rekommendera något rakt ut i mörkret så är JSBs diaboler alltid en bra start.
Dessa är lätta att hitta, de har ett överkomligt pris och de erbjuder inte sällan även den bästa tänkbara praktiska precisionen i ett stort flertal vitt skilda vapen. Ska jag välja utifrån sannolikhet så skulle jag säga 4.52 mm 8.44 grains JSB Exact men även 4.52 mm RS med 7.33 grains eller den något tyngre Express på 7.90 grains som de första varianterna att pröva. Hittar man inte rätt där så kan man sedan fortsätta med lite understorlekar som 4.50, 4.51 osv. För kaliber 22 och 25 så skulle jag också peka mot JSBs produkter fast då i nämnd ordning 22 Jumbo Exact, 22 RS och 25 King.
Allra smidigast är att börja med ett provsortiment med ett antal olika varianter på JSBs diaboler i ett sådant antal att man i alla fall enkelt kan välja bort de absolut mest olämpliga. En mycket sund investering. Skulle man mot förmodan inte hitta det optimala valet hos JSB, utan kanske bara någon på topp tre eller topp fem, så får man söka vidare. De fabrikat som då är aktuella blir Crosman med sina Premiers (heter Benjamin Domes med kaliber 25), liksom HN och RWS. Detta är alla kända och väl etablerade varumärken med stora sortment att välja ur.
Crosman Premiers (o Domes) är ofta (på goda grunder) betraktade som wild cards. Det är sällan som dessa är det bästa valet för det enskilda vapnet men i vissa fall då dessa diaboler verkligen ÄR det optimala valet så levererar de inte sällan en otroligt fin teknisk precision. Får man inga riktigt bra resultat med JSB så ska man överväga att pröva någon av Crosmans diaboler. De är dessvärre dyra och synnerligen ofräscht smutsiga, varvid de med fördel kan tvättas och smörjas innan användningen.
Haendler & Natermann Sport GMBH - mera känt som HN - är en tysk tillverkare med ett otroligt stort sortiment. Vid sidan om JSB så är HN den ledande diaboltillverkaren på de västerländska marknaderna. Här finns en hel del spännande diaboler att bekanta sig med och om man mot förmodan inte har hittat rätt diabol hos JSB så är HN det logiska andrahandsvalet att söka igenom.
När man pratar om HN så tänker tyvärr många entusiaster direkt på diaboler som Field Target & Trophy som var heta på den tiden som fjäderluftgevär dominerade tävlingsbanorna. Utvecklingen har emellertid inte stått stilla och HN har mött framtidens utmaningar igenom att köpa in andra projektiltillverkare med bättre sortiment. Ett exempel på detta är Defiants miniéprojektiler som man nu saluför under benämnigen Sniper.
Även RWS erbjuder olika ekonomiskt fördelaktiga provpaket.
En annan stor tillverkare är RWS som för några decennier sedan var riktigt heta. Idag är man främst en volymsäljare ett pinnhål ner från JSB och HN vilket dock inte utesluter att det unika vapnet kanske kan ha sin favoritdiabol ifrån just detta anrika fabrikat. Generellt sett så har man förmodligen hittat rätt hos JSB, gör man inte det och inte heller finner någon lycka hos HN då har man sannolikt ett större problem hos vapnet än bara att försöka hitta rätt diaboler..
När vi har lämnat JSB, HN, Crosman och RWS så finns det dessvärre inte så mycket kvar, bortsett ifrån spridda skurar av uddaprojektiler som inte sällan har kul namn och som saluförs med fantasifull reklam till låga/måttliga priser. Precisionspotensialen är därefter. Av de riktiga skräpfabrikaten så jag själv haft bäst framgång med Gamos TS-10, som faktiskt sköt förvånansvärt bra med ett flertal olika vapen.