Airpang

Direktlänk till inlägg 2 mars 2016

Meningsfullt eller inte?

Av Johnny Ottosson - 2 mars 2016 05:00



"Är ett vapen på 16 joule bra?"


  Utrustningen för Field Target kan se avancerad ut men det med all rätt - detta är en ren materialsport.


Idag fick jag en fråga från en intresserad entusiast som undrar varför många pratar om just 16 joule och varför man har en tävlingsklass på just den här udda effektnivån. Så, idag så kör vi ett varv till runt det alltid så populära temat om luftvapnens olika anslagsenergier och utgångshastigheter.


Bakgrunden till att många talar om just 16 joule är att den här nivån på anslagsenergi är den maximalt tillåtna gränsen av anslagsenergi utan krav på vapenlicens i England.


"Vadå England??"


Jo, då de dominerande tävlingsgrenarna för vår typ av luftvapen är Field Target och Hunter Field Target, som båda har sitt ursprung i England och som dessutom är allra störst där. Så därför så har just deras gräns på 16 joule blivit den avgörande nivån för anslagsenergi hos de vapen som får tävla i dessa grenar under de mest dominanta organisationer som arrangerar dessa runt om i Europa.


Vill man alltså tävla i den största och mest dominerande klassen för Field Target och Hunting Field Target så behöver man ett vapen på runt 16 joule för att vara konkurrenskraftig.


Det finns emellertid också licensfria klasser för licensfria vapen i Sverige men då dessa också arrangeras av samma förbund som för licenspliktiga vapen så är kraven på dessa tävlanden likadana, förutom då vapenlicensen. Vill man tävla licensfritt så måste man alltså ha:


* Medlemskap i en skytteklubb som pysslar med Field Target och som är förbundsansluten

* En tävlingslicens, en årlig avgift alltså - till förbundet, som man får köpa  om man har sportskyttekort

* Att man innehar ett sportskyttekort för gevärsskytte, en form av utbildningsbevis


"Okej - men jag är inte intresserad av att tävla...?"


Om man inte tävlar så har man i strikt mening inget skäl längre att inneha ett vapen på vapenlicens - så enkelt är det. Då blir effektnivån automatiskt 10 joule, som är vår svenska licensfria gräns. Vill man ha en licens så måste man alltså i princip tävla och den enda tävlingformen som egentligen kvalificerar för en licens är i nuläget Field Target.


I praktiken däremot så händer det att en del klubbar utfärdar licensgrundande aktivitetsintyg även för vapen som kanske inte direkt är tänkta som konkurrenskraftiga vapen till Field Target. Så fort licensen sedan är utfärdad så kan ju vapnet används för enskilt bruk, bortom tävlingsbanan, utan att innehavaren någonsin tävlar igen.


Nu ligger det dock förslag på en ny vapenlagstiftning som kan komma att innebära 5-årslicenser och det betyder i sin tur att den som får en sådan licens också måste söka om den när den löper ut fem år senare. Då kommer Tillståndsenheten noga att analysera vilka och hur många tävlingar som licensinnehavaren har tagit del av under de senaste fem åren och om dessa inte är tillräckligt meriterande så förnyas inte licensen. Detta täpper alltså till kryphålet av licensinnehavare som aldrig tävlar med sina vapen utan bara skjuter enskilt.


"Ja, ja, okej - jag tävlar väl då lite och tar ut en licens innan ev. 5-årslicenser blir verklighet, vad ska jag välja?"


Detta beror på om man tänker tävla eller inte. Vill man verkligen tävla i Field Target (eller eventuella framtida internationella klasser för Hunting Field Target) så är det 16 joule som gäller och det smartaste valet är då kaliber 177.


  Hunter Field Target har ett tydligt arv från luftvapenjakten och använder en billigare, enklare, utrustning.


Om man däremot inte tänker pyssla med Field Target när licensen är säkrad, då finns det normalt sett inget vettigt skäl att bara välja 16 joule.


Problemet med 16 joule är att den praktiska skillnaden mot licensfria 10 joule inte är speciellt stor, inte i skenet av alla de restriktioner som det innebär att inneha och använda ett licenspliktigt vapen jämfört med ett licensfritt. Ett licenspliktigt vapen har ju en lång rad nackdelar, kopplat till just sin status som licensvapen:


* Kräver en licens som kostar 750 kr (eller 250 kr om man har licenser tidigare)

* Kräver ett godkänt vapenskåp som kostar från 3000 kr och uppåt som nytt

* Är svårare att sälja då många spekulanter på luftvapen i andra hand inte vill ta ut en licens

* Har ett lägre andrahandsvärde eftersom man får färre tänkbara köpare

* Tar tid att anskaffa (själva licensansökningen), tar tid att avyttra (köparens licensansökan)

* Måste ständigt vara under ägarens tillsyn, bortsett ifrån när det står i vapenskåpet

* Kan skapa en hel del juridiska problem för ägaren om det trots allt blir stulet

* Svårare att transportera, dels på grund av kravet på ägarens tillsynd och dels på olika transportregler

* Kan inte användas överallt, bara på "avsedd plats", en skjutbana eller speciell skjutplats


Man får alltså en hel del extra kostnader och begränsningar samt massor av extra ansvar med ett licensvapen jämfört med ett licensfritt vapen. De som trots allt vill ta detta brukar då i allmänhet vilja ha något rejält för "besväret". Man vill alltså få ordentlig valuta för sina uppoffringar och man vill då med andra ord vanligtvis ha ett vapen vars prestanda på ett avsevärt sätt skiljer sig ifrån vad man erhåller på 10 joule.


Rent krasst så är det alltså precis exakt samma nackdelar med att vapen på 16 joule som ett på 60-80 joule.


I skenet av detta väljer naturligtvis många riktigt potenta PCP med höga effekter och grova kalibrar, där man märker en betydande skillnad i upplevelsen jämfört med att skjuta 10 eller 16 joule. Ser man saken ur det här perspektivet så finns det egentligen inte så många vettiga skäl för 16 joule bortom tävlingsbanans arena.


Svaret på huruvida 16 joule är "bra" eller inte beror alltså på vilken av de synvinklar ovan som passar ens eget lynne och subintresse inför vår hobby. Där står man sig själv närmast i det beslutet.






 
 
Ingen bild

Batistuta

2 mars 2016 10:19

Några kommentarer:
1. Ska du sälja vapnet går det att avlicensiera vapnet för en mindre summa. Från 300:- och uppåt.
2. Ett vapenskåp tappar inte mycket i värde och går lätt att sälja.
3. Idag jagar ingen effekt på samma sätt som för 10 år sedan.
4. Du söker alltid licens på målskytte och vilken effekt du har på vapnet har ingen betydelse.
Bra artikel som förklarar mycket på ett enkelt vis :)

Johnny Ottosson

2 mars 2016 17:06


1. Ja, i vissa län - dock inte alla. Här i Västra Götaland så har detta inte varit möjligt under flera års tid.

2. Korrekt, förutsatt att man inte köper ett för litet skåp. Större skåp tenderar att hålla värdet bättre än små skåp, proportionellt sett.

3. Nja, för tio år sedan så var antalet PCP med effekter på 60-100 joule ytterst sällsynta, liksom PCP med kaliber 25. Kaliber 30 var då icke-existerande, mer eller mindre och idag så har vi till och med brytfjädergevär i den här kalibern

4. Nja. Generellt sett så måste vapnet uppfylla de normer som gäller för det regelverk som vapnets användningsändamål är redovisat för i licensansökan. I praktiken så beivras dock inte detta för ögonblicket.

Alltså, om jag påstår att jag måste ha ett vapen för att kunna tävla i en gren där vapnet max får ha 16 joule så kan jag inte använda vapnet om det har 30 joule och då försvinner ju mitt argument för att inneha vapnet.

Tack så mycket.

 
Ingen bild

Tankesmedjan

2 mars 2016 13:31

Har britterna tjockare pannben än oss i Skandinavien ? Hur resonerar de brittiska beslutsfattarna i frågan om varför just upp till 16 J kan tillåtas licensfritt ?

Johnny Ottosson

2 mars 2016 16:59


Detta ska jag ta upp i ett separat inlägg, förmodligen redan i morgon.

 
Ingen bild

Fspjuth

2 mars 2016 13:50

Pannbenets tjocklek och licens får du nog förklara för mig Tankesmedjan....

I mångt och mycket håller jag med Batistuta. Om man vill tävla i FT idag är det otroligaste att man väljer 10 eller 16J. Så hur meningsfullt ett 16J vapen är, beror på vad du skall tävla i. FT, HFT och Bänkskytte 25m = toppen! Men Bänkskytte 100 m eller 10m inomhus = riktigt dåligt.

Johnny Ottosson

2 mars 2016 16:58


Pannbenet ska jag förklara i ett speciellt inlägg.

 
Ingen bild

Docenten

2 mars 2016 17:54

Tio joule anses inte penetrera tillräckligt mycket för att vara livsfarligt, därav pannbenspratet. Om det sedan verkligen stämmer är en annan fråga. Men förvisso har ett flertal personer i England dött av luftvapenskott både i huvud och bröst. Det ena dödsfallet var antingen självförvållat vådaskott eller möjligen självmord med ett kraftigt fjädervapen.

 
Ingen bild

Fspjuth

2 mars 2016 22:48

Vapnens farlighet och hur lagstiftningen kring dem är utformade har långt ifrån alltid något med verkligheten att göra.
Svartkrutsvapen före 1890 licensfria, men precis samma vapen tillverkat idag licensbelagd. I princip alla armborst är licensbelagd men en compound pilbåge kan man köpa fritt.
Hade jag varit tvungen att välja så hade jag nog helst velat bli skjuten i pannan av ett 16J luftgevär än de andra vapnen ovan.
Sedan har vi tex Holland, där alla typer av effekt och kaliber begränsningar är borttagna, men vapnen inte får se ut som krutvapen. Så AA ProSport säljs inte iom licenskrav, men du kan köpa en .50 jaktluftgevär om du fyllt 18 år och har leg.
Jag ser fram emot ditt blogginlägg om tjocka pannben Jonny :-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards