Direktlänk till inlägg 2 april 2015
Små och smidiga!
Air Arms TDR
En gång i tiden så var alla luftgevär långa, förbluffande långa. Tittar man på en typisk bössa ifrån 1960-1980-talet så är de vanligtvis 100-120 cm långa, trots att de nästan uteslutande är fjäderdrivna - en vapentyp som generellt sett knappast tjänar på exempelvis en extremt lång pipa. De enda korta undantagen som man hittar är vanligtvis juniorvapen men det är ju gevär som allt igenom är proportionellt sett mindre, på alla håll och kanter.
Det var först i mitten av 1980-talet som dedikerade karbinvapen kom ut på marknaden, alltså fullstora vapen men med ovanligt korta pipor. Tidiga exempel här är BSA Supersport och inte minst den klassiska Webley & Scott Tracker. Tanken bakom dessa produkter var främst att ge luftvapenjägaren ett kompakt och lättmanövrerat vapen för skytte ifrån exempelvis fordon eller gömslen. Korta karbingevär visade sig vara ett vinnande koncept öven försäljningsmässigt sett och har sedan dess erövrat marknaden med stora steg.
Dess enda egentliga uppbromsning var när PCP kom fram till att dominera marknaden ifrån milleniumskiftet och framåt då den här vapentypen kräver långa pipor för att kunna utveckla maximal effekt. I länder med effektbegränsningar så har emellertid karbinvapen snabbt etablerat sig till att bli den vanligaste och populäraste vapentypen, exempelvis i England. För länder där full effekt har varit möjligt så har dock karbinpopulariteten inte varit betydande - förrens nu, när bullpups har börjat erbjudas av ett flertal framsynta tillverkare.
Som situationen ser ut nu så kan man generellt sett säga att det har uppstått fyra huvudtyper av kortare vapen; karbingevär, takedowns, bullpumps och pistolkarbiner.
Karbingevär
Detta är begynnelsen av konceptet med kortare vapen än normalt. Det man gör är helt enkelt att man monterar en kortare pipa och ibland även en kortare lufttub. Exempel på detta är BSAs Ultra och Falcons Lighthunter-serie. Nackdelarna är främst att de kortare piporna ger lägre effekt, högre skottljudsnivå samt färre antal skott på fyllningen. På grund av detta så är karbingevär oftast populära med låga till måttliga effektuttag. Det man får i gengäld är ett mer lättmanövrerat vapen men sällan ett som är riktigt diskret portabelt. Den typiska längden är 80-90 cm, utan exempelvis ljuddämpare.
Takedowns
Den här vapentypen är lite tvärtom mot de klassiska karbingevären, här ligger tonvikten som regel på portabilitet snarare än på hanterbarhet under användningen. Ibland är även takedownvapen till och med fullånga vapen i sitt ihopmonterade skick, exempelvis Steyrs Connectsystem. Självfallet så finns det också takedown karbingevär, som AA TDR och FX Airguns Verminator, vilka kombinerar karbingevärets hanterbarhet vid ihopsatt tillstånd med det vanliga takedowngevärets smidighet vid transport och förvaring. Nackdelarna är dock oftast kort pipa och små lufttuber för karbinversionerna, vilket inte är fallet för normallånga takedowns. Typisk längd ihopsatta - drygt 100 cm som fullånga och runt 80 cm som karbiner.
Bullpups
Något som har blivit riktigt hett de senaste två åren är bullpups. Detta är vapen som kan kombinera ett kompakt format med en lång pipa och en längre lufttub. Man kan alltså få både smidighet samt hög effekt och rejält med skott på fyllningen. Numera så finns det även takedown bullpups på marknaden, som FX Airguns Impact, vilket betyder att man nu kan köpa vapen som är smidiga att transportera, korta och hanterliga som ihopsatta men ändå med kapacitet för stora mängder skott på hög effekt. De traditionella nackdelarna har ofta varit en besynnerlig ergonomi samt udda utseende och avtryckarsystem vilka tack vare långa och ofta komplicerade länkage har gett en diffus skjutkänsla. Allt detta har tillverkarna nu succesivt börjat adressera och de modernaste bullpupsen på marknaden (ex FX Airguns Wildcat) har idag bättre ergonomi med exempelvis en normal placering av repterhandtag och liknande vitala manöverorgan, komponenter som på äldre konstruktioner ofta satt mindre bra placerade. Typisk längd ca 75-80 cm.
Pistolkarbiner
Detta är ofta en tyvärr ganska bortglömd kategori vapen som borde ha en större popularitet här i Sverige, ett land med effektbegränsning och ofta kollektiva färdmedel. De absolut största fördelen för den här kategorin är bästa tänkbara portabilitet, då de oftast kan delas till små, små enheter på blott ca 25 cms längd vardera. Här finns exemplar som får plats i ett utrymme på 30 x 20 x 10 cm med alla nödvändiga tillbehör. En extra bonus är att dessa vapen också ofta kan användas som rena pistoler, för de som är roade av luftpistolskytte. Allt kommer dock till ett pris och det man får försaka är hög effekt, många skott på fyllningen samt en ibland störande hög ljudnivå. Liksom med alla typer av karbinvapen så är den här typen av vapen absolut bäst med låg effekt, ju lägre desto bättre. Då är skottljuden ändå dämpade, antalet skott räcker till och effekten lagom för skytte på 5-25 meters avstånd, inte sällan inomhus. Typiska längder ihopmonterade, ca 50-60 cm.