De första intrycken..
Utgångsläget på startskärmen när ett skott har passerat ifrån min Challenger
Så har jag äntligen fått lite tid över att bekanta mig med den helt nya kronografen som jag köpte i veckan som gick. Överlag så är jag oväntat positivt överraskad över den här skapelsen, den är onekligen på många sätt en betydligt modernare och mer ändamålsenlig konstruktion än min gamla Pro-Chrony Beta.
Utförandet.
Hela Air-Chrony är tillverkad av förhållandevis grov metallplåt, nästan som ett kulfång. Det gör också att den är oväntat tung (över ett halvt kilo!) och den känns synnerligen solid. Små detaljer som exempelvis gummifötter undertill och känslan i strömbrytaren samt knappar/reglage känns förtroendefullt och bidrar till intrycket av en allt igenom gedigen produkt. Inget skramlar eller sitter löst, alternativt på tre-kvart (jmfr batteriplaceringen på Beta) utan hela kronografen känns totalt homogen. Upplösningen i teckenfönstret har skarpt sken och tydliga tecken, mörka sådana på ljus bakgrund. Lättläst och tydligt.
Ordentliga gummifötter undertill..
Formatet
En av de största fördelarna med Air-Chrony är formatet, den är betydligt smidigare än Betan och i princip så liten som en fristående kronograf kan bli rent praktiskt. Det som oroade mig var risken att inte skjuta rakt igenom den lilla tunnel som kronografens blygsamma format tillåter. I praktiken så var detta dock inget bekymmer eftersom mina praktiska prov visar att man får absolut pålitliga mätningar helt oavsett vart inom kronografens tunnel som projektilen färdas. Eftersom kronografen är så pass okänslig för hur man skjuter igenom dem så kan man också hålla mynningen nära och koncentrera sig på att undvika att skjuta själva kronografen men ändå vara trygg i förvissningen om att man alltid får en korrekt värde noterat.
Pålitligheten
Jag har prövat med alla möjliga luftvapen - ifrån 5 till 70 joule, fjäder, Co2 liksom PCP och ingen annan kronograf som jag har prövat tidigare har mätt lika pålitligt. Jag har kört långa sekvenser, både med skarpt ljus i rummet likväl som dämpat framåt kvällskvisten men Air-Chrony tuggar pålitligt på ändå. Förbluffande!
Här sätter man in batterierna, notera dioderna nedtill som sköter mätandet.
Användandet
Att hantera kronografen sker igenom tre knappar som sitter under teckenfönstret. Den som har haft ett armbandsur från Casio känner snabbt igen sig. Det är enkelt att rent intutivt manövrera kronografen utan att ha bruksanvisningen i knät. I default när man knäpper på kronografen så får man två rader i teckenfönstret, ett för utgångshastighet (MPS) och en rad för anslagsenergi (Joule). Trycker man på knapp 1 så kan man i detta läge ändra projektilvikten, vilken ligger till grund för energipresentationen. Detta går mycket snabbt och smidigt. Tillbaka till "huvudnivån" igen så kan man trycka på knapp 2 för att vandra vidare igenom de olika presentationerna. I tur och ordning så får man då se vilket skott i ordningen man har skjutit, genomsnittlig hastighet (so far), högsta hastighet, lägsta hastighet, genomsnittlig anslagsenergi, spridning i MPS, standardavvikelse och slutligen hastighet i FPS.
Strömställare och COM-port baktill
Sammanfattningsvis:
+ Gedigen, känns solid och välbyggd, seriösa och påkostade komponentval
+ Lättläst och tydlig display med belysning, rapp programvara
+ Omtänksamma detaljer, allt ifrån instättning av batterier till fina gummifötter undertill
+ Läser pålitligt oavsett skottvinklar och ljusförhållanden - förutom i direkt starkt solljus
+ Rejäl minneskapacitet - 250 mätningar!
+ Kan kopplas mot PC etc - har inte prövat detta ännu
+ Litet format (137 mm hög, 95 mm bred och 70 mm djup) - men tung!
+ Kan matas med 220V igenom en tillbehörsadapter
- Tung och känns klunsig, bör inte tappas på foten typ
- Alla defalut är metriska och all information kan inte fås IMP
- Ingen automatavstängning, batterier varar 5 timmar
- Liten skottunnel, kräver att man tänker sig för och siktar rätt
- COM-port känns lite 90-tal, varför inte USB?
Skott nummer 10 i läge IMP för icke-metriska värden..
Slutligen: So far, so good. Jag är positivt överraskad hittils och kronografen känns solid och gedigen för sina pengar. Totalt så har den kostat mig 1255 kr och det känns inte som något opris i konkurransen. Nu ska jag använda den lite mera och jag kommer därför att återkomma framöver med fler vunna erfarenheter av den.
Luftpickan
9 november 2014 22:01
Jag undrar så förbaskat varför du envisas med att inte presentera värden i vårt metriska system? Det är smartare att anpassa sig till det som gäller på den plats man befinner sig.
Hur gör du med hastighetsmätaren i din bil? Tycker du det är negativt att den visar lika som vägskyltarna? Tänker du på vädret utan att tänka Celsius? Använder du verkligen tumskalan på tumstocken när du ska mäta en planka? Räknar du på bränsleförbrukningen i gallon?
Med vänlig hälsning.
Johnny Ottosson
12 november 2014 18:32
Nu använder jag inte dessa enheter för att de är icke-metriska utan för att de är mer ändamålsenliga.
Grains är en mindre enhet än gram, fps är en mindre enhet än mps osv.
Ju mindre enhet, desto mer noga kan man beskriva något, utan att behöva använda noll komma någonting i långa rader.
Samma sak när jag beställer däck hos däckhandlaren till 15 tums hjul, där beställer jag inte 38 cm däck etc.
Rätt enhet till rätt ändamål med andra ord.
Luftvapen.miffo
10 november 2014 14:55
Vadå vad snackar du om,han presenterar visst värden i vår metriska skala sysstem.137 mm hög, 95 mm bred och 70 mm och vad jag kan se på första bilden så är det inga problem att se vad han presentera där heller. Tyvärr så verkar den där mätaren som det skrivs om ha en vikt som tvingar den fumliga köparen att investera i ett par dojjor med stålhätta.Tappar man mätaren på foten kan man åsamka sej blånaglel och kanske tom krossskador . tycker att set är bra att sådan uppgifter framgår i en artickel som den här.
Wagge
10 november 2014 16:39
@ Luftpickan. För att i UK och USA där luftvapen är väldigt stort används inte det metriska-systemet fullt ut. Så jag antar att han vill ha möjligheten att kunna "internationalisera"- sig lite mer.
@ Miffo. Det Luftpickan menade var att "Varför envisas Johnny med att vilja presentera mått utöver det metriska systemet"
Luftvapen.miffo
11 november 2014 17:50
@ wagge.Och vart i inlägget envisas han med att inte utöver presentera värden i vårt metriska system ? Jag tycker att han gjort en bra resension om mätaren. Funderar på att beställa ett par stålhätta dojjor och en aircrony.
Luftpickan
11 november 2014 21:21
Han ger minuspoäng för att den är metrisk som default. Det är konstigt när man bor i Sverige!
I åratal har inläggen presenterats med utrikes värden.
Johnny Ottosson
12 november 2014 18:34
De är konstigt om man har en produkt direkt riktad mot luftvapenhobbyn, som till stora delar är icke-metrisk.
Ungefär som en däckmaskin vars inställningar bara vore i cm istället för tum.
dorro
12 november 2014 22:02
Alla mätinstrument har en felmarginal, låt oss säga att kronografen har en procent.
Vid 200m/s så blir det +-2m/s. Använder man fps blir det +-6,6fps.
Ingen mening att använda enheter som är mycket mindre än felvisningen, ungefär lika fånigt som när digitala termometrar visar decimaler när felvisningen är +- en grad...
Johnny Ottosson
13 november 2014 18:25
Enligt samma resonemang så är det meningslöst att mäta utan att väga projektilerna..

Luftvapen.miffo
13 november 2014 03:06
@ Luftpickan,dom minus poäng han ger är alltså värdelösa,då allt här som skrivs om vårat mätsystem tycks diffa en hel del. Om han har sprättat omkring med godtyckliga nedbedömningar vid minusskalans början så tillåter eran teori att ett minus poäng lika gärna skulle kunna vara ett plusspoäng på grejerna som han skriver om.
Tycker det är synd att den där mätaren inte har justerbara gummifötter,det vore bra med om så vore. När terrängen är ogämn så kan det vara bra att kunna justera mätaren där den är tänkt att stå så att den står exakt rakt när man ska skuta genom den.Har Han ett kikare med hårkors som är exakt inställt efter det horizontabla planet så blir det problem då risken är stor att han lutar bössan lite eftersom han stävar efter att hålla bössan så rakt som möjligt efter ena sidan på mätaren. Minsta lilla lutning gör att skottet kan gå snett i det lilla skutfönster som mätaren har . Det där är en dyr leksak,som ägare ska man inte bara vara rädd om tårna utan även om saken för saken skull .
dorro
13 november 2014 22:52
Nu börjar du svamla igen Johnny...
Det var väl vilken enhet som är lämpligast jag hade synpunkter på.
Du beskriver inget mer noga med en liten enhet när mätinstrumentets felvisning är ett flera gånger större än denna enhet.
-Jonas-
14 november 2014 10:39
Problemet är procenten. Felmarginalen ökar mer ju högre spann du har på mätinstrumentet. En våg väljer man med ett spann nära det man ska väga. Bäst blir att väga flera diaboler samtidigt och räkna ut medelvikten. Då sprider man ut felmarginalen, men den finns dock kvar.
Skulle vara intressant Johnny om du kunde kalibrera dina mätinstrument, då skulle du ha ett facit att ta hänsyn till och kunna visa upp nästa gång de här frågorna dyker upp.
Johnny Ottosson
14 november 2014 13:18
Bra tankar där, -Jonas-, som vanligt.
Per
7 december 2014 13:46
Hur ställer du upp kronografen som jag tycker det ser ut så kommer displayen vara i vägen när man tittar i kikarsiktet när man skjuter?
Eller lägger du den på sidan?