Airpang

Direktlänk till inlägg 30 april 2014

Vårsommarkväll....

Av Johnny Ottosson - 30 april 2014 11:00

 

 

Våndan av vind

 

  Visst ser det stilla och lugnt ut - teoretiskt sett...

 

 Idag blev det ännu en sväng till banan då det låg ett par timmar lediga i min livsschema. Härligt väder, varmt och skönt, nästan helt vindstilla dessutom. Eller vänta nu. Var det verkligen det? När jag studerar vindvimplarna vid banans sidoavgränsningar så ser jag tydligt att de lutar lite inåt på högersidan. Blåser det verkligen? Ja, det förefaller faktiskt göra det. Jag går lite downrange för att sätta upp mitt mål och där borta märks det betydligt tydligare än ifrån paviljongen.


Intressant nog så handlar det om en väldigt jämn och mjuk vind. För skojs skull så bestämmer jag mig därför att sätta upp tre tavlor på 30, 40 och 50 meters avstånd för att se hur stor skillnaden blir på de olika avstånden. Det känns intressant eftersom jag själv hade bedömt dagen som ”vindstilla” eller med mycket måttliga vindar, ståendes uppe vid skjutplatsen.


  Bara 30 meter är en barnlek med 10 skott, notera det retfulla förstaskottet..


På 30 meter så finns det inte mycket att säga, förutom att det första skottet (”sättskottet”) gick en smula högt, övriga nio skott träffade där de skulle. I övrigt en jämn och fin grupp, helt representativ för den här setupen när den skjuter JSBH vid 175 mps. Möjligtvis så kan jag känna en antydan till vindavdrift åt vänster, eller så är det bara en inbillning eftersom jag förväntar mig detta.


  Någonstans här runt 40 meter möter man gränsen för vad 10J/177 klarar...


På 40 meter däremot så märks skillnaden mera tydligt. Visst öppnar gruppen en hel del, men fortfarande inom enkronan för 10 skott, förutom då de två skott som drog av åt vänster. 


  Ska man skjuta 50 meter med den här effekten så krävs verkligen perfekta förhållanden


På 50 meter är det inte längre någon fråga om det blåser eller inte. Här kan jag tydligt se hur träffbilden blir långsmalt dragen åt vänster. Visserligen samlar jag fortfarande anständigt men träffpunkt kontra riktpunkt talar sitt tydliga språk.


Sammanfattningsvis så finns det två lärdomar som man kan notera här;


1. Skillnaden mellan ”lite vind” och ”ingen vind” är milsvid


2. Att skjuta 50 meter med .177/10J är något helt annat än att skjuta 40 meter och i synnerhet 30 meter


Nu hade jag det dessutom så bra förspänt att jag skjuter ett synnerligen välskjutande PCP med riktigt bra optik. Skulle man istället skjuta med även en hyfsad fjäderbössa men med ett lågpris kikarsikte så hade naturligtvis svårighetsgraden ökat markant och träffbilderna försämrats i motsvarande grad.


Tänk då en glad amatör som vill skjuta 50 meter med en lågpris fjäderbössa och ett kikarsikte för tusenlappen.


När jag publicerade ett tidigare inlägg om Challengern så fick jag frågan om hur ofta och på vilket sätt som jag gör rent pipan. Det korta svaret är att jag inte gör det, i alla fall inte ännu - trots ett antal tusen skott skjutna. Anledningen till att jag inte gör det är att jag ännu inte har sett något skäl till detta. Så länge vapnet skjuter bra så finns det inget skäl att trixa med någonting. Skulle sedan precisionen av någon anledning försämras så hade jag möjligtvis övervägt att dra rent pipan. 


Nu ska man självfallet inte dra för stora växlar av hur just jag gör med just mitt vapen. Alla pipor är individer och i min erfarenhet så kräver vissa pipor rengöring då o då medan andra inte förefaller vara lika känsliga. Man får helt enkelt skjuta och se hur saker och ting utvecklas. Håller sig precisionen på en nivå som du är nöjd med? Bara skjut och njut. Försämras precisionen succesivt? Då kan en rengöring vara ett enkelt och billigt sätt att börja undersökningen mot vad det är som gör att precisionen har försvunnit.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards