Airpang

Direktlänk till inlägg 10 februari 2013

Tungviktarna del 1

Av Johnny Ottosson - 10 februari 2013 20:00


 

Början av något grovt..


  En trendsättare!


I början av juni 1996 så hände något stort, bokstavligt talat. Theoben, som vid denna tid hade haft en tämligen sporadisk föräljning i USA, lanserade nu sin numera klassiska submodell 12/250 på den här stora och viktiga marknaden och presenterade därmed ett helt nytt koncept - ett potent PCP med den grova kvarttumskalibern.


De få PCP som vid denna tid existerade hos entusiasterna i USA var nästan alltid med kaliber 22 och som sådana levererade de normalt 28-30 fpe. Det som Theoben gjorde nu var att höja ribban ytterligare och presentera ett vapen som kunde driva av en större och tyngre diabol till ungefär samma hastigheter och detta blev direkt startskottet för Rapidens segertåg och solida ställning som plattform i just USA.


Med sin 580 mm långa pipa och en totallängd på 119 cm så ansåg många fantaster att vapnet närmast såg groteskt ut men den jättelika pipan hade goda skäl för sin existens, modell 12/250 stod nämligen i en särklass när det gällde kombinationen av brutal effekt och samtidigt sofistikerad precision. Detta var helt enkelt PCP-världens motsvarighet till Bentley Mulsanne Turbo - aristokrati med en raktetmotor!


Med dagens mått mätt så är kanske inte gamla 12/250 så respektingivande, inte i skenet av moderna konkurrenter som The Airwolf och svenska FX Airguns Elite/Royale, men för 17 år sedan var saken en helt annat. De första exemplaren hade en trestegs fartomställare i form av ett vridbart bakstycke till hammarhuset, vilket direkt påverkade hammarfjäderns anspänning. I första läget så kunde man räkna med 33 fpe, vilket redan här var märkbart mer än dåtidens PCP med den förhärskande kaliber 22. Dristade man sig till att vrida på ett snäpp till så svarade bössan med 35 fpe och på fulla skaft vid det tredje läget presterade vapnet över 40 fpe! Detta var en närmast otroligt hög siffra vid denna tidpunkt.


För att den presumtive kunden verkligen skulle inse vad 40 fpe innebar så var man noga att framhålla frasen; "Lightweight pellets might exceed 900 feet per second", i varje annons. Tänk er - 900 fps med kaliber 25!


Vidare så rekommenderade Theoben användandet av HN Rampoint som diabol, vilken med 27 grains ansågs som tung vid denna tid. I dag tycker man kanske att denna rekommendation känns lite udda men detta var innan dagens fina utbud av kaliber 25 diaboler existerade. Vid denna tid fanns inga Exterminators, inga Kings eller ens Domes från Crosman/Benjamin. Vidare så kunde man med illa dold stolthet vinnlägga sig om följande kommentarer i sin samtida marknadsföring:


"Setting new limits for power but with no loss of accuracy. This large calibre air rifle opens new horizons, never possible before. Bolt action for fast shooting but with no loss of accuracy.
A totally unique air rifle. All of the Rapid Range of rifles are available an FAC version.
All can achieve a humane killing distance of 55 m (60 yrd), although it is possible to kill at a distance of 65 - 73 m (71 - 82 yrd) if you have the skill and marksmanship."

 

För att ytterligare understryka vapnets goda praktiska precision så vågade man sticka ut hakan och utlova: "3.8cm (1½”) group regularly attained at 73.2m (80 yrd)"

 

Idag - två decennier senare - så är det självklart lätt att göra sig lustig över stoltheten när ett vapen utlovas klara en och en halv tum på drygt 70 meter men på den tiden så var detta riktig high-end praktisk precision. Parat med verkliga 40 fpe framför mynningen så blev 12/250 snabbt ett respektingivande vapen på marknaden och de entusiaster som valde modellen som primärt vapen för exempelvis jakt efter jordekorre i de glest befolkade delarna av östra USA jublade. En 12/250 träffade verkligen där man siktade, även på långa avstånd, och effekten av en träff även på dessa dryga distanser var fullkomligt förödande och helt olikt vad man tidigare upplevde med kaliber 22. Då liksom nu så träffade nämligen en diabol som har kaliber 25 ungefär med slagkraften hos en ursinnig gorilla nästan helt oavsett hur långt bort målet var. Lyriska kunde man se rapporter på dåtidens forum, såsom "The Airgun Letter Forum", om ägare vilka trots halvdana träffar fortfarande fällde sina stora mål direkt på skottplatsen. Man började redan då inse att kaliber 25 skjuter stabilare och ger betydligt bättre marginal i fråga om skotteffekt på levande mål vid jakt över extremt distanta avstånd. Det var med andra ord inte konstigt att 12/250 och Rapid-serien som sådan snabbt fick en helt svans av loyala fans.


Bortsett ifrån enastående praktisk precision och kraft olikt allt annat på marknaden så berömdes även 12/250 för det stora antalet skott man kunde få på en fyllning. Theoben uppgav hela 40 st ur en vanlig 400 cc tubflaska. Otroligt! Som ni säkert vet så har det hänt mycket sedan dess, men då hade vapen som exempelvis samtida Webley Axsor bara 32 skott och fler skott än 30 skott var överlag sällsynt hos fulleffektvapen.


Modell 12/250 blev ett lyckokast för Theoben och grundstenen för varumärkets popularitet i USA. Dessutom skapade den ett helt nytt segment för långdistansjägare och precisionsskyttar över ditintills okänt långa distanser. I nästa del så ska vi titta lite på dagens två argaste konkurrenter till samma kundgrupper, moderna vapen som Daystates Airwolf, Air Rangler och dessutom tungviktarna från FX Airguns.







 
 
Ingen bild

Silwer

10 februari 2013 22:01

Dock släpptes väl Rapid 1990 även om de väl ändrade en del saker dp ett tag innan det blev lite väl statiskt, Anschutz trycke och pipor, Gamotrycket begriper jag dock inte som val.

Jag iser att vi pratar .25 och högre effekt här, även om Daystates Huntsman var rätt stöddig effektmässigt var de ju .22.

Personlige var jag väldigt impad av denna men också 17modellen i .177 kom däromkring och ledde väl till MFR.

Jag ser inte samma historia som du i vad USA väljer köpa eller var hela marknaden förvöntas gå huvudsakligen, visst nu har .30 kommit och det här har sin gren inom luftskyttet men jag tror inte småkalibrarna dör.
Många begriper fördelen med dem med efter ett tag, möjligheterna till skytte ochtävlingar mm på begränsat område.

Bara som kommentar.

Johnny Ottosson

11 februari 2013 09:58

Du kan din luftvapenhistoria du, Silwer.

Faktum är dock att Huntsman fanns med kaliber 25 och den modellen var faktiskt inspirationen till Theobens USA-projekt.

Rapiden kunde ju lösa Huntsmans stora tillkortakommande med sina 50 fpe - nämligen det ringa antalet skott på en fyllning.

 
Ingen bild

Johan

10 februari 2013 22:18

När jag pratade med Tobias. (Vilket jag brukar göra ett par gånger i veckan) så sa jag att Theoben gått i konkurs. Men han sa att.det hade dom igentligen inte alls. Undra va han mena med det.

Johnny Ottosson

11 februari 2013 09:56

En viss produktion fortgår fortfarande i USA under Rapid Air Weapons regi.

 
Ingen bild

Silwer

10 februari 2013 23:10

Huvuddelen i UK är iaf försatt i konkurs, men i USA fanns en mindreenhet som monterar Rapid mk2 och lite annat mer personligt.

RAW heter de och vad jag förstår kommer deras TM1000 till Hurricane nu, en dyrare precisionsbössa för all form av målskytte.

Om Theoben tror jag det är över, inte mycket ändrades på slutet och de som startade det fanns inte med längre, de som en gång bygde upp märket.

Jag har svårt att tro att nån återanvänder namnet igen, men jag kan ha fel, bara det inte blir nåt asiatiskt eller liknande av det isf ser jag helst att de ligger kvar i graven.

 
Ingen bild

kj

12 februari 2013 09:49

hur kan dom göra en konstruktion med lång pipa utan stabb? vinglar ju åt alla håll,inte ens min typhoon kan ja tänka mig använda utan pipstabb,minsta lilla rör ju sig pipan?????

Johnny Ottosson

12 februari 2013 20:08

De har en bättre infästning.

Just Typhoons infästning är ju känd för att inte vara den bästa, relativt grund och i ett block av ganska mjukt material.

Jämför exempelvis med min Elite som har en ännu längre pipa, den är stabil som ett broräcke!

 
Ingen bild

kj

12 februari 2013 22:10

de är väl de att ja är van vid krutbössor stål mot stål inte som pcp vapen stål mot aluminium och klena pipor

 
Ingen bild

Silwer

13 februari 2013 19:23

Ofta kallas Theobens just för Theobentanks pga de grovhuggna blocken osv, de var i strid med Daystate som är mer smäckra saker mycket på detta, ägarbråken bestod i att en Daystate typ tappade pipan av sig själv medans man kunde använda sin Theoben Rapid som gångkäpp utan att POI flyttades.

Normalt sett så pangar man helt enkelt inte i pipan våldsamt i allt runt sig har jag märkt, och på Daystate beror det lite på vilken pipa det är, de normala piporna är ju i shrouder som oi sin tur har ett främre fäst och man får allt ta i lite extra för tat paja detta, dock de som är HP dvs mer än 50J i .22 osv de har 60cm pipa och blir rätt långa saker.

FX kan upplevas som klent på Typhoon och Cyclone, även om mina Cyclonebaserade alltid iaf klarat sig trots dämpare inte ens behövs främre stöd.

Royale är stabilare men klart födel av de med helshroud där imo, både stöd och dämpning.

Pipstab rakt på pipan undanbeder jag mig då de ofta sitter i tanken som i sig rör sig en aning beroende på tryck.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards