Direktlänk till inlägg 9 november 2012
Den onödiga kalibern?
Ingen diabol är väl mera förknippad med .20 som Crosmans Premier
Idag så ska jag hålla låda om den minst vanliga och mest udda kalibern till våra luftgevär, den idag tynade kaliber 20 eller 5.05 mm. Detta är som sagt inget vanligt kaliberval och relativt få vapen tillverkas i den här kalibern. När man sedan studerar utbudet hos en så välsorterad handlare som Hurricane, Vittsjö, så hittar vi blott 7 olika sorter.
Detta ska då jämföras med den näst mest udda kalibern, nämligen .25, med klart bredare utbud - 20 olika sorter. De absolut vanligaste kalibrarna, lilla 177 och klassiska 22, har ett utbud på en helt annan och väsensskild nivå.
Varför har man då ett så smalt utbud av diaboler och dito vapen?
Idag så tillverkar bara ett fåtal tillverkare vapen med kaliber 20; Daystate och Weihrauch är de mest kända. Stora tillverkare som BSA, FX Airguns, Air Arms och Diana har inte längre någon produktion i kaliber 20 eller har aldrig tidigare haft det.
Till att börja med så kan kaliber 20 vara en fördel under vissa speciella förutsättningar. Vanligtvis så handlar det då om effektsvaga vapen eller vapen under en speciell effektgräns där drivkällorna har svårt att hantera den tyngre kaliber 22. Ett annat mer udda skäl kan vara att vapen med kaliber 22 och större är licensbelagda eller av andra skäl svåra att komma över för köparen. Slutligen så finns det påkostade entusiastvapen för de fantaster som bara måste ha just denna lite udda kaliber - på gott och ont.
Hur bra är då kalibern rent tekniskt sett, exakt vad tillför den i praktiken?
Ingenting! Elakt talat. Jämfört med kaliber 177 så kan den naturligtvis vara bättre enligt devisen att grövre kalibrar som regel erbjuder högre BC men jämfört med kaliber 22 hamnar kaliber 20 nästan alltid i skuggan. Detta då räknat med diaboler av hyfsat likvärdig vikt. Om man däremot använder en rejält tung diabol för kalibern, säg 14-15 gn för kaliber 20, så kommer den att slå en normalviktig diabol med kaliber 22 och likvärdig eller lägre vikt. Men detta förhållande gäller naturligtvis för alla kalibrar och deras inbördes förhållande till varann.
Anledningen till att kaliber 20 har fått sådant gott och ihärdigt rykte som flackskjutare ligger främst hos marknadsföringen av Crosman Premiers, en legendarisk diabol som salufördes med i princip samma vikt hos både kaliber 20 och 22. Resultatet av detta var naturligtvis att kaliber 20 blev ballistiskt överlägsen och många entusiaster antog därför att detta förhållande var legio mellan kaliber 20 och 22.
En annan faktor som tveklöst bidrog till att popularisera kaliber 20 var den alltid så vakne Robert Beemans propaganda för kalibern under mitten av 80-talet i USA. Hans marknadsföring var, som alltid, genial och anknöt till det goda rykte som kalibern bar sedan flera decenner tillbaka tack vare Sheridans berömda pumpgevär. När hans arbete för att sprida Adult Airguns hade börjat ge frukt så övergav han fokuset på kaliber 177 och dess säljande höga utgångshastighet till fördel för den "nygamla" kaliber 20.
Igenom att han hade större kontroll över importen av diaboler till kaliber 20 än till de vanligare kaliber 177 och 22 med dess fler marknadsaktörer så kunde han snabbt bygga upp bättre marginaler för "sin egen" kaliber, till stor del via sitt samarbete med HN. Dessa modernare diaboler med kaliber 20 blev också en tillgång för alla Sheridanvapen och med detta en extra bonus. Samtidigt så uppstod ju ett "behov" för de kunder som hade köpt ett av hans vapen med kaliber 177 att komplettera med ett dito i den nya kalibern.
Beemans skickliga marknadsföringsarbete samt Crosmans fina Premiers skapade alltså ryktet och legenden runt kaliber 20 och detta kollektiva minne lever kvar och nedärvs från generation till generation av nya entusiaster.