Dåtidens värsting

Långt innan vapnen graverades med laser...
I onsdags så kom den alltid lika trivsamme Kent (aka KJ) in på jobbet med ännu en bössa inslagen i sitt slitna vapenfodral. Denna gång så innehöll fodralet hans senaste renovering, en fullständigt bedårande Excellent CII från tidigt 1960-tal - pietetsfullt renoverad av honom själv.
Vapnet var som sagt en CII som lär ha en lång rad speciella särdrag, tydligen så är den i huvudsak motsvarande en match men utan magasinet ovanpå lådan. Likaså är pipan inte jämngrov från lådan till kornsiktet utan försett med ett litet steg ner i diameter just efter lådan.
Tyvärr gör fotot inte vapnet rättvisa, detta ex var verkligen så nära nyskick som möjligt..
Trots att vapnet var i mycket gott skick när Kent köpte bössan så har han lagt ner stor möda på att leta upp korrekt detaljer. Ett exempel på detta är pumphandtaget som hade runt utförande men som nu är ersatt med den riktiga version som är fyrkantig. Blåneringen var i ett magnifikt nyskick utan minsta slitage, inte ens på känsliga och utsatta ställen som runt mynningen och toppen av kornsiktet. Någon enstaka skruv hade Kent visserligen reblånerat men i övrigt så var den exteriöra delen enbart uppfräschad med tvätt, puts och vaxning.
Drivkällan var däremot totalrenoverad med enbart nya komponenter och detta ger geväret en förbluffande nyvapenkänsla med spänstig snärt i skottet och distinkt mekanik, fjärran ifrån de trötta och oftast totalt slutskjuta exemplar som man kan hitta i skrotlådor på sommarens auktioner.
Åter igen så får jag alltså lyfta på hatten åt Kents goda känsla och uppenbara skicklighet när det gäller att hitta, bevara och renovera vackra och klassiska vapen till gagn för eftervärlden.
abbe
25 februari 2012 20:17
Få luftvapen i sverige har väl övervärderats lika grovt som exelenten, visst är dom roliga som pryl men som skjutvapen är dom inte mycket att ha. Halvtaskig precision, usel hållbarhet på packningar samt tämligen lågt v/o sällan över 160 m/s även om vissa åldermän påstår att det gick att jaga älg med dom. Visst går de att trimma en del men då blir avtrycket stenhårt plus att packningarna ryker efter några skott. Kort sagt så passar de bäst på väggen men där pryder de också sin plats.
kj
26 februari 2012 20:27
håller med dig abbe .den bössan som ja visa för johnny skall inte användas mer än några skott om året .den är ett stycke svensk vapen historia .även om man hänger upp den för prydnad så anser ja att man ska ha grejorna i fungerande skick annars kan det vara för min del mvh uno

Silwer
28 februari 2012 04:04
En br Match är värld iaf dubblt mot emn bra av nåt annat utom möjligen tidiga vapen från fabriken.
Jag har ju 3 ex. docj ingen mach som jyu har den smarta bygelspänningen av övertrycksventilen.
Själv har jag en C1 dvs helt utan räfflor men väl från 50-60-tal, farsan har 2 en CII och en C2k tror jag de heter de med kikventilladdni´ngen.
Jag har plågat de här och ingen har kommit över just 170mps trots att jag tagit i så mycket jag kunnat med nyrenoverat.
Myten om älgfällaren är krossad, för sin tid gav de nog god chockverkan och var ju rekylfria så man träfade rätt, men de fällde aldrig storvilt som jag fåt berättat för migh, vid invändningar har jag fått höra att just de bar ostrypta vapen, men sakne är att pom mna inte bygger om pumpsystemet och då byter ut övertrycksventilen så fins inget sånt.
Jag har hitta en Match på n marknad en gån då med dioptern kvar och allt, man jag var inte eintresserad nog, jag villr mest ha en ok i hyfsat skick bara av denan modell inte mängder av dm då jag anser dem oanvändbarra idag.
Som skrivet ovan en dl av svenskt luftvapnehistoria, det räcker.
Exellent hade inte koll på sin egna vapen ens, de gav dem id nummer men det betydde inget sen.
Kent har han nåt tat göra med snubben som höll på med egne utgivnijng av nån bok och diverse mindre häften?
DE tbästa han kan göra vore att berätta vad han verkligen fått reda på för alla att se bara.