Direktlänk till inlägg 20 februari 2012
Pipan hos BSA R10
Två brittiska luftgevär - made in Birmingham
Idag ska vi titta lite närmare på pipan till nya R10 Mk II. Liksom många andra komponenter på detta vapen så är även pipan uppdaterad i samband med lanseringen av Mk II. Precis som hos alla andra PCP från BSA så är det en kallhammrad pipa utan konventionell choke, istället så konar pipan succesivt hela vägen mot mynningen.
Tvärtom mot vad Fondprodukter uppger på sin hemsida så är inte pipan 470 mm, åtminstonde inte på detta exemplar där den mätte 390 mm från stödbotten till mynning. Shrouden mäter 440 mm totalt och eftersom den rejäla infästningen i blocket mäter 75 mm så återstår det 125 mm som shrouden bygger på framåt. Tar man bort shrouden så ser vapnet ut på följande sätt:
Nästan lika kort som Ultran
Eftersom Fondprodukter har stor respekt för hobbyn och dess framtid i landet så levereras naturligtvis shrouden helt tom, alltså utan den dämpsats som finns inuti shrouderna för den brittiska marknaden. Dämpsatsen som här saknas består annars av en distans direkt innanför shroudens mynning, denna är då kopplad via en fjäder till en baffel. Vidare bakåt så ska det sitta ännu en baffel, fjäder och baffel för att avslutas med en lång distans, typ HW-dämpare. Förutom dessa så finns det även en centrerande distans vid infästningen av shroudröret mot blocket.
Den tidigare versionen av R10, numera benämnd Mk I, hade två olika pipor under sin produktionstid. De första använde BSA Ultras 12 tum korta enhet och sedan gick man över till den nuvarande på 15 tum. En väsentlig skillnad var dock att Mk Is länge pipa hade gänga vilket saknas på nuvarande Mk II, som bara är gängad i shroudröret.
Tar man bort shroudröret så får man inte längre någon gänga på pipan, här har BSA snålat..
Själva shroudröret är inte låst vid pipan som exempelvis hos vapnen från FX Airguns utan BSAs shroud kan man lätt skruva av utan problem med vanlig handkraft. Själva infästningen mot pipan utgörs av en övergång som fixeras mot pipan med en kort stoppskruv.
Infästningen av shrouden mot pipan
Om vi däremot kollar på the business end av pipan, alltså mynningen, så kan vi kostatera att det snygga gängskyddet mycket väl smälter in mot shrouden så att man svårligen spontant kan se att densamma är avskruvbar.
Nästan skarvlös övergång mellan shroud och gängskydd, riktigt imponerande finish..
Men ett par handgrepp senare så ser det ut på följande sätt (beklagar den usla bildkvalitén)
Gängan som sitter innanför gängskyddet är en vanlig 1/2"-20 tpi UNF BBMF-Standard, samma som de flesta andra PCP idag använder, exempelvis FX Airguns. På denna så kan diverse olika tillbehör, som till exempel en ljuddämpare monteras på ett enkelt och smidigt sätt.
Sammanfattningsvis då håller alla komponenter runt pipan sedanligt hög finish, passning och övergripande känsla av kvalité. Allt känns solitt och passar väl, samt - är enkelt att demontera. Utan shroudröret monterat så smäller R10 märkbart högre (relativt sett) jämfört med röret på plats. Eftersom det ändå inte är några större ljudbangar med blott 10J så kan det vara en idé att skjuta R10 utan shroudröret. Den enda nackdelen jag kan se där, förutom att BSA har dumsnålat bort gängan på själva pipan, är att avståndet mellan tub och pipa markeras tydligt.
En del aktörer från eftermarknaden, exempelvis XTX Air erbjuder dock kortade shrouder som gör att man kan behålla shrouden på plats för att "fylla ut" utrymmet mellan tub och pipa samtidigt som man också behåller gängan framtill. Nackdelen är dock att man blir av med den lilla dämpeffekt som den tomma shrouden erbjuder när vapnet står på 10J.
Efter att ha studerat pipan så ska vi nu gå vidare i nästa del för att se vad den faktiskt kan leverera i verkligheten, skjuter den alltså bra - eller inte?